Kikapcs

Móra Ferenc szegedi gyökerei és délvidéki kötődése: különleges esemény Újszegeden, a Délvidék Házban!

Újszeged kulturális szívében, a Délvidék Házban emlékezünk Móra Ferencre október 24-én! Az író, aki Szeged múzeumát országosan ismert intézménnyé tette, délvidéki kötődései és az ott végzett munkája révén máig élő kultusz a helyiek számára. Az esten előadás, vers és borkóstoló vár minden érdeklődőt!

Móra Ferenc neve elválaszthatatlanul összefonódott Szegeddel, ahol múzeumigazgatóként és íróként is maradandót alkotott. Október 24-én azonban nemcsak Szegedhez, hanem délvidéki kötődéseihez is közelebb kerülhetünk egy különleges megemlékezés keretében, amely Újszeged kulturális központjában, a Délvidék Házban kerül megrendezésre. Az eseményt a Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület szervezi, hogy tisztelegjen az író munkássága előtt, aki a csókai közösség szellemi örökségének is egyik fontos alakja.

Sokan nem is tudják, hogy Móra Ferenc, Szeged híres múzeumigazgatója és az „egyszerű emberek” írója, nemcsak a Tisza-parti város, hanem a Délvidék fontos személyisége is volt. Móra Csókán is végzett ásatásokat, melyek során számos történelmi leletet tárt fel. Ezek a régészeti munkák inspirálták több művét is, és örökre összekötötték Csóka lakóival. Barát Tóth Lívia előadásában ezt a kapcsolatot ismerhetjük meg közelebbről, ahol nemcsak a régmúlt történéseibe, de a mai közösség életébe is betekintést nyerhetünk.

Az est különlegessége, hogy Móra Ferenc munkásságának szegedi gyökereit és délvidéki vonatkozásait egyaránt bemutatják. Az előadás során szó esik a Tűzkőhalomról, a helyi kopjafáról, Móra csókai baráti kapcsolatairól és arról, hogyan él tovább az író szellemisége a Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület tevékenységében. A programot verses-zenés műsor gazdagítja, amelyen Kónya Lívia és Kónya Sándor előadásában hallhatunk részleteket Móra műveiből, az estet pedig egy kellemes borkóstoló zárja, amelyet a Kárpátia Borház kínál.

Az esemény méltó helyszínt kap Újszegeden, a Délvidék Házban, ahol közösen emlékezhetünk meg Szeged és a Délvidék összekötő alakjáról, Móra Ferencről. Ne hagyd ki, ha érdekel Szeged irodalmi nagyjai közül az egyik legnagyobb, aki nemcsak városunkat, hanem a délvidéki közösségeket is formálta!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb