Közélet

A Nézőpont Intézet rácáfolt a Tisza Párt előnyére, szerintük vezet a Fidesz, változatlan a pártverseny állása az országban

A 21 Kutatóközpont és a Publicus mérése után a Nézőpont Intézet is közzétette saját adatait, amelyek szerint továbbra is a kormánypártok vezetik a pártok támogatottsági versenyét. A Nézőpont Intézet kutatása 2024. október 14. és 17. között, 1000 fő telefonos megkérdezésével készült, és eszerint változatlan a pártverseny állása szeptember vége óta.

“Változatlanul vezet a Fidesz–KDNP (46 százalék) a Tisza Párt (35 százalék), a Mi Hazánk (6 százalék) és a Demokratikus Koalíció (5 százalék) előtt. Továbbra is négypárti parlament alakulna, ha most vasárnap tartanák az országgyűlési választásokat” – olvasható az intézet közleményében.

A TELJES FELNŐTTKORÚ NÉPESSÉGBEN 36 SZÁZALÉKOS NÉPSZERŰSÉGNEK ÖRVEND A FIDESZ

Megjegyezték azt is, hogy „különböző közvélemény-kutató intézetek különböző bázisokon publikálnak pártpreferencia-kutatási eredményeket, ezért a megszokottól eltérően a legvalószínűbb listás eredmény mellett a mások által bevett teljes felnőtt népesség és biztos szavazó pártválasztók bázisán is bemutatjuk az egyes pártok támogatottságát”.

A teljes felnőtt korú, egyben választókorú népességben 36 százalékos népszerűségnek örvend a Fidesz–KDNP. A Tisza Párt 25 százalékos, a Mi Hazánk Mozgalom 5 százalékos, a Demokratikus Koalíció pedig mindössze 3 százalékos szimpatizánsi körrel rendelkezik. “Ez a bázis azonban nem feleltethető meg a választási versenyhelyzet arányainak, hiszen sem a választáson való részvétellel, sem pedig a rejtőzködő szavazókkal nem számol” – emelte ki a Nézőpont. A Nézőpont Intézet által használt legvalószínűbb listás eredmény minden, a választáson való részvételét biztosra ígérő válaszadót figyelembe vesz. Azon rejtőzködő szavazókat, akik valamilyen okból nem mondják meg pártpreferenciájukat, egyéb válaszaik alapján statisztikai módszerrel azonosítja be.

A FIDESZ NYERNE

A bevallott és beazonosított szavazók pártpreferenciája alapján a Fidesz–KDNP legvalószínűbb listás eredménye 46 százalék lenne, ami nagyjából az árvíz előtti (45 százalék) és alatti (47 százalék) támogatottságának felel meg. A Tisza Párt legvalószínűbb listás eredménye (35 százalék) tizenegy százalékponttal maradna el a kormánypártokétól, ami azonos az árvíz előtti eredményével. Az ellenzéki pártok közül ezenfelül csak a Mi Hazánk Mozgalom (6 százalék) és a Demokratikus Koalíció (5 százalék) jutna be a parlamentbe. A Nézőpont Intézet arra hívta fel a figyelmet, hogy több közvélemény-kutató is a legvalószínűbb eredmény leírására használja a „biztos szavazó pártválasztók bázisát”, azaz azok körében mérik össze a pártok támogatottságát, akik biztosra ígérik részvételüket a választáson, és meg is neveznek egy pártot, akire szavaznának.

A Nézőpontnál ezen a bázison

  • a Fidesz–KDNP 49 százalékon áll,
  • mögötte a Tisza Párt 34 százalékkal,
  • a Mi Hazánk Mozgalom 5 százalékkal,
  • a Demokratikus Koalíció (3 százalék) pedig be sem jutna a parlamentbe.

Ezen a bázison azonban nem veszik figyelembe azokat a választókat, akik részt vennének a választáson, de valamilyen oknál fogva nem mondják el pártpreferenciájukat, azaz rejtőzködnek.

A 21 Kutatóközpont szerdán közzétett mérése alapján a pártot választó, biztos részvételt ígérők körében a 42 százalékos Tisza már előzi a 40 százalékos Fideszt, de a teljes népesség körében továbbra is a Fidesz vezet:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb