KözéletSzegedi Arcok

Dr. Letoha Tamás: az orosz koronavírus-vakcina akár daganatot is okozhat

A koronavírus elleni új orosz vakcina alapját jelentő vírushordozók megzavarhatják bizonyos emberi gének normál működését, ezzel akár a daganatos folyamatok kialakulásának is megágyazva – nyilatkozta portálunknak Dr. Letoha Tamás. A koronavírust is vizsgáló, Év Példaképe díjas szegedi kutatóorvos szerint nem véletlen, hogy a világ vezető gyógyszergyárai, bár rendelkeznek a technológiával, óvatosak a hasonló megoldások tömeges alkalmazásával a koronavírus ellen.

HÉTFŐN ROBBANT A BOMBA: PUTYIN BEJELENTETTE, HOGY MEGVAN AZ OROSZ VAKCINA

Egy videókonferencián jelentette be Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy a világon először jegyeztek be oltóanyagot az új koronavírus ellen. Az orosz államfő szerint a vakcina hatékony és tartós immunitást alakít ki a szervezetben.

A fél világ ezen pörgött, természetesen mi is az elsők között hoztuk le a hírt:

DR. LETOHA TAMÁS: AZ OROSZ VAKCINA KOMOLY MELLÉKHATÁSOKAT PRODUKÁLHAT

A fél világ a Putyin-féle vakcinával foglalkozott a héten, a bejelentés kapott hideget és meleget is. Rengeteg üzenetet, e-mailt kaptunk Tőletek a témában, számunkra egyértelmű volt, hogy ismét a szegedi Dr. Letoha Tamáshoz forduljunk. A közismert kutató egyébként pont hasonló területen dolgozik: cége, a szegedi székhelyű Pharmacoidea Kft. az év végétől egy olyan gyógyszergyári projektbe vág bele, amely pont ezzel, azaz a biztonságosabb AAV alapú génterápiás eljárások kifejlesztésével fog foglalkozni.

Ahogy az tőlünk megszokhattátok, ezt az interjút is leközöljük teljes terjedelmében, hangban, vágás nélkül. A szöveges részben inkább a közérthetőségre törekszünk (hírportál vagyunk, nem szakmai folyóirat), a vágatlan hanganyagban pedig vissza tudjátok hallgatni a kutató részletesebb okfejtését, az elejétől a végéig.

“Az orosz virológusok (akiket általánosságban dicsért az interjúalanyunk) a legújabb génterápiás kutatások leghatékonyabb eszközét vetették be a humán koronavírus elleni immunizáláshoz: fognak egy nem humánpatogén adeno-asszociált vírust (AAV), ebbe belecsempészik a koronavírus tüske-fehérjéjét, majd az így kapott virális génhordozót bejuttatják az emberi szervezetbe, ahol a virális vektor elkezdi termeltetni a koronavírus tüske fehérjéjét, ami immunválaszt eredményez az emberi szervezetben” – magyarázta portálunknak Dr. Letoha Tamás. Ez a megoldás technológiai és tudományos szinten zseniális, a probléma az, hogy a fent említett virális génhordozó, az AAV is rendelkezik mellékhatásokkal. Ezek közül a legkomolyabb az, hogy képesek a humán örökítőanyagba beépülni és ott bizonyos gének működésébe avatkozni.

Gyakorlatilag mutációt is okozhatnak bizonyos humán génekben, amiből évek múltán akár daganatos folyamat is kialakulhat.

A VILÁG VEZETŐ GYÓGYSZERGYÁRTÓI IS FENNTARTÁSOKKAL TEKINTENEK AZ OROSZ FEJLESZTÉSRE

Dr. Letoha Tamás elmondta, a világ gyógyszeripara is fenntartásokkal néz az orosz vakcinára, ennek az egyik fő oka, hogy a fejlesztés fázisai közül a tömeges tesztelést kihagyták, a másik pedig, hogy az ilyen típusú génterápiás megoldások bizonyos mellékhatásai csak évekkel az alkalmazást követően derülhetnek ki. Függetlenül attól, hogy a vezető gyógyszergyárak rendelkeznek a hasonló fejlesztésekhez szükséges technológiával, óvatosak a mellékhatások miatt, senki sem szeretne olyan vakcinát a piacra dobni, ami az évek során olyan mellékhatásokat okoz, amely veszélyezteti a beoltott lakosság egy részét.

A szegedi kutató hozzá tette: a fentiek nem azt jelentik, hogy mindenki daganatos lesz, akit beoltanak az orosz vakcinával, hanem azt, hogy ez egy potenciális mellékhatás, amely fellépte teljességgel nem kizárható. Azaz tömeges, több millió embert érintő oltásnál ezzel a mellékhatással reálisan számolni kell.

A TELJES INTERJÚ, VÁGATLANUL, HANGBAN

A szöveges rész egy rövidített, egyszerűsített kivonata a Dr. Letoha Tamással készített interjúnknak. A beszélgetésben a fentiekhez képest még rengeteg izgalmas dolog hangzott el az Év Példaképe díjas, jelenleg is a koronavírust vizsgáló kutatóorvos által, a teljes, vágatlan interjúhoz kattints ide:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb