Közélet

Szeged központtal indul a régió fejlesztése! De hol tart a munka? Nemesi Pált, a CSMKIK elnökét kérdeztük

Nemesi Pál (a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, a Dél-Magyarországi Polgári Egyesület elnöke) soha nem titkolta, hogy egyik nagy vágya, hogy Szeged gazdaságilag dinamikusan fejlődő pályára álljon. A közösségi oldalán folyamatosan jelentek meg hírek azzal kapcsolatban, hogy hol tart a régió fejlesztése, és hogy kiket hívott az elmúlt időszakban Szegedre, kikkel tárgyalt a gazdasági akcióterv beindításával kapcsolatban.

Kíváncsiak voltunk pontosan mit takar ez a gazdasági akcióterv, a pandémia idején hogyan lehetne radikálisan fejlődni Szegeden és a régióban. Első kérdésem a tényszerű tárgyalásokra, személyekre irányult. Nemesi Pál a pandémiával, az egészségügyi vészhelyzet kialakulásával kezdte válaszát, amikor a CSMKIK azonnal elkezdte Szegeden és a megyében működő vállalkozásokkal, vállalatokkal kialakítani a gyors és hatékony gazdasági megoldási együttműködéseket, hogy a lehető leghatékonyabb javaslatok szülessenek meg. Gyors beavatkozás, gyors segítség kellett, hogy a lehető legrövidebb idő alatt jussanak újra munkához, bevételhez a bajba jutott családok. Az így kidolgozott javaslatok közül több is bekerült később a Kormány gazdaságivédelmi akciótervébe, ami nagyban segítette a vállalkozásokat országszerte. 

A pandémia idején a Kormány elindította a gazdasági akcióterv kidolgozását, és az országot különböző zónákra osztotta. A kamara és a Kormány gazdaságfejlesztési elképzelései pedig találkoztak, majd beindult a munka a dél-magyarországi gazdasági zónában is. Ez a munka jelenleg is tart, a régióban az SZTE, a kamarák szakemberei, a megyei önkormányzatok illetékes kollégái, és a homokhátsági, valamint békés megyei szakemberek is azon dolgoznak, hogy a leghatékonyabb terv születhessen meg, és a régióban élők mihamarabb élvezzék a gazdasági fellendülés jótékony hatásait.

Nemesi Pál meghívására érkezett Szegedre Nagy Balázs, a Parlamenti és Stratégiai Államtitkárság helyettes államtitkára, aki július végén városunkban ismertette is a gazdasági akcióterv fő csapásirányait. Dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter több alkalommal is egyeztetett Nemesi Pállal Szegeden, személyesen is konzultátak arról, mik azok az elvárások, amelyek meglátása szerint beépíthetőek a munkaanyagba, hogy ezekből kormányhatározat legyen. György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára is Nemesi Pállal egyeztetett a tervekről. A gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkár, Dr. Palkovics László miniszter úr helyetteseként a régiós gazdasági akcióterv felelőse.

Bármilyen kérdés felmerül benned a gazdasági akciótervvel kapcsolatban keress bennünket bizalommal! A Dél-magyarországi Polgári Egyesület elnökéhez, Nemesi Pálhoz eljuttatjuk a kérdéseket, hogy a lehető leghamarabb válaszokat kapjunk frissen, naprakészen a témában.

A témával kapcsolatban az előző cikkünket is sokan olvastátok, ha lemaradtál volna kattints most:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb