Szegedi Arcok

Szeged365 Beszavazóshow: lezárult a voksolás, megvan az új kollégánk!

Mondtuk már, hogy imádjuk a fejeteket? Több, mint 12.000 szavazat érkezett a Szeged365 Beszavazóshow – n, avagy a játékon, ahol az olvasóink mondhatták meg, ki legyen az új kollégánk! Szívből gratulálunk a Levendula művésznéven pályázó újságíró-jelöltnek, aki a voksok 33%-át összegyűjtve húzta be az első helyet!

LERÁNTJUK A LEPLET

A szavazás végig anonim volt, nálunk mindenki tiszta lappal indul. A jelentkezők közül csakis egyetlen nevet árulunk el, ő az, aki szeptembertől már a Szeged365 újságírójaként körmöl majd Nektek, az olvasóinknak:

Levendula, avagy Fülöp Tímea!

Timi egyébként tősgyekeres szegedi és imád írni. Hamarosan egy exkluzív Szeged365 interjúban ismerhetitek meg, addig is, íme a győztesünk pályamunkája:

Szeged más szemmel: Húrok, szoknyák, és kalapok

Szeged gyönyörű szobrai megannyi titkot rejtenek, csendesen, tiszteletteljes alakjukban őrzik múltunk egy-egy darabkáját. Ismerjük, és szeretjük őket, mégis lehet, hogy bajban lennénk olyan kérdések hallatán, hogy milyen legenda fűződik Dankó Pista hegedülő szobrához, hol biciklizik a bronzba öntött Einstein, melyik szobrunk másolata jutott el Párizsba, vagy éppen hol fordulhatunk ihletért Szeged múzsájához. A következő sorokban ezekre keressük a választ.

Dankó Pista híres nótaszerző szobra mindig is méltó helyet képviselt a Stefánián. A Margó Ede szobrászművész által létrejött, hihetetlen aprólékossággal kidolgozott műalkotás nemcsak szépsége miatt egyedi, hanem mert ez volt a világon az első cigány szobor. Sőt, az alkotáshoz legenda is fűződik, miszerint Dankó Pista megpendíti a kezében lévő hegedű húrját, ha egy szűzlány elmegy előtte.

A legenda igazságtartalmáról csak a szegediek regélhetnek, ellentétben sokak nagy kedvencével a Tisza – parti bronzba öntött Kalapos hölggyel. A műalkotás valójában a „Kalap alatt” nevet viseli, Lapis András munkája, mely meghódította a franciák szívét is. A szobor másolata ugyanis először a párizsi Magyar Intézet belső terében volt megtekinthető, míg meg nem kapta végső, és méltó helyét az épület bejárata előtt.

Lapis András nevéhez fűződik még egy szegedi alkotás. Az estélyi ruhás, kecses, kétméter magas női alak hatalmas karimájú kalapban méltán odavonzza a tekinteteket, ahogy áll a Glattfelder téri szökőkút közepén a szikrázó vízsugarakban. Ő Szeged múzsája. Ha közelebbről megnézzük, láthatjuk a szoknyája fodraiban Szeged nevezetességeinek kicsinyített mását: a Dómot, a Dömötör – tornyot, a Móra Ferenc Múzeumot, a Városházát, a Szegedi Nemzeti Színházat, és az alsóvárosi ferences templomot.

De nem csak főbb tereinken akad látnivaló. Ha nyakunkba vesszük a várost, és szeretnénk felderíteni annak szobor csodáit, ne hagyjuk ki a Dóm mögött, kissé elrejtve az óvatlan szem elől, a Szegedi Akadémiai Bizottság székházának udvarán bicikliző Einstein bronzszobrát sem.

E különleges szobrok csak töredékei Szeged gazdag kulturális emlékeinek, és ha él bennünk a kalandvágy, hogy újra felfedezzük jól ismert városunk talán eddig rejtett titkait, meglátjuk, egészen új oldala tárulhat fel előttünk.

Köszönjük a sok-sok remek önéletrajzot, pályázatot! Egy valami biztos: hamarosan újra csapatot bővítünk, Levendula mellett egy valakinek még csörögni fog a telefonja a nyár végén!

MEGVANNAK A NYERTESEINK IS

Rettenetesen hálásak vagyunk Nektek! Köszönjük a 12.379 leadott voksot, köszönjük, hogy Nektek is fontos, kik írják a Szeged365 cikkeit! A szavazók között 3 ajándékcsomagot sorsoltunk ki, mindegyik tartalmazza az alábbi szegedi nyereményeket:

  • Egyedi Szeged365 bögre
  • 2.000 Ft értékű REÖK és DELIMO Cukrászda ajándékkupon
  • 2 fős Gyros Box meghívás a Kölcsey utcai Trója Ételbár jóvoltából
  • 2 személyes, romantikus Monster Downtown vacsora, 6.000 Ft értékben
  • 2 fős ebédmeghívás az ÁRKÁD Szeged felső szintjén lévő Rozmaring Étterem felajánlásában
  • 3.000 Ft értékű Taxi Plusz utalvány

A nyerteseink:

Tóth Edit

Prikk Botond

Buza Vivien Virág

Szívből gratulálunk Nektek! Köszönjük a partnereinknek a szuper nyereményeket, a szerencséseket legkésőbb 2020. augusztus 21., péntek estig értesítjük a voksoláskor megadott e-mail címen!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb