Mindenmás

Karácsonyi menü vs. gyomrod: tippek a kellemetlen panaszok ellen

A töltött káposzta, a bejgli, a szaloncukor és egy pohár pezsgő együttese sokaknál nemcsak az ünnepi hangulatot, hanem a refluxos panaszokat is elhozza. A szakemberek szerint az ünnepi időszakban minden harmadik ember találkozhat gyomorégéssel, savas felböfögéssel vagy kellemetlen mellkasi érzéssel.

A Semmelweis Egyetem gasztroenterológusa szerint a probléma fő oka, hogy ilyenkor későn, sokat és nehéz ételeket eszünk, gyakran alkohollal és szénsavas italokkal kísérve. Ez fokozza a gyomorsavtermelést, a sav pedig könnyebben visszaáramlik a nyelőcsőbe, irritálva annak nyálkahártyáját.

A szakember szerint a savas visszaáramlás égő érzést, savanyú vagy keserű ízt okozhat a szájban, de akár infarktusszerű mellkasi fájdalomként is jelentkezhet, ami sokakat megijeszt.

A szakember szerint a refluxos panaszok megelőzése érdekében lassabban együnk, alaposan rágjuk meg az ételt, és nyugodtan nyeljük le a falatokat. Figyeljünk arra, hogy valóban jóllakottság érzés alakuljon ki, ne együnk hirtelen nagy mennyiséget! Inkább többször, kisebb adagokat fogyasszunk, és kerüljük a késő esti nagy lakomákat. Lefekvés előtt 2-3 órával már ne étkezzünk, így csökkenthetjük a sav visszaáramlásának esélyét.

Az érintetteknek segíthet, ha alvás közben a fejüket 30-40 fokkal megemelik. Fontos az is, hogy étkezéskor ne viseljünk szoros ruházatot vagy övet, mert ezek nyomják a gyomrot és fokozhatják a panaszokat.

Ha a refluxos panaszok heti három alkalomnál többször jelentkeznek, mindenképp érdemes kivizsgáltatni magunkat, mert akár komolyabb gyomor-bélrendszeri betegség is állhat a háttérben. Súlyos esetekben gyógyszeres, sőt akár sebészi kezelésre is szükség lehet.

Az ünnepi falatok mellett tehát figyeljünk a gyomrunkra is, hogy ne gyomorégéssel érjen véget a karácsonyi vacsora.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb