Közélet

Már az orvosi kamara is szigorító intézkedések meghozatalát javasolja

A helyzet élesedik Európában, a járványgörbe több helyen is elszabadulni látszik. A Magyar Orvosi Kamara ismételten konstruktív együttműködésre hívja a kormányt úgy a járványkezelésben, mint a magyar egészségügy megújításában, fejlesztő átalakításában.

A MOK közleményében leszögezi: “a járvány egész Európában egy új, súlyosságában a tavaszi csúcsokat messze meghaladó szakaszba lépett. A nemzetközi trendek alapján a járvány gyors súlyosbodása várható, és a hasonló helyzetű környező országok már többnyire meghozták a szakértők ajánlásait követő, szükséges intézkedéseket, hogy megóvják és megbecsüljék a frontvonalban lévő egészségügyi dolgozókat” – írták. Hangsúlyozták: “az egészségügyi ellátórendszer szerepe a járványkezelésben csupán kárenyhítő, a meghatározó a fertőzés terjedése, ennek megfékezése azonban összkormányzati felelősség“.

A KAMARA JAVASLATA ALAPJÁN VISSZA KÉNE VEZETNI A VÁSÁRLÁSI IDŐSÁVOT

A MOK “az egészségügyi krízis küszöbén, az orvosok és betegek érdekében” azonnali cselekvésre szólítja fel a kormányt. A kamara a tömegrendezvénye engedélyezése során jóval szigorúbb és következetesebb szabályalkotást, az ilyen rendezvények megtartása esetén pedig a maszkviselés és távolságtartás jelenleginél szigorúbb szabályozását és ellenőrzését tartja szükségesnek. Tovább korlátoznák a vendéglátó és szórakozóhelyek nyitvatartását, de lehetséges vendégszámát is. Késedelmesnek tartják a védekezésre, maszkviselésre, távolságtartásra felhívó kormányzati kommunikációt és szükségesnek tartják a járványügyi szempontból leginkább veszélyeztetettek, idősek védelmét szolgáló felhívásokat és intézkedéseket, így visszaállítanák a bevásárlási idősávokat is.

A JÁRVÁNYTAGADÓ CSOPORTOK ELLENI KOMOLYABB FELLÉPÉSRE ÖSZTÖNÖZNE A SZERVEZET

A MOK szerint összefogást sürget, hogy a járványtagadó csoportok ne kelthessenek hamis biztonságérzetet, és ne tudják csökkenteni a személyes védekezés hatékonyságát. A tudománytalan vírusszkeptikusok számára a legszigorúbb szankciókat helyezné kilátásba. Jelenleg a COVID betegek ellátására kijelölt intézményekben továbbra is ellátják az egyéb, ütemezhető ellátásokat is, a MOK ismételten ennek mielőbbi megszüntetését javasolja erőforrásokra és fertőzésveszélyre hivatkozva. Kérik azt is, hogy a kormány tegye lehetővé, hogy a 65 év feletti egészségügyi dolgozók saját döntésük alapján az ellátásból visszaléphessenek, valamint az egészségügyi személyzet rendszeres szűrését kéri. 

ÁLTALÁNOS, KOMPLEX EGYÉNI ÉS TÁRSAS PREVENCIÓT SÜRGET A SZERVEZET

 A MOK szerint a jelenlegi tesztelési és kontaktuskutatási kapacitás már nem elegendő a járvány terjedésének követéséhez, a kormánynak ezért fel kell hívnia a lakosság figyelmét a komplex egyéni prevenció fontosságára és a szociális kontaktok számának csökkentésére. A kamara szerint mindezek hiányában hamarosan a járvány tömeges fertőzésekkel járó szakaszával kell szembenéznünk, potenciálisan napi több ezer új fertőzéssel és akár több százas nagyságrendű halálozással. Ehhez az egészségügy túlterhelése és az egészségügyi dolgozók tömegeinek megbetegedése miatt, a megfelelő ellátás hiányában egyéb betegségben elhalálozók száma is hozzáadódik majd – tették hozzá.

AZ OPERATÍV TÖRZS MAI ÜLÉSÉN IS SZÓ ESETT A LEHETSÉGES SZIGORÍTÁSOKRÓL

Müller Cecília országos tisztifőorvos szerint ha szükséges, szép fokozatosan tovább szigorítják a szabályokat, de ettől függetlenül a szigorítás nem helyettesíti a szabályok betartását, az egyéni felelősséget.

Forrás: mti.hu


    

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb