BUÉK2021Gasztro

Mézeskalácsházat készítenél? Gyuris László elárulja hogyan fogj hozzá!

A fenyő és a forralt bor illata után szinte biztos, hogy mindenkinek a mézeskalács jellegzetes íze és aromája jut először eszébe, ha a karácsonyra gondolunk. A mézeskalács azonban nem csak finom édességként, és remek ajándékként, hanem annak elkészítése egy szuper, gyerekbarát programként is kiváló időtöltésnek minősül. Na meg persze esetenként óriási kihívásnak, pláne akkor, ha vagy olyan bátor, hogy a különböző formákon felül úgy döntesz, egy igazi mézeskalácsház elkészítésébe is belefogsz.

Na de mitől lesz puha és omlós ez a klasszikus édesség, hogyan válik rajta a glazúr selymessé és mivel spékelhetjük meg annak érdekében, hogy íze még extrább legyen? Gyuris Lászlót, a szegedi A Capella Cukrászda mestercukrászát faggattuk!

A szakértő szerint minden a minőségi hozzávalókon múlik. Gyuris László véleménye szerint a hazai, kistermelőktől beszerzett alapanyagok frissessége és azok aránya az, ami sütés szempontjából a legfontosabb. A liszt, a cukor, a szódabikarbóna, a tojás, a méz és a vaj, ezek azok, amelyek nélkülözhetetlenek ahhoz, hogy a sok esetben kekszként is definiált finomságot igazivá tegyék. Meg persze a fűszerkeverék, amitől nem csak a mézeskalács, hanem a lakás is finom illatba borul.

„Mindegyik alapanyag rendkívül fontos, de a vaj és a szódabikarbóna aránya a legfontosabb. Ettől lesz a tészta az összeállítást és a pihentetést követően jól és lazán használható. Nyilván ma nagyon sok féle lehetőségünk nyílik arra, hogy mindezt megspékeljük, hiszen ezerféle recept és trükk van már az ízesítésre, ám véleményem szerint nem érdemes eltérni a hagyományos fűszerkeverékektől, ettől lesz ugyanis a mézeskalács igazi mézeskalács. Amennyiben mégis szeretnénk extrémebb ízeket, ajánlatos liofilizált, por állagú gyümölcsöket használni. Ezek egészségesek és természetesek, sőt képesek tényleg különleges aromával ellátni az édességet. És a glazúrt is csak természetes zöldségekkel vagy gyümölcsökkel ajánlott színessé varázsolni, ilyen a cékla, a sárgarépa vagy a sütőtök.”

Amellett, hogy a mézeskalács egy nagyon jellegzetes és régi hagyományoknak örvendő édesség, szuper ajándék és karácsonyfa dísz is lehet. Elkészítése ugyan hosszadalmas, mégis nagyszerű gyermekprogramnak minősül.

Annak ellenére, hogy a tészta összeállítása, a formák kiszaggatása és azok megsütése után a díszítés is hosszú időt, jó kézügyességet és nagy-nagy türelmet igényel, érdemes hozzáfogni, még akkor, ha még nem tudjuk, hogy aztán az finomság a fán, egy mutatós kis befőttesüvegben, vagy a karácsonyi süteményestálon landol.

A mézeskalácsház összerakása lépésenként, képekben:

Ha viszont az A Capella után szabadon magad is messzebbre mennél:

Mindenkinek kellemes készülődést és sütkérezést!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb