BUÉK2021Gasztro

Szeged 365 szilveszteri gasztrojunkie: megkóstoltuk a galaxis első malac-sütijét

Nyugi, nem a süti van disznóból, csakis a formája. Az utóbbi viszont nagyon, a borítóképen látható rózsaszín kismalac rögtön bevágódott extravagáns külsejével, a kérdés már csak a külszín alatti belbecs volt. Szeged 365 szilveszteri sütiteszt, a REÖK Kézműves Cukrászda fedélzetéről.

Kutya egy év ez a 2020, az állításunk a szegedi vendéglátóhelyekre hatványozottan igaz. Szürreális volt úgy belépni a gyakorlatilag nyitástól zárásig telt házas REÖK Cukrászdába, hogy a három felszolgálón és a csodaszép Magyar Ede épület pincéjében dolgozó cukrászokon kívül egy lélek sem tartózkodott az egyébként 100-150 fős helyen. Na jó, valaki(k) azért mégis: amíg kikértük a malacokat, 2-3, szintén elvitelre érkező vásárló azért befutott, közülük az egyik már harmadjára jött vissza a szóban forgó sütiért – ez utóbbit kifejezetten pozitív előjelnek fogtuk fel.

ILYEN VOLT A RUBY CSOKIVAL NYAKON ÖNTÖTT SZEGEDI MALAC

Szóval, a malac.

Sajnos nem ülhettünk be a Gold Key Awards of Excellence díjas, világhírű Varró Zoltán által tervezett cukrászdába, a szabály az szabály, elviteles fogyasztás van, nomeg egy gonosz reptéri kordon a pult és a leülős rész között. Ez van, ezt kell szeretni. Maradt tehát az otthon tesztelős változat – utólag nem volt rossz ötlet többet is vinni a szilveszteri sütiből, a nagyobbik kislányom gyakorlatilag röptében pusztította el a cikkünk tárgyát. A megmentett egy szelet (?) malacsüti viszont igazi gasztroélmény volt: a vaníliás – csokoládés mousse tökéletesen lágy volt, az alapjául szolgáló piskóta meglepően roppanósra sikerült, az élményt pedig tovább fokozták a bele sütött, apró gabona golyók. Telitalálat a ruby csokoládé és tej felhasználásával készült bevonat, ami a malac színét adja. Az állatkánk füléül szolgáló, szintén ruby elemeket nem volt lehetőségünk megkóstolni, ezek is az ifjúsági szekció áldozatául estek, mire kibontottuk a csomagot. Egy orr-részt viszont meg tudtunk menteni, ez szintén a fenti alapanyagból készült, hozta a jól megszokott, természetesen gyümölcsös ízt, hibátlan volt.

A RUBY CSOKIRÓL

Az ét-, a tej- és a fehér csokoládé, valamint a ritkán használt, de annál finomabb szőke csokoládé mellett körülbelül két éve megjelent egy trónbitorló új szereplő, ráadásul egy váratlan árnyalatban. A világ legnagyobb kakaó- és csokoládékészítő vállalata a Barry Callebaut, 2017 szeptemberében jelentette be, hogy több éven át tartó próbálkozás után létrehozták a negyedik típusú csokoládét, a Ruby-t. A világújdonságot legelőször Sanghajban mutatták be 2017. év végén, az európai és a magyarországi megjelenésig azonban egészen 2018. júliusáig várni kellett. A Ruby csokoládét a Ruby elnevezésű kakaóbabból készítik, amelynek sajátossága, hogy a friss, bogyós, gyümölcsös íz és a rubinvörös szín természetesen vannak jelen benne. 

VISSZA A MALACUNKHOZ

A Szilveszteri Malacsüti nálunk csillagos ötösre vizsgázott, nemcsak ízben és kinézetben, hanem ár-érték arányban is. 790 Ft-ért mérik darabját Szegeden, a REÖK és a kistestvér DELIMO Cukrászdákban, ami nagyjából annyiba kerül, mint egy közepes vagy annál egy kicsivel drágább, kommersz süti bármelyik szegedi cukrászdában. A pénzünkért azonban itt valalmi egészen különlegeset kapunk, mind kinézetben, mind ízvilágban.

Ruby csoki és malac rajongóknak kötelező tétel.

A galaxis egyetlen malac-sütijét itt keresd:

Reök Kézműves Cukrászda – Szeged, Magyar Ede tér 2., a ló faránál

Delimo Kézműves Cukrászda – ÁRKÁD Szeged

Házhoz szállítással: http://reokcukraszda.hu/

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb