Közélet

Orbán Viktor: nem maradhat következmények nélkül a Pesti úti idősotthon esete

Nem maradhat következmények nélkül – nyilatkozta Orbán Viktor a Kossuth Rádió péntek reggeli műsorában a a Pesti úti idősotthonban történt tömeges fertőzés kapcsán, ahol – mint azt ma reggel megírtuk – 18 főre nőtt a halálos áldozatok száma. Következzenek a ma reggeli interjú főbb elemei, köztük a hét miniszterelnöki aranyköpésével (epic).

A ma reggeli miniszterelnöki rádióinterjú főbb pontjai:

  • nem maradhat következmények nélkül a Pesti úti idősotthon esete
  • Húsvétkor jól vizsgáztak az önkormányzatok
  • az internetes oktatás “maga a dzsihád”
  • Magyarország felkészült a tömeges megbetegedésekre
  • mindenki sötétben tapogatózik, de Ausztria előttünk tapogatózik a sötétben

PESTI ÚTI IDŐSOTTHON, FELELŐSSÉG, ÉLETÖSZTÖN

A Kossuth Rádió ma reggeli műsorában szó volt az önkormányzatok felelősségéről, Orbán Viktor elmondta, hogy a húsvéti korlátozásoknál jól vizsgáztak az önkormányzatok és polgármesterek. Ezután a műsorvezető szóba hozta a Pesti úti idősotthon ügyét, ahol a friss adatok szerint már 18-ra emelkedett a koronavírus miatt elhunytak száma. Kemény válasz érkezett:

“EZ EGY OLYAN TÉNY, AMIN NEM LEHET EGYSZERŰEN CSAK ÁTLÉPNI, ÉS NYILVÁN NEM MARADHAT KÖVETKEZMÉNYEK NÉLKÜL SEM. DE MINDENT A MAGA IDEJÉBEN.”

A miniszterelnök szerint rögzítsük azt, amit rögzíteni kell, és ma ne a felelősséget keressük, hanem az összefogást. Orbán szerint az ilyen helyzetekben, mint ez a járvány, bizonyos életösztönöknek fel kell éledniük, és a magyaroknak jók az életösztöneik. És ahogy családi szinten, úgy a falvak és városok szintjén is így van. Szerinte a neheze még csak most következik a járványnak, a következő napokban a megbetegedések száma nagyobb ütemben fog nőni, de mire ez bekövetkezik, meglesznek a kórházi ágyak, a gépek, orvosok, ápolók.

AZ OSZTRÁK PÉLDA

A felvetésre, hogy azzal, hogy Európában több helyen is enyhítenek a korlátozásokon, nem lehet, hogy nem lesz jó hatással a magyarországi védekezésre, ahol egyelőre szigorúbbak a korlátozások, Orbán elmondta: “továbbra is keveset tudunk a vírusról, és ilyenkor az ember óvatos. Ez az életösztön vezeti a hazai védekezést is”.

Megismételte, hogy szerencsénk is van, hiszen Olaszország és Magyarország között van egy ország: “mindenki sötétben tapogatózik, de Ausztria előttünk tapogatózik a sötétben.”

A HÉT ARANYKÖPÉSE

A miniszterelnök elmondta, hogy két vagy három gyerekkel otthon lenni egy panellakásban, de akár egy családi házban is bezárva, hozzá az internetes oktatással az “maga a dzsihád.”

KÓRHÁZI ÁGYAK FELSZABADÍTÁSA

Orbán a kórházi ágyak felszabadításával kapcsolatban elmondta, hogy tudja, hogy sok kényelmetlenséggel jár, de ez kell a rendes felkészüléshez. A bizonytalan jövőre kell készülni, mondta, és meghallgatva a szakértőket, tudósokat arra a következtetésre jutott, hogy a legrosszabb esetre készülve legalább 8 ezer működő lélegeztetőgépnek kell lennie készenlétben, és több mint 30 ezer ágy, amin koronavírusos betegeket lehet ápolni.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb