Közélet

Minden csepp számít: véradás, ma a TIK-ben!

Az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) és az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság immár 9. alkalommal közös véradást szervez kedden 16 óráig az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központban.

A biztonságos magyarországi vérellátáshoz évente mintegy 400 000 egység vérre van szükség, mondják a szervezők, amelyet közel 270 000 önkéntes véradó térítésmentesen biztosít. Az önkéntes véradókra szükség van, hiszen bizonyos betegségek csak vérrel gyógyíthatók, és a vér csak véradással pótolható. A biztonságos ellátáshoz átlagosan napi 1600-1800 véradóra van szükség.

Fotó: Szabó Dávid

Dr. Lázár Mária, az OVSZ Szegedi Regionális Vérellátó Központ régióvezető főorvosa a Szeged365-nek elmondta, a fő cél, hogy az egyetemi polgárokat megnyerjék ennek a nemes ügynek, a véradásnak. A fiatalok átérzik ennek súlyát, és rendszeresen jönnek véradók. Ahogy elmondta, ezen alkalmak arra is megfelelőek, hogy a 18. életévüket betöltött középiskolásokat is meg tudják szólítani. A kora tavaszi alkalom okán egyébként is sokan meg szoktak jelenni, a tavasz ugyanis magában hordozza az újrakezdést is, és ez a véradási kedven is meglátszik.

Fotó: Szabó Dávid

A helyszínen hallottuk, hogy a véradóktól megkérdezték azt, hogy az utóbbi 30 napban jártak-e külföldön. Lázár Mária ezzel kapcsolatban elmondta, a kérdés nem pusztán és nem elsősorban a koronavírus járvány miatt volt fontos. Szezonálisan visszatérő kérdések vannak, ez a szűrési szempont, jelesül, hogy jártak-e külföldön, ilyenkor tavasszal egyébként is aktuális.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb