Mindenmás

Reggeli pakk, csütörtök: 141 éve öntötte el a Tisza Szegedet, emlékezzünk a Keresztapa Fredojára!

Mi történt ezen a napon?

Ezen a napon, hajnali kettő órakor szakadt át a gát és öntötte el Szegedet a Tisza, ma 42 éve hunyt el az a shzínész, aki rövid életében kevés filmben szerepelt, de különös rekordot tudhat magának.

Ma 141 éve, hogy a Tisza betört Szegedre. A gátat az akkori várostól mintegy 20 km-re törte át. A város története innentől teljesen megváltozott. Víz előtti és víz utéáni részre oszlott. Az átrvízben 151 ember halkt meg, 5458 házból csak 265 maradt épen, főleg a belvárosi kőházak. Érdekesség, hogy ma is szoktak tartani Szegeden árvizi túlélőház-túrát.

Fotó: Kárász ház a Kárász utcán. Az egyik túlélőház

Az árvíz két legnagyobb krónikása Mikszáth Kálmán és Jókai Mór volt. Ferenc József császár is meglátogatta a várost, már március 17-én, és minden támogatást megadott.

Vágó Pál Szeged szebb lesz mint volt című festménye

A várost körülbelül 4 év alatt építették újra. A shzínház, az új polgármesteri hivatal, a könyvtár átadójámn a császár újfent megjelent.

Ma született

Kiss Manyi színésznő (1911-1971). Kedves színpadi komika volt elsősorban. Legemlékezetesebb filmje talán a Mici néni két élete, ahol egy, már csak a halált váró színésznőt játszik, aki eltartási szerződést köt fiatalokkal, és aki szóban vagy a valóságban értékeit már eladományozta. Ám “bekopog” hozzá a szerelem (Páger Antal). Innentől kezdve élete egy új irányt vesz.

Ma ünnepli 74. születésnapját Liza Minelli, énekes, színésznő. Talán legemlékezetesebb alakítása a Cabaret volt

Emlékezzünk

John Cazale (1935-1978) színészre. Halálakor 42 éves volt volt, és épp 42 évvel ezelőtt hunyt el. Öt filmben szerepelt életében:

  • Keresztapa
  • Magánbeszélgetés
  • Keresztapa II.
  • Kánikulai délután
  • A szarvasvadász

Mind az 5 filmet legalább jelölték legjobb film Oscar díjára. Sajnos a Szarvavadász bemutatóját már nem érhette meg, 1978. március 12-én tüdőrákban elhunyt. A keresztapában ő volt Fredo, Vito Corleone középső fia, kissé együgyű, tehetségtelen. Cazale legendás barátságot ápolt Al Pacinoval. Ennek fényében érdemes megnézni közös jelenetüket a Keresztapa II-ből:

Időjárás

Szegeden gyengén felhős, többnyire napos idő várható. Reggel 7, napközben 22 fokos maximum hőmérséklettel. Csapadék nem várható.

AMIRŐL MINDENKÉPP TUDNIA KELL

Országosan bevezették a veszélyhelyzetet a koronavírus miatt. Ez érinti a szegedi intézményeket. A sportesemények máris zártkapusak. Ráadásul a WHO szerint is világjárvány szintjére lépett a fertőzés! Reméljük ezek az intézkedések csak ideiglenesek.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb