Közélet

Koronavírus, szerda: az egész országban jelen van a fertőzés

„Az egész ország területéről vannak igazolt eseteink, amelyeket beazonosítottunk” – mondta Müller Cecília az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóján. Müller szerint minden döntés arra irányul, hogy ellaposítsák a járványgörbét, azaz csökkentsék a megbetegedések számát. Lakatos Tibor ezredes elmondása alapján 2817 ember van jelenleg hatósági karanténban, és 5094 ellenőrzést hajtottak eddig végre . Az üzletek bezárását is ellenőrzik, eddig 7 egységre szabtak ki 350.000 forintos büntetést. 

Orbán Viktor miniszterelnök egy komplex gazdasági intézkedéscsomagot jelentett be ma délután, mint mondta, „húsba vágó döntéseket hoztak”:

Magánszemélyek és vállalkozások szerdáig megkötött hiteleinek tőke- és kamatfizetési kötelezettségét az év végéig felfüggesztik.

A rövid lejáratú vállalkozási hiteleket július 30-ig meghosszabbítják.

A csütörtöktől felvett új fogyasztási hitelek teljes hiteldíjmutatóját, a thm-et a jegybanki alapkamat plusz 5 százalékban maximalizálják. 

Az olyan súlyos gondokkal küszködő szektorokban, mint a turizmus, vendéglátás, a szórakoztatóipar, a sport, a kulturális szolgáltatások, a személyszállítás, azaz a taxizás, a munkáltatók járulékfizetés-kötelezettségét teljes egészében elengedik.

Június 30-ig a turizmusfejlesztési hozzájárulást is elengedik. 

A munkavállalási szabályokat rugalmasabbá teszik, hogy a munkaadók és a munkavállalók könnyebben meg tudjanak egyezni egymással.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb