- Hirdetés -
23.3 C
Szeged
2020, július 6., hétfő

- Hirdetés -
Kezdőlap Közélet A hír igaz. Megszólalt Rovó László, az SZTE koronavírussal fertőzött rektora

A hír igaz. Megszólalt Rovó László, az SZTE koronavírussal fertőzött rektora

Megszólalt Rovó László, a Szegedi Tudományegyetem rektora, miután az RTL Klub szombat esti híradója bejelentette: koronavírust mutattak ki az SZTE egyik vezetőjénél, aki – miután hazatért osztrák síútjáról – házi karantén helyett bement dolgozni és sajnos műteni is.

Forrás: webradio.hu

Az alábbiakban változtatás nélkül adjuk közre Prof. Dr. Rovó László nyilatkozatát:

Több hazai sajtóorgánumban napvilágot látott az információ, miszerint jómagam egyike vagyok azon szegedi polgároknak, akik megbetegedtek az új típusú koronavírus okozta fertőzés következtében. A hír igaz.

Egy hónapokkal korábban betervezett, magáncélú külföldi utazáson vettem részt Tirol déli részén Sölden mellett a hónap elején, ahonnan március 8-án, tehát a magyarországi hivatalos veszélyhelyzet – és egyúttal az egyetemi oktatás és betegellátás leállása – előtt érkeztem haza. Üdülésem helyszíne előzetes tájékozódásom alapján nem tartozott a koronavírus által veszélyeztetett területek közé, és ezt számos forrás megerősítette számomra.

Több évtizedes tapasztalattal rendelkező, gyakorló orvos vagyok, de utazásom, ott tartózkodásom, valamint hazajövetelem során nem tapasztaltam olyan jelet sem magamon, sem a környezetemben, amely akár a legkisebb gyanúra is okot adhatott volna a vírusfertőzöttséggel kapcsolatban. Az sem bizonyítható, hogy a koronavírus külföldön került a szervezetembe, könnyen elképzelhető, hogy Szegeden fertőződtem meg, fül-orr-gégészként egyébként is gyakran kerülök kapcsolatba felsőlégúti fertőzésekkel.

Mindemellett a hazaérkezésemet követően végzett orvosi munkám steril körülmények között, a legszigorúbb egészségügyi protokoll szerint zajlott – mint korábban is minden esetben –, így kizárt, hogy akármelyik pácienst fertőzésveszélynek tettem volna ki.

Végül: miután észleltem magamon a betegségre utaló tüneteket, haladéktalanul és felelősségteljesen megtettem a szükséges óvintézkedéseket. Mostanáig nem találtak pozitív mintát a közvetlen környezetemben. Jelenleg családommal együtt karanténban vagyunk, gyakorlatilag már tünetmentes vagyok.

Bár Szegeden van néhány pozitív eset, de ezek tőlem teljesen függetlenek, velük semmilyen kapcsolatban nem álltam.

Prof. Dr. Rovó László, a Szegedi Tudományegyetem rektora

- Hirdetés -
- Hirdetés -
- Hirdetés -

Legfrissebb

- Hirdetés -