Sport

Karantén-edzőtáborban készülnek a szegedi kajak-kenusok

Az NKM-Szeged VE több válogatott sportolója is külföldi edzőtáborban értesült a hazai járványhelyzetről és evakuálásuk után, itthon is zárt táborban készülnek tovább. A hogyanokról és miértekről Petrovics Kálmán, a szegedi klub vezetője beszélt a Szeged365.hu-nak.

Sz365: Általánosságban hogyan érinti a klubot a járvány?

Petrovics Kálmán: „A helyzet komolyságát megértve a Vízitelep határozatlan időre bezárt. Ez egy sportlétesítmény számára a legrosszabb, ami történhet. Azért dolgozunk, fejlesztünk és képezzük magunkat, hogy a sportolni vágyók részére színvonalas, szakmailag magas szintű feltételeket biztosítsunk az olimpiai bajnoktól a kezdő versenyzőig, a masters tagunktól az első vízitúrájára készülő érdeklődőig. A mozgás, a sport az egészség megőrzője. Most az a fő célunk, hogy segítsük azokat, akik folytatni szeretnék a mindennapos mozgást, edzést.”

Sz365: Hogyan tartják a kapcsolatot az edzők és a tanítványok?

Petrovics Kálmán: Az összes ismert informatikai módon, telefonon, közösségi oldalakon, e-mail kapcsolaton. Az edzők, versenyzők egyaránt nehezen viselik a megszokott felkészüléstől való eltérést, a versenycélok szünetelését, a felkészülés küzdelmeinek hiányát.

Sz365: Vannak egészen különleges helyzetben lévő, főleg válogatott versenyzők, akik “karantén edzőtáborban” készülnek. Kik ők és hol készülnek?

A Hűvös Viktor irányította csapat, még Montobelloban (Portugália) a hazautazás előtt.

Petrovics Kálmán: Kajakos fiaink – Birkás Balázs, Kuli István, Nádas Bence – várhatóan a dunavarsányi edzőtáborban készülnek. Kárász Anna, Nagy Bianka valamint a para-szakág két válogatott versenyzője Varga Katalin és Suba Róbert várhatóan Szegeden fognak edzeni. Korosztályos válogatottjaink részére ergométereket, edzést segítő eszközöket tudtunk kiadni otthoni használatra, hogy edzésben maradjanak.

Sz365: Hogyan viselik ezt a fajta bezártságot?

Petrovics Kálmán: Az edzőtábori felkészülés hasonló a megszokott rendszerhez. A hétvégi hazautazások később pedig a versenyek, a válogatók hiánya jelent nehézséget. A bizonytalanság szintén rendkívüli módon megnehezíti a felkészülést, hiszen nem lehet tudni, hogy mikor kell majd a legjobb formában teljesíteni az olimpiai válogatás során. Reménykedünk abban, hogy legjobbjaink ebben a helyzetben is bizonyítani tudják kiemelkedő képességeiket.

Sz365: Meddig maradnak ott?

Petrovics Kálmán: A „karantén” jellegű felkészülés végét nem lehet most megmondani, a legnehezebb körülményekre is felkészültek élsportolóink. Amíg az Olimpiai Játékokon való szereplés esélye megmarad, dolgozni fognak.

Sz365: Jelen állás szerint mi lesz a válogatóversenyekkel? Mikor és hol lesznek?

Petrovics Kálmán: Jelenleg csak az a biztos, hogy május végéig sem hazai, sem nemzetközi verseny nem lesz. A pótkvalifikáció új rendszere sem ismert, elképzelhető, hogy korábbi versenyek eredményei alapján fogják kiosztani. Az olimpiai válogatás megváltozott feltételei sem ismertek még, tudomásom szerint a szövetség szakemberei a nemzetközi döntések ismeretében haladéktalanul elkészítik a hazai menetrendet. Olyan ez, mint bekötött szemmel hegyet mászni – tudod, hogy a csúcsra igyekszel, felfelé haladsz, de lassabban, botorkálva és a pontos út ismerete nélkül.

https://www.youtube.com/watch?v=tMrUgTjNTUk
Kajak-Kenu VB 2019, Szeged. Forrás: Magyar Bajnok, Youtube

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb