Közélet

Húszmillió darab koronavírus elleni gyógyszert készíthetnek Magyarországon

Húszmillió darab koronavírus elleni gyógyszert készíthetnek Magyarországon, amely akár 2,2 millió koronavírusos beteg kezeléséhez is elég lehet – értesült a Világgazdaság. A kormány úgy döntött, hogy megtiltja a koronavírus-betegek gyógyításához használt gyógyszeralapanyag kivitelét.

Magyarország a világon az egyik legnagyobb exportőre ennek az alapanyagnak, a kormány most a magyar lakosság védelme és gyógyszerellátásának biztosítása érdekében állította le a kereskedelmet. Az export-tilalom hat hónapra szól.

Magyarországon a tiszavasvári székhelyű Alkaloida Vegyészeti Gyár állít elő hidroxiklorokvin-szulfátot. A Világgazdaság úgy tudja, a cég körülbelül négy tonna hatóanyaggal rendelkezik a tiszavasvári telephelyén, ami azért fontos, mert az eddigi kínai és olasz tapasztalatok alapján a koronavírus- (Covid-19) terápiában eredményesen alkalmazható ez a maláriaellenes hatóanyag, amelyet egyedi importtal sem lehet beszerezni, sőt az ezt tartalmazó gyógyszerkészítményt sem.

Az alapanyaggal kapcsolatban egyelőre annyit lehet tudni, hogy Philippe Gautret francia orvos és munkatársai egy kis esetszámú, de annál jelentősebb klinikai vizsgálatról számoltak be a napokban. Ennek alapján úgy látszik, hogy a hidroxiklorokvin (Delagil) hatékonyan csökkenti a vírusterhelést a koronavírus által megfertőzött betegekben. A vizsgálat hatodik napjáig a kezelt betegek 70 százalékánál már nem lehetett kimutatni a vírust.

Forrás: Világgazdaság.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb