Közélet

A koronavírus a szegedi gazdaságot is rendesen ágynak döntötte

Szegeden sem rózsás a gazdasági helyzet. A legtöbb üzlet bezárt, több száz szegedi lett egyik napról a másikra munkanélküli, egyre több vállalkozónak és munkavállalónak egyszerűen már rövidtávú gazdasági jövőképe sincs. A koronavírus szinte minden gazdasági szereplő terveit felülírta, a szegedi önkormányzatnak és az országnak is át kell terveznie a 2020-as és a 2021-es gazdasági terveit. Mire számíthatunk Szegeden? Milyen lépések történtek eddig, és mire számíthatnak a szegediek?

BOTKA LÁSZLÓ: ELENGEDETT BÉRLETI DÍJAK SZEGEDEN

Botka László polgármester gyorsan és folyamatosan reagál az eseményekre. Azon kereskedelmi egységeknek, akik városi tulajdont bérelnek és bezártak, nem kell bérleti díjat fizetniük, továbbá közterület-használati díjat sem kell fizetniük azoknak, akik bezárják teraszukat április elsejétől. A városi költségvetés nem nagy mozgásteret engedélyez, egyenlőre városi adókedvezményekről nem is lehet hallani Szegeden.

Fotó: MTI

ORBÁN VIKTOR: ÁPRILIS 7-ÉN NAGY BEJELENTÉSEK

A Kormány bizonyos gazdasági szegmenseken munkavállalói járulékkedvezményekkel segített, ezen felül elrendelte, hogy ne kelljen a banki hiteleket ebben az időszakban fizetni. A munkahelyek megtartására vonatkozó nagyobb gazdaságélénkítő csomagot jövő hét keddre ígérte Orbán Viktor miniszerelnök.

NEMESI PÁL: GYORS MEGOLDÁS KELL SZEGEDEN

Nemesi Pál a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke azonnal elindította az információgyűjtést és több száz csongrád megyei vállalkozás írta össze, milyen hatással van rá a Korona vírus által kialakult válság. Nemesi Pál a Facebook oldalán tette közzé ezt a videót:

https://www.facebook.com/nemesipal/videos/144853153630308/

Nemesi Pál szerint gyors megoldás kell, mert mind makrogazdasági szinten, mind mikrogazdasági szinten meg kell segíteni a vállalkozókat annak érdekében,hogy a munkavállalóikat meg tudják tartani!

A Szeged365.hu megkeresésére kiemelte, a legfontosabb feladat a munkahelymegtartás. A mostani helyzetben messze nem csak a legevidensebb ágazatok (turizmus, vendéglátás, stb), hanem újak is leálltak. Első körben azok, amelyek szorosan kapcsolódtak az azonnal összeomlott ágazatokhoz. Ezt követően pedig azok  is,  amelyek  a  személyes  érintkezések  csökkentése  miatt  bevezetett  korlátozások következményeként jelentős árbevétel zsugorodást szenvednek el. Ez a multiplikátor, begyűrűző hatás mára már szinte minden ágazatban, más – más mértékkel, de érezteti hatását. 

Szerinte a tetszhalott állapotba került vállalkozásoknak azonnal meg kell hogy kapják a gazdaság élénkítő injekciójukat!

“Nagyon köszönöm a Csongrád megyei vállalkozó partnereinknek, hogy kérésünkre azonnal reagáltak és együttműködtek. Az így kapott információkat is beépítettük abba a gazdasági csomagba, amelyet elkészítettünk és elküldtünk a Magyarország Kormányának” – mondta Nemesi, aki a lehető leggyorsabb segítséget szorgalmazza azokban az ágazatokban, ahol már most érezteti a válság a negatív hatását. “A  vállalkozásoknál kialakult likviditási problémát is meg kell oldani, hogy újra meg tudjanak erősödni!“

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb