Gasztro

Összefogtak a szegedi vendéglátósok a koronavírus ellen

Gyors és kíméletlen károkat okozott a koronavírus okozta egészségügyi-gazdasági krízis a szegedi vendéglátóiparban, ahogy arról egy hete beszámoltunk, többek között a Vendéglő a Régi Hídhoz, a Roosevelt-téri Halászcsárda, a Monster Downtown is kénytelen volt ideiglenesen bezárni. Azok a szegediek viszont, akik nyitva tudtak maradni, egészen elképesztő hősiességről és összetartásról tesznek tanúbizonyságot nap mint nap.

KÉT VENDÉGLÁTÓHELY FOGOTT ÖSSZE AZ ÁRKÁDBAN

A bevásárlóközpontokban működő éttermek, cukrászdák élete különösen nehéz: a bérleti szerződésük köti őket, nyitva kell, hogy legyenek (az egyik szegedi shopping center – bérlő kálváriáját pont tegnap mutattuk be), viszont a kormányzati rendelkezések miatt csak 15:00-ig lehetnek nyitva, akkor is csak az elviteles vagy a házhozszállításos megoldás működik. A veszélyhelyzet miatt az ÁRKÁD Szegedben és a Szeged Plazaban is szalaggal van lekerítve az ételudvar leülőrésze.

Szalagkordon keríti le a leülőrészt a bevásárlóközpontokban.

A frissen sülteket, tésztákat és steak-eket árusító Rozmaring és a tavalyi, országos “Év Kávézója” választás győztese, a szintén ÁRKÁD – bérlő Delimo Cukrászda viszont gondolt egy vagányat: ezentúl együtt szállítják ki az ételeiket, a válsághelyzet tehát náluk egy étterem-cukrászda összefogást eredményezett.

“Nem egyszerű a helyzet, amióta csak délután 3-ig lehetünk nyitva” – mesélte a Szeged365.hu-nak Kuklis Kriszta, a Delimo Kézműves Cukrászda üzletvezetője, aki szerint a Varró Zoltán designer tervezte cukrászda “fő műsorideje” pont a késő délután volt. Kriszta bízik benne, hogy az általuk indított “Összefogtunk, hogy otthon maradhass” kezdeményezés mind a szegedieknek, mind nekik, szegedi vendéglátósoknak jól fog jönni.

ETESD A HŐSÖKET: SZEGEDI VENDÉGLÁTÓS PLATFORM, AZ EGÉSZSÉGÜGYBEN DOLGOZÓ SZEGEDIEKÉRT

A koronavírus járvány ideje alatt a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ egészségügyi dolgozóit kívánja élelemmel és más, igény szerinti adakozások centralizált, a kérések és felajánlások összehangolt, magas szintű koordinálásával segíteni a szegedi kezdeményezésű „Etesd a Hősöket” nevű jótékonysági platform.

„Támogasd a Hősöket, hogy küzdhessenek érted és értem” – olvasható a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ egészségügyi dolgozóit segítő kezdeményezés, az Etesd a Hősöket internetes oldalán, az etesdahosoket.hu-n. A koronavírus járvány idején a nagybetűs Hősök természetesen az orvosok és az egészségügyi szakdolgozók, az ápolók és mentőtisztek.

A Szent-Györgyi Albert Klinikai Központtal együttműködve a szegedi kezdeményezés feladata, hogy összegyűjtse a klinikákon dolgozók kéréseit, valamint az adakozásban részt vállaló cégek felajánlásait, majd biztonságos koordinációt követően eljuttassa a felajánlásokat a klinikákra, és a mentőállomásokhoz – fogalmazott a Szeged365.hu-nak Jobbágy Róbert szegedi vállalkozó, a szoftveres platform megalkotója, a szegedi kezdeményezés egyik ötletgazdája. Mint elárulta, a hasonló céllal megalakult, országosan ismert Etesd a dokit! jótékonysági projekt szervezőivel is kapcsolatban állnak, a tapasztalatokat megosztják egymással. Épp ezen tapasztalatok eredményeként kapott a koordináció szerepe kiemelt hangsúlyt a szegedi kezdeményezés megszervezésében.

Az éttermek felajánlásaikat néhány egyszerű lépésben megtehetik a www.etesdahosoket.hu weboldalon vagy a [email protected]u e-mail címen keresztül. Eddig a Zero Streetfood és a Turbo Pizza éttermek csatlakoztak az Etesd A Hősöket jótékony akciójához, azonban ez a kör folyamatosan bővül. A felajánlások sorsáról minden nap lehet tájékozódni az Etesd a Hősöket – Szeged Facebook-oldalon.

SZEGEDI HŐSÖKTŐL, SZEGEDI HŐSÖKNEK

Rengeteg olyan szegedi vendéglátós van, aki egy személyes hősként kezdett el segíteni az egészségügyben dolgozóknak. “Használtautós” Guszti bisztrója, a Garden hetek óta folyamatosan szállít a szegedi kórházak dolgozóinak és a mentősöknek:

https://www.facebook.com/Gardenetterem/photos/a.1536854059865509/2496485867235652/?type=3&theater

Gusztiék a múlt héten a mentősöket lepték meg:

https://www.facebook.com/Gardenetterem/photos/a.1614748495409398/2488626744688231/?type=3&theater

A Pizzamonster 13 szegedi intézményt lát el hetek óta bekerülési áron értékesített (ergo zéró haszonkulcsú) ebédekkel, emellett a múlt héten pont a Szeged365.hu-val közösen küldött több tucat pizzát és frissensültet a Szegedi Gyermekkórházba és a Szegedi Gyermekklinikára:

A Pizzamonkey a bajba jutott szegedi vendéglátós kollégákat hívja meg naponta 1-1 ebédre. Németi Norbert tulajdonos azt mondja, ők még talpon vannak, örül, hogy van munkájuk. Tudja, hogy nem minden szegedi vendéglátós tudta menteni a menthetőt, így nekik hétfőtől- péntekig 13 és 14 óra között dolgozói menüt ajánl fel, elvitelre.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb