Sport

Akár a Szedeákba is visszatérhet az Egyesült Államokat megjárt szegedi kosárlabdázó (videóval)

Bonifert Bendegúz nemrég tért vissza az USA-ból, ahol ösztöndíjjal tanult egy éven át és közben játszott a puebloi egyetem csapatában. Az NCAA II. bajnokságot még végig tudták játszani, de az iskolát már a tanév vége előtt bezárták, így kalandos úton tudott visszatérni Magyarországra. Jelenleg nincs csapata, szabadon igazolható.

Bendegúz a 2018/19-es szezonban még az NB I/A-csoportban szereplő Naturtex-SZTE Szedeákot erősítette, majd tavaly nyáron úgy döntött, hogy kipróbálja magát külföldön is. Az akkor a szegedi egyetemen másodéves hallgató úgy kereste a lehetőségeket, hogy lehetőleg ugyanazon a területen tanulhasson az USA-ban is. A legkedvezőbb ajánlat a Colorado államban található Pueblo-ból érkezett, ahol teljesen újjáépítették a korábbi kosárlabdacsapatot, új edzői stábot és tíz új játékost igazoltak, köztük egyedüli külföldiként Bendegúzt.

Bendegúz: „Eleinte nem volt egyszerű a helyzetem, mert mindenki más amerikai volt, de a csapattársaimmal együtt laktam, így gyorsan sikerült beépülnöm. Mivel teljesen új volt a csapat, kellett néhány forduló, hogy összecsiszolódjunk, de utána már jöttek az eredmények. Személy szerint valamivel több lehetőségre számítottam, de Európából és egyáltalán külföldről azért sokkal nehezebb bekerülni nem csak az NBA-ben, de az NCAA II-ben rendszeresen játszók közé is.”

A kitűzött célt, vagyis, hogy a korábbi éveknél jobb helyen végezzenek, bőven túlteljesítette a csapat, de nem valószínű, hogy Bendegúz visszatérne Puebloba.

Bendegúz:” A csapat költségvetése már nem teszi lehetővé, hogy a teljes ösztöndíjamat állják, ezért jelenleg egy olyan listán szerepelek, amiről minden amerikai egyetem szabadon igazolhat.Meglátjuk, hogy milyen ajánlatok érkeznek, de a hazai csapatoktól sem zárkózom el, még az is lehet, hogy visszatérek a Szedeákba. Egyelőre minden bizonytalan, bármi lehet.

Amikor Bendegúz egyetemét is bezárták, már nem is volt olyan egyszerű hazautazni. A legtöbb repülőtérről már nem is indultak gépek Európába.

Bendegúz:”Az iskola májusig tartott volna, így a jegyem is akkorra szólt. Nem volt könnyű előre hozni, főleg, hogy Denverhez voltam közel, de onnan már nem indultak gépek az öreg kontinensre. Végül gyorsan eladtam az autómat és Chicagoból tudtam hazajönni.”

Jelenleg Bendegúz is egyedül edz és várja, hogy milyen lehetőségei lesznek a nyáron. Szerencsére van kosárpalánk és erőnléti gépek is az otthonában.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb