Közélet

Lesz még munkánk holnap? 900 egyéni vállalkozás szünetel Szegeden és környékén a koronavírus miatt

Tegnap robbant a hír: tömeges elbocsátás jöhet az NNG-nél, a szegedi telephely is érintett lehet az ügyben. A média hetek óta telis-tele van azzal, hogy a koronavírus által generált gazdasági krízis tömeges elbocsátásokat hoz magával, de mi a helyzet nálunk, Szegeden és Csongrád megyében? Utánanéztünk.

Fotó: Autószektor.hu

Tegnap írtuk: csoportos létszámcsökkentést jelentett be az autónavigációs és kibervédelmi megoldásokat fejlesztő NNG, a döntés társaság alkalmazottjainak 20 százalékát érinti, meg nem erősített információink szerint a szegedieket is. Hivatalosan is megkérdeztük az illetékeseket, sem megerősítés, sem cáfolat nem jött, azonban tegnap este, a cikkünk megjelenését követően több szegedi NNG alkalmazott is ránk írt: elmondásuk szerint a hír sajnos igaz, közülük van, aki már meg is kapta a felmondólevelét.

Az interneten rengeteg saccolgatás kering a koronavírus miatt elbocsátott magyarok számáról, azonban mivel a KSH statisztikai adatbázisában a legfrissebb hazai adat a 2019. utolsó negyedévi (2019. december 31. a keltezés), hivatalos adat még nincs a munkanélküliek számát illetően. A 2020. első negyedévi adatok május végén lesznek nyilvánosak, biztosat, számszerűt csak akkor fogunk tudni Szeged vagy Csongrád megye kapcsán. Abban az elemzők egyet értenek, hogy a Csongrád megyei valós munkanélküliek száma többezres nagyságrendű lehet már most is. Valós munkanélküliek, tehát azok, akik bejelentve vagy egyéb formában dolgoztak valahol, jelen esetben azok a szegediek és Szeged környékiek, akik a koronavírus kitörése óta elvesztették az állásukat.

Van azonban egy szám, ami nem túl bíztató, és hivatalos.

A Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara adatai sokat sejtetőek, bár nem a munka nélkül maradt alkalmazottakra vonatkoznak, hanem azokra az egyéni vállalkozókra (EV), akik szüneteltetik a tevékenységüket. A kamarai regisztrációs nyilvántartás szerint a koronavírus-járvány hazai kezdetétől e hét szerdáig (2020.04.08.) számolva, Csongrád megyében 900 (!!) egyéni vállalkozó szüneteltette tevékenységét. Sajnos a szám sokat mondó, főleg, hogy az egyéni vállalkozók többsége rendelkezik alkalmazottakkal, akik a tevékenység szüneteltetésével több mint valószínű, hogy utcára kerültek.

A munka nélkül maradt szegedieknek vadonatúj sorozatunkkal, a Szeged365 Állásvadásszal próbálunk segíteni, ha Te is nehéz helyzetbe kerültél, nézz rá a legutóbbi szegedi ajánlatokra:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb