Hirdetés
Hirdetés
9.4 C
Szeged
2021, január 22., péntek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Kezdőlap Közélet Lesz még munkánk holnap? 900 egyéni vállalkozás szünetel Szegeden és környékén a...

Lesz még munkánk holnap? 900 egyéni vállalkozás szünetel Szegeden és környékén a koronavírus miatt

Tegnap robbant a hír: tömeges elbocsátás jöhet az NNG-nél, a szegedi telephely is érintett lehet az ügyben. A média hetek óta telis-tele van azzal, hogy a koronavírus által generált gazdasági krízis tömeges elbocsátásokat hoz magával, de mi a helyzet nálunk, Szegeden és Csongrád megyében? Utánanéztünk.

Fotó: Autószektor.hu

Tegnap írtuk: csoportos létszámcsökkentést jelentett be az autónavigációs és kibervédelmi megoldásokat fejlesztő NNG, a döntés társaság alkalmazottjainak 20 százalékát érinti, meg nem erősített információink szerint a szegedieket is. Hivatalosan is megkérdeztük az illetékeseket, sem megerősítés, sem cáfolat nem jött, azonban tegnap este, a cikkünk megjelenését követően több szegedi NNG alkalmazott is ránk írt: elmondásuk szerint a hír sajnos igaz, közülük van, aki már meg is kapta a felmondólevelét.

Az interneten rengeteg saccolgatás kering a koronavírus miatt elbocsátott magyarok számáról, azonban mivel a KSH statisztikai adatbázisában a legfrissebb hazai adat a 2019. utolsó negyedévi (2019. december 31. a keltezés), hivatalos adat még nincs a munkanélküliek számát illetően. A 2020. első negyedévi adatok május végén lesznek nyilvánosak, biztosat, számszerűt csak akkor fogunk tudni Szeged vagy Csongrád megye kapcsán. Abban az elemzők egyet értenek, hogy a Csongrád megyei valós munkanélküliek száma többezres nagyságrendű lehet már most is. Valós munkanélküliek, tehát azok, akik bejelentve vagy egyéb formában dolgoztak valahol, jelen esetben azok a szegediek és Szeged környékiek, akik a koronavírus kitörése óta elvesztették az állásukat.

Van azonban egy szám, ami nem túl bíztató, és hivatalos.

A Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara adatai sokat sejtetőek, bár nem a munka nélkül maradt alkalmazottakra vonatkoznak, hanem azokra az egyéni vállalkozókra (EV), akik szüneteltetik a tevékenységüket. A kamarai regisztrációs nyilvántartás szerint a koronavírus-járvány hazai kezdetétől e hét szerdáig (2020.04.08.) számolva, Csongrád megyében 900 (!!) egyéni vállalkozó szüneteltette tevékenységét. Sajnos a szám sokat mondó, főleg, hogy az egyéni vállalkozók többsége rendelkezik alkalmazottakkal, akik a tevékenység szüneteltetésével több mint valószínű, hogy utcára kerültek.

A munka nélkül maradt szegedieknek vadonatúj sorozatunkkal, a Szeged365 Állásvadásszal próbálunk segíteni, ha Te is nehéz helyzetbe kerültél, nézz rá a legutóbbi szegedi ajánlatokra:

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Legfrissebb

- Hirdetés -