Szegedi Arcok

Szeged365 Húsvét: Imádság és bűnbánat – idén csak egyedül és online közösségben, Szegeden is

Ez a húsvét más lesz, mint bármelyik ezt megelőző. Nem jönnek idén össze a családok, ismerősök, elmarad a locsolkodás húsvét hétfőn, de a különböző keresztény közösségek sem találkoznak idán személyesen. Mit tud tenni a szegedi katolikus közösség? Erről kérdeztük Kondé Lajos atyát, a Szeged Belvárosi Római Katolikus Plébánia plébánosát.

Arról korábban írtunk, hogy a helyi katolikus közösségek közül is több online közvetíti a miséket Szegeden, de más vallási közösségek is hasonlóan járnak el:

Furcsa az egész helyzet, kezdte válaszát az atya. A liturgiát nekünk is úgymond zárt ajtók mögött kell megtennünk. De éppen ez a nehéz helyzet mutatja, hogy az egyház nem adja fel legfőbb küldetését ezekben az időkben. Ez a helyzet senkinek sem megfelelő.

Kondé Lajos atya (Fotó: Magyar Kurir)

A liturgiában, az imádságban bátorítjuk az embereket, mondta Kondé Lajos. A Nagypéntek sajátos ünnep, mindenkinek kicsit a magáról, az önsorsáról, a szeretteiről való gondolkodást jelenti. Szomorú nap Nagypéntek, de mégis a remény napja is a kereszténységben.

Szegeden is több helyütt a hívek csak online és fényképeikkel vannak jelen (Fotó: Szeged-Csanádi Egyházmegye)

A templomok zárva lesznek, de nekünk, mint lelkipásztoroknak ugyanúgy a plébánián van a helyünk, folytatta Kondé Lajos atya. Rendhagyó lesz, hiszen máskor Nagypénteken a személyes imádság, a bűnbánat és a bűnbocsánat lehetőségével sokan éltek. Ezek a lehetőségek most nem állnak fenn. Nekem azonban, zárta gondolatait Kondé Lajos, mégis, idén közösség nélkül is fontos dolgom van húsvétkor, mert ha fizikailag nem is, lélekben velük leszek. Egyébként is, különböző fórumokon sokan megkeresnek engem és kollégáimat ilyenkor, hiszen a lelkeket is igénybe vevő hetek állnak mögöttünk és előttünk.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb