SportSzegedi Arcok

Szeged felett a nap: Kárász Anna, Marko Krivokapic, Nagy Péter is tippelt, mikor lesz újra a régi a sportélet a városban

Az olimpiát egy évvel, a szegedi kajak-kenu világbajnokságot két hónappal tolták el, de jelenleg nincs sportesemény szinte sehol a világon, így Európában, Magyarországon és Szegeden sem. Hogy bírják atlétáink, vannak-e elvonási tüneteik és mennyire optimisták a jövőt illetően? Megkérdeztük!

AZ ÉV LEGFONTOSABB NEMZETKÖZI KAJAK-KENU VERSENYE SZEGEDEN LESZ

Júliusról szeptemberre került és kibővítették a versenyszámokat is a szegedi kajak-kenu világbajnokságon, ami így egy jó cél és egy felkészülési állomás lehet az olimpia felé vezető úton. Ezen az úton halad Kárász Anna is, az NKM-Szeged világbajnok kajakosa, aki reméli, hogy jót is hozhat a jelenlegi helyzet.

https://www.facebook.com/255495461241579/videos/2316819771862875/
Anna itt még a tavalyi szegedi vébére készült. Talán idén is népes mezőny érkezik a Maty-érre.

Anna: „ Mióta kijöttem a Maty-éri karantén-edzőtáborból, otthon, egyénileg edzek, napi egyet. Két-három hét múlva visszamegyek és elkezdjük felépíteni a szezont. Szerintem nem lesz olyan az élet, mint “régen” és remélem is, hogy nem lesz! Csak egy dolgot kiemelve például, nem ártana, ha a “fogyasztói társadalom” fogalom átalakulhatna egy másik fogalommá, ami egy megfontoltabb, környezettudatosabb társadalmat jellemezne. Remélem, júniusban már azért lehet szabadabban mozogni és edzeni is!”

KÉZILABDA: A BL MÉG LEHETŐSÉG A PICK-SZEGEDNEK

Rendkívül kényelmetlen helyzetbe kerültek a szegedi kézisek. Marko Krivokapić, a MOL-PICK SZEGED kézilabdacsapatának másodedzője szerint a koronavírus-járvány lecsengése után minden játékossal úgy kell majd foglalkozni, mint egy sérülésből visszatérő játékossal, lassú ritmusban, fokozatos felépítéssel. A legnagyobb baj viszont a bizonytalansággal van, így nyilatkozott a Szeged365.hu-nak.

Fotó: Gémes Sándor

Marko: „Nagyon kényelmetlen helyzetbe kerültek a sportolóink, ugyanis a koronavírus-járvány a legfontosabb sporteseményeket húzta keresztbe. A Magyar Bajnokság, a Magyar Kupa és a BL nyolcaddöntők mind eltörlésre kerültek. A MOL-PICK SZEGED kézilabdacsapatának játékosai és mi, edzők is nehezen viseljük mindezt, hiszen a pályán való mozgás az életünk. A kormány által meghozott rendeletek értelmében viszont arra, hogy ott edzünk és játszunk, köztudottan jelenleg egyáltalán nincs lehetőségünk. Tervek és opciók azonban most is – mint általában mindig – vannak, és kellenek is, hogy legyenek. Azokra alapozunk. És bízunk abban, hogy mindennek mihamarabb vége lesz.”

A másodedző kiemelte, hogy a csapat minden tagja minden héten egy-egy új edzéstervet kap, amely gyakorlatsort mindegyiküknek az adott héten odahaza végre kell hajtani, a szabadban való futás kombinálásával. Ám Krivokapić azt is elmondta, hogy ez csak egy alternatíva arra, hogy a játékosok sem fizikailag, sem pedig szellemileg ne essenek vissza.  Hangsúlyozta, hogy ennek ellenére csak akkor lépnek majd újra pályára, ha a feltételek ehhez adottak lesznek, reményei szerint erre július végén már sor kerülhet, szeptemberben pedig már a közönség előtt újra megmutathatják magukat.

Marko Krivokapić arra kér mindenkit, hogy maradjon otthon, és ezzel is segítse a világjárvány megfékezését. A frontvonalban dolgozóknak pedig köszönetét fejezte ki.

MEGHOSSZABBÍTJA A KARRIERJÉT AZ OLIMPIA MIATT

Nagy Péter, Európa-bajnoki bronzérmes súlyemelő eredetileg a jövő évi Európa-bajnokságig tervezte a karrierjét, de mivel az olimpia az EB utánra került, ezért természetesen azt sem szeretné kihagyni. Egyelőre nem tudja, hogy a kvalifikáció hogyan történik majd, de szeretne ott lenni Tokióban. Szép zárása lehet egy fényes karriernek.

Harmadik olimpiájára készül Nagy Péter

Péter: ”Amíg nincs ellenszer a járványra, addig úgy gondolom állandó lesz a fèlelem, hogy mikor robban ki újra, de bízom benne hogy Magyarországon június- július környékén nagyjàból minden vissza àll. Versenyezni úgy gondolom leghamarabb az ősszel lehet majd, bízom benne, hogy szeptember-október környékèn beindulhatnak a bajnokságok. Jelenleg szinten tartó edzéseket vègzek.”

HARCOSOK VAGYUNK, ABBÓL IS A LEGKEMÉNYEBB: SZEGEDI

Nem adjuk fel! – nyilatkozta a Szeged365.hu-nak Sárközi Róbert, a szegedi Sárközi MMA Team vezetője. A szegedi ketrecharcosok legnagyobb álma látszik szertefoszlani – ahogy arról korábban írtunk, az egyik versenyzőjük, a szegedi Jani “Káposzta” István már a legnagyobb világszervezet, a UFC küszöbén várt a szerződésére – ennek ellenére Robiék ugyanúgy edzenek, mintha most is lennének versenyek.

Robi elmondta, jelenleg is folyamatban van több hazai gála szervezése, amelyeken ők is ott lesznek. A meccsek zárt ajtók mögött mennek majd, ahol a pontozóbírókon, a mérkőzésvezetőn, az orvosi ügyeleten és a pár fős személyzeten kívül senki sem lehet majd jelen. Szeptemberben Las Vegas-ban lesz egy komoly nemzetközi gála, a csapat már megvette a jegyeket, a szegedi bunyósok arra készülnek, hogy addigra már nyoma sem lesz a járványhelyzetnek. 

ÜRESEN ÁLL SZEGED LEGÚJABB SPORTLÉTESÍTMÉNYE, A SZENT GELLÉRT FÓRUM

Germán Tamás, a Szeged-Csanád Grosics Akadémia csapatkapitánya biztosan előre pörgetné az idő kerekét 1-2 hónappal és nem csak a foci miatt!

Hamarosan bővül a család!

Tamás :” Nálunk a körülményekhez képest rendben vannak a dolgok, mindenki egészséges. Csinálom az edzés programot, sokat vagyunk együtt a családdal és várjuk a kis újszülöttet. Nagyon várjuk már az újrakezdést, ami remélem minél hamarabb lesz, mert az azt jelenti hogy kezdünk kilábalni ebből a nehéz helyzetből. A tippem talán május közepe, június eleje.

HIÁNYZIK A KÜZDELEM

Kis Máté most pofonok helyett pizzát oszt, jótékonykodik.

A 2018-as év Legjobb Magyar Hivatásos Bokszolójának választott, a WBO nagyközépsúlyú világranglistáján a 15. helyen álló szegedi Kis Máté jelenleg “home office” – ban edz. A sparring edzések kilőve, nincs küzdelem, ez borzasztóan hiányzik – mesélte a Szeged365.hu-nak Máté, aki elmondta, viszonylag szerencsés helyzetben van, otthon is megvannak a megfelelő eszközei, hogy formában tartsa magát. A veretlen mérleggel bunyózó, a hétköznapokon rendőrként is helytálló szegedi klasszis most kardio és erőnléti edzéseket végez, az edzője telefonon és online instruálja. Máté egy májusi és egy szeptemberi gálát tervezett 2020-ra, ezek közül az első már biztos, hogy ugrik a járvány miatt, a másodikban viszont nagyon bízik, hogy összejön.  

Az Audi és az Opel után a Mercedes is bejelentette, hogy újra megkezdi a termelést magyarországi gyárában. A Suzuki is tervezi, április végén indulhat újra a munka. Ahogy korábban megírtuk, Ausztriában, Olaszországban és Németországban is lazítanak a korlátozásokon. Felmerült a kérdés: mikor süt már ki Szeged felett (is) a nap? Tegnap a szegedi fesztiválok szervezőit, szórakoztatóipar szereplőit kérdezünk meg Szegeden: hogyan látják a jövőt?

Hamarosan a szegedi művészeti élet szereplői következnek a Szeged felett a nap című sorozatban itt, a Szeged365.hu-n.

Szerzők: Pósa Tamara, Kisházi Sándor és Lévai Ferenc

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb