Közélet

Szükség lesz rá? 1529 ágyat szabadítanak fel a koronavírusos betegeknek Csongrád megyében

1529 ágyat szabadítanak fel vasárnapig Csongrád megye kórházaiban, tömeges megbetegedésekre készül a magyar egészségügy. A képlet egyszerű: több ágyat kell felszabadítani arra az esetre, ha tömegével kell majd ellátni betegeket a kórházban. 

TÖMEGES MEGBETEGEDÉSEKRE KÉSZÜLNEK MAGYARORSZÁGON

Tömeges megbetegedésekre készül a hazai egészségügy, ez egy több ütemben zajló, hetek óta tartó munka. A cél egyszerű: Magyarország egész területén, minden nagyobb kórházban legyen elég hely, elég ágy, ha a tömeges megbetegedések szakaszába lépnénk, és egy-egy kórháznak akár több száz beteget is el kellene látnia.

“A külföldi tudósításokból is látni, hogy vannak országok, városok, ahol a tömeges megbetegedés miatt hirtelen szakadt rá a kórházakra több száz, több ezer beteg ellátása, és egyszerűen nincs hová tenni a betegeket, nem jut nekik ágy, nem jut nekik megfelelő kórházi ellátás. Ezt a helyzetet szeretnénk elkerülni, amikor a kórházakat felkészítjük a legrosszabb forgatókönyvre” – nyilatkozta Müller Cecília országos tisztifőorvos. A fent vázolt helyzet már van, ahol az ajtón kopogtat: kedden számoltunk be róla, hogy Svédországban, Európa legnagyobb egyetemi kórházában – vészhelyzet esetén – nem adnak intenzív ágyat a 80 év felettieknek, azoknak akik 70 év felettiek, de szív-, tüdő- vagy vesebetegek, illetve azoknak a 60 éven felülieknek, akik ezekből két vagy három betegségben is szenvednek.

A KÖTELEZŐ SZÁMOK

A kórházak már eddig is bővítették kapacitásaikat, sok ágyat felszabadították már mostanra is, most azonban egy újabb lépcsőfok következik a felkészülésben. Ezen a héten, április 19-ig a kórházaknak 50%-os ágykapacitást kell előkészíteni. Tehát 100 kórházi ágyból 50 ágyat kell felszabadítani a koronavírus-fertőzöttek kórházi ellátására. A következő ütemben ezt  60%-ra kell majd növelni, vagyis 100 ágyból 60 ágynak kell majd készen állnia koronavírusos betegek ellátására.

A kórházak megkapták az intézményükre vonatkozó megcélzott ágyszámot, ugyanakkor egy-egy megyén belül  – a megyére előírt ágykapacitást megtartva – a kórházak egymás közötti átcsoportosításra is lehetőséget kapnak.

Mindez a kormányzat közleménye szerint nem jelenti azt, hogy az összes egyéb beteget hazaküldenék. Arról, hogy melyik beteget lehet hazaküldeni és melyiket nem, a kezelő orvos illetve orvosi konzílium dönt szakmai protokoll szerint. 

Az április 19-ig biztosítandó 50%-os ágykapacitás összesen 32.900 ágyat jelent, a következő ütemben tervezett 60%-os pedig 39.500 – at, országosan. Ez Csongrád megyére vetítve a következőt jelenti:

  • 50%-os kapacitásnál: 1529 ágy
  • 60%-os kapacitásnál: 1834 ágy

A fenti szám nem csak Szegedre, hanem Csongrád megye összes kórházára vonatkozik: Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ (Szeged), Erzsébet Kórház (Hódmezővásárhely), Dr. Bugyi István Kórház (Szentes).

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb