Közélet

Szeged365 a világ körül: Spanyolországban hetek óta először 500 alá csökkent a napi halálozás

Spanyolországban hetek óta először csökkent 500 alá a napi halálozás, Szerbia enyhít az elővigyázatossági intézkedésein, Ukrajnában viszont még mindig sokan halnak meg naponta új koronavírus fertőzésben. Jönnek a nap legfontosabb eseményei, a Szeged táblán túlról.

Szerbia enyhít az elővigyázatossági intézkedéseken

Szerbiában szombatról vasárnapra 5690-ről 5994-re emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma. Aleksandar Vucic szerb elnök szombat este jelentette be, hogy keddtől enyhítenek a bevezetett intézkedéseken, rövidítik a kijárási tilalom óráit, a március közepe óta “szobafogságra” ítélt nyugdíjasok heti háromszor rövid sétát tehetnek a lakhelyük környékén, és fokozatosan kinyithatnak a műhelyek, edzőtermek, fodrász- és kozmetikai szalonok, május közepétől pedig a szállodák és a vendéglátóhelyek is. Amennyiben nem tapasztalható hirtelen növekedés a fertőzöttek számában, úgy május második felében megindulhat a nemzetközi közúti és légi forgalom is. Ebben a tanévben a gyerekek már nem térnek vissza az iskolapadokba. Arról egyelőre nem beszélt államfő, hogy mikor szüntethetnék meg a március 15-én kihirdetett szükségállapotot.

Több mint 25 millió fontot gyűjtött a brit egészségügy számára egy 100 éves veterán

Meghaladta vasárnapra a 25 millió fontot (10 milliárd forintot) azoknak az adományoknak az értéke, amelyeket egy százéves angol katonaveterán gyűjtött a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) számára az új koronavírus okozta járvány elleni küzdelem segítésére. Tom Moore, aki a második világháború idején az ázsiai hadszíntéren szolgált és századosi rendfokozatban szerelt le, azt vállalta, hogy közelgő századik születésnapja alkalmából százszor körbesétálja házának jókora kertjét. Ennek fejében azt kérte, hogy aki teheti, adományokkal támogassa az NHS által a koronavírus-járvány megfékezésére kifejtett áldozatos erőfeszítést.

A “Tom kapitány” néven világszerte ismertté vált veterán kezdeti célkitűzése az volt, hogy ezer fontot gyűjtsön össze az NHS-t támogató jótékonysági alap számára. A századik kört már csütörtökön megtette kertjében, ám az adományok azóta is folyamatosan ömlenek az NHS-segélyalap elkülönített számlájára, amelyen vasárnapra az eredeti célkitűzésben megjelölt ezer fontnak több mint a 25 ezerszerese gyűlt össze.

A csaknem egymillió adományozó között van Vilmos herceg, II. Erzsébet királynő unokája, aki majdan maga is az Egyesült Királyság uralkodója lesz – írta meg az MTI.

A magyar intézkedések nem ellenkeznek az európai uniós joggal

Magyarország az új kornavírus-járvány elleni védekezés során eddig nem fogadott el olyan törvényt, amely ellenkezne az európai uniós joggal – jelentette ki Vera Jourová, az Európai Bizottság alelnöke vasárnap a közszolgálati cseh hírtelevízió (CT24) vitaműsorában.

“Egyelőre nem aggódom. Magyarország eddig nem fogadott el olyan jogszabályt, amely ellenkezne az európai uniós jogrenddel” – válaszolta Vera Jourová a műsorvezető felvetésére, miszerint aggódik-e a magyarországi helyzet miatt. Elmondta, hogy találkozott Varga Judit igazságügyi miniszterrel, akivel részletesen megvitatta a magyarországi döntéseket. Vera Jourová hangsúlyozta: a járvány kapcsán az Európai Bizottság minden tagállamban megvizsgálja, hogy az elfogadott kormányzati intézkedések nem sértik-e a jogállamiságot – adta hírül az MTI.

Fotó: MTI

Nehezen viselték a húsvéti bezártságot egyes romániai közösségekben

Egyes romániai közösségekben nehezen viselték az ortodox húsvéti ünnepekre is érvényes kijárási korlátozásokat, Vajdahunyadon utcai összecsapásra is sor került a rendfenntartók és a korlátozásokat megszegők között.

Egyes romániai közösségekben nehezen viselték az ortodox húsvéti ünnepekre is érvényes kijárási korlátozásokat, Vajdahunyadon utcai összecsapásra is sor került a rendfenntartók és a korlátozásokat megszegők között. Romániában a lakosság több mint 85 százalékát kitevő ortodox vallásúak a húsvéti ünnepek alkalmából otthon vehették át szombaton este a papoktól és az egyház önkénteseitől az ünnepi pászkát és a Jeruzsálemből érkező szent lángot. Nem mindenütt sikerült érvényt szerezni a járványügyi intézkedéseknek. A legsúlyosabb eset egy vajdahunyadi tömbháznegyedben történt, ahol egy ok nélkül az utcán tartózkodó részeg ember szembe szállt az őt megbírságolni próbáló rendőrökkel. A hangoskodás következtében több tucat ember hagyta el a lakását, és szállt szembe a rendőrökkel. A háborgó csoport kövekkel dobálta az egyenruhásokat, és két rendőrautót megrongált. A rendőröknek a csendőrség segítségét kellett kérniük. Az eset kapcsán kilenc személyt bekísértek.

A hatóságok sok helyen a közösségi portálokon posztolt élő közvetítésekből értesültek a kijárási korlátozások megszegéséről. A képsorok helyenként utcabálról vagy utcai tábortűzről, vagy hívekkel megtartott egyházi szertartásról árulkodtak. Kolozsvár legnagyobb ortodox templomában például hívek tucatjai gyűltek össze a húsvéti istentiszteletre. A szertartást végző papot megbírságolták.

A vasárnap kora délután közzétett legfrissebb hivatalos adatok arról árulkodnak, hogy Romániában az elmúlt 24 órában sem gyorsult a betegség terjedése. Az országban eddig 8746 koronavírus-fertőzést észleltek, 328-cal többet, mint egy nappal korábban. A stratégiai kommunikációs törzs által nyilvánosságra hozott adatokat azonban ahhoz is viszonyítani kell, hogy az elmúlt 24 órában csak 2620 vírustesztet végeztek, fele annyit, mint egy nappal korábban – tette közzé az MTI.

Illusztráció

Spanyolországban hetek óta először 500 alá csökkent a napi halálozás

Spanyolországban 410-en veszítették életüket egy nap alatt az új típusú koronavírus-fertőzés miatt, ezzel hetek óta először 500 alá csökkent a napi halálozás – derült ki a spanyol egészségügyi minisztérium vasárnapi tájékoztatásából.

A SARS-CoV-2 565 halálos áldozatot követelt szombaton és 585-öt pénteken, az elhunytak száma 195 944-et. A halálozási ráta 10,4 százalékos – olvasható a tartományokból érkezett adatok napi összesítésében. Az elmúlt egy napon 4218 újabb fertőzést szűrtek ki a vizsgálatok, szombaton 4499, pénteken 5252 új esetet igazoltak. A dél-európai országban a koronavírust eddig 195 944 embernél mutatták ki. A növekedési ráta 2,2 százalékos – közölte Fernando Simón, a spanyol egészségügyi riasztási és vészhelyzeti koordinációs központ igazgatója online sajtótájékoztatóján. A járványügyi vezető szerint az adatok reménykeltőek, a vírus átadása “lényegesen” csökkent. A minisztérium jelentése már megkülönbözteti a vizsgálat típusait is, eszerint a fertőzöttek túlnyomó többségét PCR-tesztekkel azonosították, amelyek a vírust mutatják ki váladékmintából. 7365 pozitív esetet úgynevezett szerológiai vizsgálat igazolt a fertőzés hatására keletkező ellenanyagok kimutatásával a vérből, közülük 2526 páciens tünetmentes volt. A fertőzöttek közül 2695-en gyógyultak meg vasárnapra, számuk szombaton 3166, pénteken 3502 volt. Egészségesnek 77 357 pácienst nyilvánítottak a koronavírusos esetek közül.

Spanyolországban március 15. óta van érvényben a lakhelyelhagyási korlátozásokkal járó szükségállapot, amelyet a jövő heti ülésén várhatóan meghosszabbít a parlament május 9-ig – hívta fel a figyelmet az MTI.

Illusztráció

Német kancelláriaminiszter: nem lehet a nyájimmunitásra építeni a vírus elleni védekezést

Nem lehet a nyájimmunitás kialakulására építeni az új típusú koronavírus elleni védekezést, a megoldást csak a védőoltás hozhatja el – hangsúlyozta a német kancelláriaminiszter egy vasárnap ismertetett nyilatkozatában. Helge Braun elmondta, hogy egy járvány akkor ér véget, amikor az adott közösség tagjainak 60-70 százaléka átesik a fertőzésen, és így védettséget szerez a vírussal szemben, ami megvédi a fennmaradó 30-40 százalékot is. Ezt nevezik a tudósok “kissé sziruposan” nyájimmunitásnak. Ennek elérésére nem lehet alapozni az új koronavírus elleni stratégiát.

“Ha a német lakosságnak csak a felét akarnánk védetté tenni 18 hónap alatt, naponta 73 ezer embernek kellene megfertőződnie” – fejtette ki a miniszter, aláhúzva, hogy “ekkora számokkal nem birkózna meg az egészségügyi rendszer”, és a fertőzési láncolatok felkutatásával foglalkozó egészségügyi hatóságok sem bírnák a tempót, így végül ellenőrizhetetlenné válna a járvány. Ezért a fertőzések megakadályozására kell törekedni, és be kell várni a vírus elleni védettséget biztosító oltás kifejlesztését. Ez a német kormány stratégiája – mondta a miniszter – közölte az MTI.

Illusztráció

Továbbra is gyors ütemben terjed a fertőzés Ukrajnában

Ukrajnában egy nap alatt az igazolt fertőzöttek száma 343 új esettel 5449-re, a betegségben elhunytak száma nyolccal 141-re nőtt. Az új fertőzöttek száma ugyanakkor 101-gyel kevesebb volt az előző napihoz képest – közölte vasárnap az egészségügyi minisztérium. A betegségből eddig 347-en gyógyultak fel. A két legfertőzöttebb terület továbbra is a délnyugat-ukrajnai Csernyivci megye 889, és a főváros, Kijev 801 regisztrált esettel. Kárpátalja megyéből eddig – a tárca adatai szerint – 182 Covid-19 beteget jelentettek.

Vitalij Klicsko főpolgármester vasárnap arról számolt be, hogy Kijevben egy nap alatt 31 új beteget regisztráltak, köztük 4 egészségügyi dolgozót, valamint egy újabb haláleset történt. A határőrszolgálat közölte, hogy Kárpátalján újabb három határőrnél igazolták a koronavírus-fertőzöttséget, velük együtt már hétnél a megyében. Országosan jelenleg mintegy 150 határőr van karanténban vagy önkéntes elszigeteltségben amiatt, hogy kontaktusba kerültek utóbb igazolt fertőzöttekkel.

Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter szombati sajtótájékoztatóján közölte, hogy mostanra már csaknem ezer egészségügyi dolgozó betegedett meg, számuk aznapra elérte a 978-at. Az ukrán közegészségügyi központ statisztikája szerint Ukrajnában az 50 évnél idősebbek körében a Covid-19-ben elhunytak halálozási aránya 5,1 százalékos. A Facebookon közzétett beszámoló szerint az elhunytak 74 százaléka szenvedett szív- és érrendszeri vagy cukorbetegségben, daganatos, vese-, illetve tüdőbetegségekben, néhány embernek pedig egyszerre többféle betegsége is volt.

Közben az Állami Foglalkoztatási Központ lakossági ügyekkel foglalkozó osztályvezetője közölte az Interfax-Ukrajina hírügynökséggel, hogy a március 12-én bevezetett országos karantén idején már harmadával nőtt Ukrajnában a bejelentett munkanélküliek száma, elérve a 400 ezer főt – ismertette az MTI.

Illusztráció

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb