GasztroKözélet

Újranyitási hullám Szegeden: konditerem, fodrászat, vendéglátóhely is újraindult a napokban

Valóságos újranyitási hullám tört ki Szegeden az utóbbi pár napban: a város nagyobb konditermei mellett több divatüzlet is a reboot mellett döntött, a nagy visszatérők között étterem és cukrászda is van. Körbenéztünk Szegeden, egyben megkérdeztük Dr. Németh Lászlót, az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ korábbi elnökét: hogy látja a témát orvosi szemmel?

VISSZATÉRNEK A SZEGEDI KONDITERMEK

Pénteken elsőként a Szeged365.hu-nak szólalt meg az első újranyitó, szegedi konditerem üzletvezetője:

Neu László üzletvezető-edző elmondta, a bejáratnál infrás testhőmérséklet-mérőt használnak, azon vendégek, akik influenza-szerű tüneteket észlelnek magukon (láz, köhögés, torokfájás) illetve az elmúlt 14 napban érintkezésbe kerültek koronavírus-fertőzöttel, nem látogathaták az edzőtermet. A terem 1700 nm, az üzletvezető elmondása szerint minden második kardiogépet üzemen kívül helyeztek, így minimum 2 méter távolság van ember és ember között. A büfé zárva marad, csoportos órák nem lesznek, a gépeket állandó takarító személyzet fertőtleníti non-stop:

A Makkosházi körúti edzőterem által elindított újranyitási hullám ma folytatódik, az alábbi videóban egy József Attila sugárúti konkurens jelentette be, hogy április 21-től visszatér:

https://www.facebook.com/SZEGIFITNESS/videos/169671724242476/

A “mai nap folyamán elvégeztünk, egy a terem egészét érintő fertőtlenítő, védelmi eljárást, amit rendszeresen ismételni fogunk” – írja az üzemeltető, a büfé és a szauna nem üzemel, a maszk viselése erőteljesen ajánlott, de nem kötelező.

A Plazaban üzemelő óriás edzőterem Facebook posztban reagált az újranyitási hullámra: “…mi felkészültünk a újranyitásra …de még nem jött el az ideje” – írták a napokban.

Fotó: Gym Class

FODRÁSZAT, ÉKSZERÜZLET, HÁZTARTÁSI DISZKONT NYIT ÚJRA SZEGEDEN

A három nagy, szegedi shopping centerben is vannak visszatérő üzletek, az ÁRKÁD Szegedben az egyik fodrászat, a Szeged Plazaban egy ékszerüzlet, a Napfény Parkban pedig egy háztartási-lakberendezési diszkont is jelezte, hogy mától újranyitnak.

Ébredeznek az üzletek. Fotó: Szabó Dávid, Szeged365.hu

A fent említett fodrászat az alábbi szabályok betartását kéri a vendégeitől:

  • az időpontokra csakis kísérő nélkül lehet érkezni
  • érkezéskor kötelező az általuk biztosított kézfertőtlenítő használata
  • a szalonban tartózkodás alatt kötelező a védőmaszk viselése
  • figyelembe véve a szakmai ajánlásokat, a szalon 65 év felett nem látogatható

A cikkünkben szereplő ékszerüzlet maszkban fogadja a vásárlóit, a boltban egyszerre maximum hárman lehetnek bent.

ÉBREDEZIK A SZEGEDI VENDÉGLÁTÁS

Nagy visszatérő a szőregi Semleczki Cukrászda, akik nemrég jelentették be, hogy újra kinyitják kapuikat. A szabály egyszerű: egyszerre egy ember lehet bent náluk, az is – a szabályokat betartva – mindössze a vásárlás idejére mehet be. Bár a REÖK palota aljában lévő kézműves cukrászda zárva van, de a pincében lévő műhelyben zajlik az élet, a cukrászok innen látják el termékekkel az ÁRKÁD Szegedben lévő Delimo Cukrászdát, amely átállt a kiszállításra, a hozzánk eljuttatott információk alapján sikerrel. Az újranyitási hullám részese a Kálvária téren évtizedek óta működő, korábban bezárt pizzéria is. Sőt, van olyan közismert szegedi vendéglátós is, aki a legnehezebb helyzetben vágta egy egyébként is kemény fába a fejszéjét: Wiegand Tibor a napokban indított el egy új, szegedi street food kiszállítással foglalkozó vállalkozást.

A jogszabályi korlátozás természetesen csak a kiszállítást és az elviteles vásárlást engedélyezi, a fenti piaci szereplők is ezen megoldásokban gondolkodhatnak. A Szeged365.hu-nak – név nélkül – nyilatkozott olyan szegedi vendéglátós is, akinek a bevételi számai nem hogy estek volna, hanem még erősödtek is a jelenlegi helyzetben.

MEGSZÓLALT DR. NÉMETH LÁSZLÓ

Mindenki fogja magát és újranyit, de mi lesz így a járvánnyal?

Müller Cecília országos tisztifőorvos szerint a java még csak most jön, a vírus május elején fog tetőzni. Megkérdeztük Dr. Németh László szegedi gyermeksebészt, az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ korábbi elnökét, a Szeged365 Koronavírus news vs fakenews sorozatának házigazdáját: mi a véleménye orvosi szempontból? Vajon fokozhatja a vírus terjedését az újranyitási hullám?

Dr. Németh László: “Az újranyitási hullám a vírus terjedését alapvetően fokozhatja, hiszen az otthoni megszokott tünetmentes környezetből egy ellenőrizetlen közegbe kerülünk. Továbbra is javasolt, hogy maradjunk otthon és csak nagyon indokolt esetben menjünk olyan helyre ahol sok ember fordul meg. Ebben az esetben viseljünk kesztyűt, megfelelő minőségű arcmaszkot. Mindannyian tudjuk, hogy a járvány csúcspontján még nem vagyunk túl, tehát próbáljuk meg átvészelni az elkövetkezendő 2-3 hetet és ne engedjünk a csábításnak mert könnyen fertőzés lehet a vége. A koronavírus ugyanúgy terjed, mint az influenza, cseppfertőzéssel, vagyis az orrból vagy szájból származó apró cseppeken keresztül terjed emberről emberre. A vírus tehát köhögéssel, tüsszentéssel, kilégzéssel kerül a környezetbe. Ezért is fontos több mint 2 méter távolságra maradni a megbetegedett személyektől és betartani az alapvető higiéniai szabályokat, mert azzal megfertőződhet valaki, hogy a cseppekkel szennyezett tárgyakhoz vagy felületekhez ér, majd a szeméhez, orrához vagy szájához nyúl.”

Mit gondolsz a témáról?

Otthon maradsz? Vagy mégsem?

Mi inkább otthon maradunk. Fotó: Szabó Dávid, Szeged365.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb