Közélet

Hivatalosan is megnyílt a röszkei határátkelő az ingázók előtt

Megnyitották a röszkei, a tompai és a hercegszántói határátkelőket a magyar-szerb határ mentén élők előtt csütörtökön, hogy az ingázók ne szenvedjenek még nagyobb gazdasági károkat a koronavírus okozta helyzetben.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) és Ivica Dacic szerb külügyminiszter (j) sajtótájékoztatót tart a Röszke-Horgos határátkelő szerbiai oldalán 2020. április 23-án. Fotó: MTI

A szerb és a magyar állampolgárok újra használhatják a három határátkelőt, amennyiben munkát vállalnak vagy mezőgazdasági munkálatok részesei a határsáv 50 kilométeres körzetében. Ehhez két igazolásra lesz szükség:

  • hogy a határsáv 50 kilométeres körzetében laknak
  • egy munkáltatói igazolásra, hogy a munkahely a határ 50 kilométeres körzetében van, vagy arról, hogy a megmunkálni kívánt föld 50 kilométeres sávban van.

A problémára Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, valamint a határ magyar oldalán élő helyi parlamenti képviselők hívták fel a figyelmet – közölte Szijjártó Péter, aki bejelentette, hogy a Mol és az OTP fontos szerepet játszanak a magyar és a szerb gazdaság újraindításába. A vajdasági gazdaságfejlesztési programban már 86 milliárd forintnyi beruházás jött létre a Vajdaságban a magyar költségvetésből támogatva.

Pásztor István, fotó: VMSZ.hu

Tovább épülnek a közös infrastrukturális beruházások, a Belgrád-Budapest, valamint a Szeged-Szabadka-Baja vasútvonal fejlesztése. Épül az a gázszállítási folyosó is, amely Törökországból Bulgárián és Szerbián keresztül tud majd gázt szállítani Magyarországra, a magyar szakasz 2021 októberére elkészül. A sajtótájékoztatót videó formájában IDE KATTINTVA tudod megnézni.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb