KözéletSzegedi Arcok

Május elejétől újraindul az élet, jó lesz ez így? Letoha Tamás szegedi kutatóorvost kérdeztük

Orbán Viktor ma reggel bejelentette: új kijárási szabályok jönnek, újraindítják Magyarország gazdaságát, fokozatosan, szigorú menetrend szerint újraindulhat az élet. A miniszterelnöki mondat bíztatóan hangzik gazdaságilag, egyben ijesztően egészségügyileg. A bejelentés kapcsán az Év Példaképe díjas Dr. Letoha Tamás közismert és elismert szegedi kutatóorvost kérdeztük: hogyan látja orvosi szemmel, jó lesz ez így?

Névjegy: Dr. Letoha Tamás, Év Példaképe díjas szegedi kutatóorvos, a Pharmacoidea Kft ügyvezetőjeként csapatával súlyos betegségek gyógymódjai után kutat. Tamás 2017 óta tagja egy nemzetközi gyógyszerfejlesztési konzorciumnak, amiben a humán koronavírus felfedezőjével, Albert Osterhaus-szal dolgozik együtt. 

Sz365.: Ma reggel Orbán Viktor bejelentette: május 3. után “újraindítják” az életet és az ország gazdaságát. Mint kutatóorvos, mit gondolsz erről? Így kellett ezt csinálni? Vagy pont fordítva, hibázik a kormány? 

Dr. Letoha Tamás: Ezt most így kellett csinálni. Most már nyíltan látszik, hogy a gazdaság leállása okozta károk sokkal nagyobbak, egyben hosszan tartóbbak lesznek, mint a koronavírus okozta károk. Ha egy gazdaság leáll, annak drámai következményei vannak, mind szociálisan, mind egészségügyileg. Magyarországon ez a járvány viszonylag kisebb hatásokkal zajlik ahhoz képest, amit egy gazdasági összeomlás képes művelni egy országgal. A két rossz közül a gazdasági összeomlás a nagyobbik rossz, amely a társadalom minden tagjára kihat, tönkretéve a szociális hálót és az egészségügyet is. 

Ha teljesen leáll a gazdaság, le fog állni a teljes egészségügy.

Ez azt is jelenti, hogy nem lesz pénz a koronavírus elleni védekezésre, ezt nem engedhetjük meg magunknak. 

Sz365.: Ma reggelre 2383 regisztrált fertőzöttnél és 250 halálesetnél tartottunk az országban. Hihetünk a számoknak vagy torzítanak? Szerinted kozmetikázzák őket?  

Dr. Letoha Tamás: Abban biztos vagyok, hogy a halálos áldozatok számával a magyar egészségügy “nem játszik”, a halálozás biztosan nem tér el a hivatalostól. A fertőzöttek száma már más tészta, jóval több lehet mint a hivatalos szám, de ez egyben azt jelenti, hogy a vírus magas előfordulása is relatíve alacsony halálozással jár.

Úgy érzem, a médiának köszönhetően most egy teljes társadalom retteg. 

Amit azonban fontos megértenünk: különböző koronavírusok nagyon sok emberben jelen vannak és jelen is lesznek, ezt nem fogjuk tudni kivédeni. Az első koronavírust 1934-ben izolálták madarakban. Nagyon elterjedt víruscsalád, ebből 9 az, ami emberi megbetegedésért felelős, ezek nagyrészt felső légúti fertőzés képében jelennek meg. A kutatók szerint az emberi megfázások 15-30%-ért a koronavírusok a felelősek, ezek velünk voltak és velünk is lesznek, sőt, fejlődni is fognak, valószínűleg lesz még olyan fajta, amely tömeges megbetegedést okoz a jövőben. Nem elvárható a gyógyszeripartól, hogy minden egyes vírus ellen specifikus védettséget nyújtó gyógyszereket, oltásokat fejlesszenek előre, ráadásul vaktában, hiszen az újonnan kialakuló vírusok mindig kicsit eltérnek elődjeiktől.        

Megjegyezném: a jelenlegi orvostudomány nagyon fejlett, ennek a hihetetlenül fejlett tudománynak a gyógyszeres terápiái Magyarországon is jelen vannak. Ehhez hozzáadódik még, hogy Magyarországon elég erős a népegészségügyi védőháló, a védőoltások pedig hatékony védettséget biztosítanak a lakosságnak. Bár a BCG védőoltás nem a vírus ellen jött létre, de akkor is látszik, hogy mellékhatásként jelen helyzetben valamiféle védettséget nyújtott a lakosságnak.

Sz365.: Ha már itt tartunk: hogy értékeled a hazai helyzetet? Sikerült ezt viszonylag hatékonyan menedzselni? A kormánymédiából sikerpropaganda ömlik, az ellenzékiből pedig a teljes ellenkezője. 

Dr. Letoha Tamás: Röviden, a védekezés nagyon jól sikerült. Kellettek hozzá a drasztikus intézkedések, de a leginkább az, hogy a társadalom így viselje az izolációt. A magyar ember nagyon fegyelmezett, betartottuk a szabályokat. 

Ehhez jön még hozzá pár tényező, például a népegészségügy. 

Jönnek a drasztikus számok az Egyesült Államokból. Ha ott nincs biztosításod, kitolnak a váróból és hagynak meghalni az utcán. Ehhez képest a magyar népegészségügy sokkal emberibb, ráadásul itt jön be a szocializmusból ránk maradt örökség: “nem hagyjuk az utcán az embereket”, ellátjuk őket.

Minden egyes ember, aki meghalt a járványban, egy-egy tragédia. Viszont, azt is figyelembe kell vennünk, hogy majdnem minden áldozat súlyos alapbetegséggel küzdött, az életkilátásaik nagyon rosszak voltak. A járvány bejelentése óta 250 halálesetről tudunk, ezt furcsa kimondani, de egy meglehetősen alacsony szám. Megy a politikai sárdobálás az országban, próbálják abba az irányba terelni a dolgot, mintha ez kiugróan sok lenne, de lássuk be: a járvány kitörése óta regisztrált 250 haláleset megegyezik az egy nap alatt elhalálozott magyarok számával. Egy fejlett ipari társadalomban a populáció 40.000 – ed része hal meg naponta, gyorsan ki lehet számolni, hogy ez Magyarországon 250 fő körül van.

Orvosként azt kell mondjam, Magyarország ezt a járványt nagyon jól legyűrte, pont. 

KORÁBBAN ÍRTUK TAMÁSRÓL: A HUMÁN KORONAVÍRUS FELFEDEZŐJÉVEL DOLGOZIK A SZEGEDI KUTATÓ

A Tamással készült interjúnk a Szeged365.hu első 30 napjának legolvasottabb cikke lett, több, mint 50.000 (!!!) szegedi (internetes nyelven, hogy korrektek legyünk: egyéni felhasználó) olvasta már el.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb