KözéletSzegedi Arcok

Átalakítják a 9-12 óra közötti időkeretet, mi pedig megkérdeztük a szegedi kiskereskedőket

Hamarosan megváltoztatják az idősek vásárlási időkeretét – jelentette ki Lakatos Tibor ezredes az Operatív Törzs vasárnapi online sajtótájékoztatóján, aki szerint megvárják a május 3-ra várt tetőzést, majd átalakítják a jelenleg érvényben lévő vásárlási időkeretet. Körbenéztünk Szegeden, ki, mit gondol a témáról.

Elsőként kezdjük a vasárnapi nyilatkozattal, ha esetleg lemaradtál volna róla:

MEGSZÓLALTAK A SZEGEDI BOLTOSOK, KISVÁLLALKOZÓK

Az elmúlt pár hét tapasztalatai alapján tisztán látszik: a multik tulajdonában lévő hipermarketeket nem fogja padlóra küldeni a helyzet (egyelőre), sőt. A szegedi kisboltok, sarki ABC-k forgalma viszont már érzi, hogy valami nincs rendben. Szegedi hírportálként természetesen szegedi kisvállalkozókat kérdeztünk körbe: mit gondolnak a mostani szabályozásról és mit várnak a május 4. utánitól? Csökkenteni vagy növelni kellene a 65 év felettiek rendelkezésére álló, napi 3 órányi bevásárlási időt?

A Napfény Parkban üzemelő patika és gyógyszertár vezetője, Mikháziné Dr. Tatár Erika szerint a 9-12 óráig tartó hosszú időtartam nem indokolt. Erika szerint “A házhoz szállítás nem jó, mert az engedélyhez kötött, inkább a személyes segítség nyújtás az, ami kiemelhető. A rokonok segítenek a nyugdíjasoknak, így a 9-12 óráig tartó hosszú időtartam nem indokolt. Ezt igazolja az, hogy 9-12 óráig kevés nyugdíjas fordul meg a patikában, inkább a fiatalok váltják ki a TAJ szám ismeretében az idősek számára a gyógyszereket 12:00 után. A tapasztalatok alapján a 65 éven felülieknek a 08:00-09:00 közötti időszak elegendő lenne a gyógyszerkiváltásra.”

A Madách utcai csemegeüzlet tulajdonosa a Szeged365.hu-nak elmondta, betartják az országos kijárási korlátozási szabályokat. Hozzátette azonban, hogy mivel forgalmuk jelentős részét teszik ki az ebédre fogyasztott készétel-tálak, a helyzet nem az igazi: ezek kiadása az időkeret miatt problémásabb. Az ő vásárlóik azok a dolgozó emberek, akik máskor 10-13 óra között jönnek megvenni az ebédet, ám most csak 12-13 óra között van rá módjuk. Erika nem érti, hogy a kisboltok esetében miért kell alkalmazni a “9-12 óra között csak 65 év felettiek jöhetnek be” korlátot az annyira kis üzletekre, mint az övéké. Meglátása szerint mivel egyszerre úgyis csak egy ember tartózkodhat bent, ezt felesleges még tovább szigorítani. A nagy bevásárlóközpontoknál érti a szabályozás indokát, ott kialakulhat tumultus, de egy kisboltban nem. Egyébként, náluk, ahogy elmondta, 9 és 12 óra között gyakorlatilag nincs forgalom, idős ember is alig megy vásárolni ebben a sávban.

Az egyik újszegedi kisbolt tulajdonosa, Tamás (a keresztnevét és a városrészt megengedte, hogy leírjuk, a többit a nem épp szabályos megoldás miatt nem) elmondása szerint úgy kiskapuzik, hogy 9 és 12 óra között a 65 év alattiakat is kiszolgálja, csak nem épp a boltban. Ha meglát valakit a bolt előtt állni, kiszalad hozzá, felveszi a rendelést, elkéri a pénzt, majd kiviszi az összeírt termékeket. Így a 65 év alattiakat is ki tudja szolgálni, akik viszont nem találkoznak az idősekkel a boltban. Tamás szerint ez van, a begyűrűző válság miatt egyébként is padlót fogott a boltja, ha nem kiskapuzna komoly bajba kerülne a 2 gyermekét egyedül nevelő férfi.

Az egyik Klebelsberg-telepi ABC tulajdonosa (“Hattyas cityben” egyébként mindösszesen két kisbolt van), Vincze Ferenc egy elég lendületeset nyilatkozott a Szeged365.hu-nak. Imádjuk az emberünk fejét, igazi szegedi tűz lángol Feriben, aki röviden az alábbiakat javasolja:

  • a 65 plusszosok hétfőn és pénteken 8-tól délig mehessenek vásárolni
  • a többi időszakban a többi szegedi mehessen, korlátlanul
  • ő is érzi, hogy begyűrűzőben van a válság

Mindez, nagy kakaóval, hangban (csípni fogjátok):

EZT ÍRTÁTOK TI

A Szeged365.hu koncepciója egyszerű, mint a lekváros kenyér: szegediek írják szegedieknek, szegedi dolgokról. Imádjuk, hogy ekkorákat pörögtök a közösségi média felületeinken, azt, hogy a szegedieknek mindenről megvan a véleménye!

Nézzük, mit írtatok a témában Ti, akiknek a Szeged365.hu-t írjuk:

Kezdjük egy igazi hőssel, Katona Imrével, a közismert szegedi mentőssel, akiről szombaton írtunk. Imi ezt kommentálta a vasárnapi posztunk alá:


Semmi értelme nincs az időkeretnek sajnos. A boltok nagy része ebben az időben üresen áll a nyugdíjas pedig akkor megy vásárolni amikor neki kedve van.

Timi szerint:

Én meg pont fordítva csinálnám: reggel 6-tól 9-ig menjen az idős utána a fiatalabbak, mire a család felébred, meg reggeli addigra nem is kell boltba menni

Erika írja:

“A legtöbb idős ember sokkal jobban betartja az intézkedéseket,mint a fiatalabbak,és legalább 80-90 százaléka még szájmaszkot is visel.Ezt nem mondanám el a fiatalabbakról. :-( Én szívesebben vásárolnék a 65 év felettiekkel,mert sokkal biztonságosabb lenne,mint délután,amikor kénytelen vagyon bemenni a boltba a csupa szájmaszk nélküli emberke közé!Nem kellene mindig csak az idős embereket kritizálni!”

Béla kommentje:

“Csak egy példa arra hogy semmi értelme: Helyszín Szeged Napfénypark, tilos bemenni 09:00-12:00 65 év alatt a Tesco-ba, DM-be, Family-be de a Kik-be meg az Euronics-ba belehet 🙄🤔 Ott nem fertőzi le a fiatal az időset? Obi-ban is ugyan ez a helyzet 🤔”

Julianna:

Az is nagyon érdekes, hogy a fiataloknak nem elég a bevásárlási idő! Sokan csőstül mennek bevásárolni,az eszükbe sem jut,hogy nem kellene minden nap boltba menni! Vannak akik naponta 3- szor vagy többször mennek vásárolni!

És Te? Hogyan látod a helyzetet? Szűkíteni kellene a 65 év felettiek rendelkezésére álló vásárlási időkereten? Vagy pont fordítva, bővíteni?

Szerzők: Boros Tamás, Kisházi Sándor

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb