Blog

Szegeden rossz élni…és egyéb hazugságok! ;)

Kiss Balázs vagyok, ízig-vérig szegedi, igazi lokálpatrióta! Gyönyörű nagy családban az apuka, az exrádiós, a rendezvényszervező, a színpadon mikrofonba beszélő. 

Szeged nekem a világ közepe. A Mol – Pick Szeged lehet matematikailag nem jobb a Veszprémnél, de nekem a világ legjobb kézilabdacsapata. 💯 Lehet csak NB II-es a focicsapatunk, de én arra emlékszem mikor labdaszedő voltam a SZEOL NB I-es csapatánál, és Urbán akkora felsőkapufát rúgott “20-ról”, hogy abba Zsombó is beleremegett. Egy emberként üvőltött a stadion! ⚽⚽⚽ Az új gyönyörű szegedi stadionban libabőrös vagyok a meccsek alatt, attól a hangulattól, amit csak Szegeden tud a B-KÖZÉP! A kajakosaink és kenuasaink mindenkit maguk mögött hagynak, a küzdősportolóink bárkit legyőznek, és Lékó miatt velem együtt sok szegedi fiatal is úgy gondolta: sakkozni is vagány dolog. 🔝

Elnézést mindenkitől, de nekem a bajai halászlé, csak tésztás paradicsomleves, mert az igazit “FrankSanyibácsi” főzi! 🍽 Én még tartottam a vérestálat miközben hörgött a disznó, Piroskanéninél mostuk a disznóbélt az idős asszonyokkal Tápén, miközben végighallgattam, hogy én már olyan városi ficsúr gyerök vagyok, mert fintorgok, és nálunk a család mindig agyon paprikázta az ebédet, hogy utána krákogjunk délután háromig. Ha ráülünk a gumilabdára akkor az Szegeden ludáj lesz, mégha ezt a szót sehol máshol nem értik, nem is ismerik. A Liget ha mesélni tudna röpködnének a 18-as karikák, 🔞 és a földön nincs romantikusabb hely, mint a mi Tisza-partunk. 💖 Nálam a pesti, ha lejön látogatóba akkor pösti és ne okoskodjon, de érezze jól magát, csodálja a galaxis legszebb hölgyeit 😍💋 és egyen igazi halászlevet. Nemrég egy nápolyi sráccal beszéltem online, kérdezte hova valósi vagyok, én pedig büszkén válaszoltam neki, hogy magyar vagyok, szegedi…mire azt a választ hallottam a fülhallgatóban:  “Szeged? Oh yeah! Szeged is festival city!” És itt elöntött az a szegedi, nem nagyképű de végtelenül boldog büszke érzés, amit csak mi szegediek érezhetünk!

És erre most a nyakunkba kaptuk ezt a kis láthatatlan ellenséget, egy igazi kis szegedikum gyilkos mocsoládét, amit a világ koronavírusnak hív…hogy menne a …(ide is eszembejutott egy szép szegedies kifejezés). Tudjátok sok álmot megadott már nekem a gyönyörű Szeged, nagyon nagy hálával tartozom a napfény városának! 🌞

Cégünkkel olyan fesztiválokat sikerült megteremtenünk a városban, mint a Szegedi Gerilla Gourmet Fesztivál, 🌶🔥 a paprika fesztiválok trendi újrateremtése a Paprika Show és Chili Weekend, a Szegedi Csokifesztiválok, vagy a RakpartFeszt – Kézműves Sörünnep 🍺, amely a város hivatalos augusztus 20-i ünnepsége is. Az utóbbin mutatkozott be Magyarországon elsőként a Csíki sör, ami külön büszkeség volt számomra, mert személyesen tárgyaltuk le Erdélyben a részleteket, nem kevés pálinka társaságában. ;) Az SZVP kollégákkal a Mars téri piacon százszámra rendeztük a családi napokat, a Szent István téren beindítottunk egy teljesen új rendezvénysorozatot, és jól elégettük minden évben a kiszebábot, vele a szegediek búját-baját. 🔥 A Karácsonyi Heteknek keresztapjai lehettünk és Szegedre is lecsábítottuk a világ legjobb jégszobrászait. A Bortér munkásságunk alatt szinte kinőtte a világ legszebb terét a Dóm teret és közös kemény munkával elértük, hogy Szegeden legyen az ország legnagyobb fesztiválja: a Szegedi Borfesztivál – Szeged Napja Ünnepségsorozat évről évre egyre fejlődve elérte, hogy a legnagyobb lett! 🍷 Mucsival forgattunk, és imádtuk, hogy mindenki tudta, Szegeden szigorúan egy pohárkával szabad inni! :) ;)

Meghonosítottuk a jótékonysági borárverést, ahol Pintér doktorúrral elképesztően sok pénzt gyűjtöttünk minden évben a koraszülött csöppségeknek. A DejaVu Fesztivált átköltöztettük a Partfürdőre, hogy Magyarország legnagyobb retrófesztiválja legyen! 💯🔝🤩 Tavaly irgalmatlanul büszkék voltunk arra, hogy kis cégünk, az IH-val és az önkormányzattal együtt elérte, hogy 100 év alatt 2019. decemberében volt a legtöbb vendég a gyönyörű, megújult Belvárosi Moziban. És áprilisban fokoztuk volna a show-t…Sok megvalósult álom, ami idén biztosan nem lesz, de reménykedhetünk még picit, hátha az égiek meghallgatnak bennünket és a SZIN-en, vagy az őszi fesztiválokon újra együtt dobbanhat megannyi szegedi szív!

Egy hónapja sikerült elindítani egy újabb álmot: a Szeged365.hu-t! Azt a hírportált, ami ízig-vérig szegedi, vagány, egy politikai pártnak sem szócsöve és nem szolgál egyetlen egy személyi érdeket sem. Olyan igazán szegedi! 🙂 Nem így képzeltük az indulást, nem gondoltuk volna, hogy a koronavírus teljesen átrajzolja a világ és benne Szeged hétköznapjait. ☹ Aki ismer tudja érzelmes pasi vagyok, és eléggé elkeserített, hogy több ezer szegedinek és minimum ennyi túristának nem lesz szórakozása idén, hogy Szeged egyszerűen elfakul, hogy a szegediek megkattannak, elszürkülnek és eljön a szegedi Armageddon. És amikor a járvány hozta magával az egyre szigorúbb intézkedéseket, amikor rettegve számoltak be a Szeged365.hu-n New Yorkban, Észak Olaszországban, Ausztriában élő egykori szegediek az ott történtekről, akkor Dél-Magyarország fővárosa megmutatta: Magyarország legszolidárisabb városa Szeged! 💝

Leírhatatlan öröm volt, hogy a szerkesztőségünkbe egymás után futottak be a hírek, újabb és újabb felajánlásokról. Szegeden vannak egyesületek, akik egész évben segítenek a rászorultakon, és most még aktívabban lendültek bele a szolidáris munkába, de megdöbbentő és torokszorongató érzelemhullám kapott el akkor is, amikor a megszámlálhatatlan szegedi vállalkozókról kaptuk az információkat, hogy éppen hol milyen módon segítenek. Aktivizáltuk mi is magunkat: virágokat juttattunk el az egészségügyben és a tömegközlekedésben hősiesen helytáló és dolgozó hölgyeknek, mert érzelmileg gigantikus teher volt már az elején az Ő osztályrészük.

Meleg étellel, különböző finomságokkal leptük meg a klinikai, kórházi dolgozókat a Tisza mind két oldalán. Öröm volt elsőként beszámolni róla, hogy az Szeged Első Lions Club nem kisebb adományt, mint egy lélegeztetőgépet, és a háziorvosoknak közel 300 maszkot ajánlott fel. Ott voltunk a Rotary Club Szeged Dóm -al együtt annál a háznál, ahol 4-5 szegedi vállalkozó összefogott és az amúgy is nehéz körülmények között élő kisgyermekes családnak a szárazélelmiszer csomagokon, és tisztító és fertőtlenítő szereken túl, a távoktatás nehézségeit megsegítve internetet és laptopot ajándékoztak. Fizetve az internetszámlájukat erre az évre. Szerkesztőségünket most is elárasztják az e-mailek, amelyben idős hölgyeknek, szomszédoknak, sokszor ismeretleneknek vásároltak be a szolidáris szegediek, és a Dél-magyarországi Polgári Egyesülettel együtt mi is be tudtunk segíteni. A mentősöknek is többször sikerült finomságokat eljuttatni, miközben több szegedi civil egyesület is elkezdte a maszkok osztását. Szeged már nulla kilométernél nem hogy komolyan vette a koronavírus veszélyeit, de azonnal a lehető legnagyobb szociális érzékenységgel segítettek és segítenek most is.

A lehető legnagyobb tömegekhez szeretnénk eljuttatni ezeket a híreket, mert tudjuk: követendő példák Szegeden, és általuk a szolidaritás igazi szegedikum lett! 

És higgyétek el, sok családnak szó szerint az életet jelentette/jelentik a felajánlott önzetlen segítségek! Nagyon nehéz betűkkel leírni, most is összeszűkül a nyomrom, mikor a gyerekek végtelen mosolyára, a szegedi idősek hálás szavaira gondolok. 

A koronavírus járvány terjedését meg kell állítani, vagy a lehető legjobban lelassítani, ezért nem állunk meg, osztjuk a maszkokat folyamatosan, és minden szolidáris hőstettről vastagon szedett betűkkel fogunk beszámolni a jövőben is! Nem látjuk mi fog történni hetekkel, hónapokkal később, de sajnos a gazdasági válság az amúgy sem acélos lábakon álló szegedi gazdaságra is negatív hatással lehet, és akkor az amúgy is nehéz sorban élő családok, bizony kilátástalan helyzetbe kerülhetnek. Büszke, boldog ember lehetek, mert biztos vagyok benne Szegeden mindig lesznek önzetlen vállalkozók, akik segítenek. Én pedig megígérhetem: ott leszünk, beszámolunk róla, és büszkén hirdetjük, kiáltjuk a világba: Szeged a bolygó legszolidárisabb városa!

Ha a Facebook-on vagy kérlek nyomj egy ÖLELÉS gombot a cikk alá minden szegedi érző szívnek! És most jöjjenek azok a cégek, személyek akikkel együtt dolgozva tudtunk már eddig is segíteni, hírt adni a szegedi szolidaritásról: Mizsik AttilaPizzaMonster, Mannah Reda – Trója Szeged, Zsüffland, Royal Fleur, Perjési ZoltánTUTI Nagyker, Szeged Első Lions Club, Rotary Club Szeged Dóm, Joób Márton, Dobó József szegedi Roncs Autó Kft, Barnák László, Birkás Balázs, Mihálffy Béla, Jakab Guszti, Chovanyecz Kata, Csongrád Megyei Önkormányzat, Fekete György, Bolero Szeged, Antoni Dusán, Igaz SzilveszterIgazlaptop.hu, Alcoholic Bilbao amatőr futsal csapat, Brillmann Zsoltszájmaszk-készítő angyalok, és végül, de véletlenül sem utolsó sorban Nemesi Pál és a Dél-Magyarországi Polgári Egyesület. KÖSZÖNJÜK!!!

Kiss Balázs – Szeged365.hu (értékesítési és promóicós vezető)

NE FELEJTSD EL, MINDEN HÉTEN CSÜTÖRTÖKÖN ESTE SZEGED365 PODCAST! A MÚLT HETI ADÁST ITT TALÁLOD:


Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb