Közélet

A 200 fő feletti idősotthonokra is kiterjed a kórházparancsnokok hatásköre

A Kormány elrendelte, hogy a kórházparancsnokok hatásköre ezentúl nem csak a kórházakra, hanem a legalább 200 férőhelyes idősotthonokra is kiterjed. A kórházparancsnokok, ahogy a kórházakban, úgy az idősotthonokban sem hozhatnak döntést ápolási, gondozási és orvos szakmai kérdésekben – az erről szóló kormányrendelet ma jelent meg a Magyar Közlönyben.

A koronavírus-járvány az idősotthonokat kiemelten veszélyezteti: jelenleg 27 idősotthonban van igazolt fertőzött, 628 gondozott, 87 dolgozó fertőzött és 66 idős gondozott hunyt el, ebből 34 gondozott a Pesti úti idősotthonban. Az egészségügyi védőeszközökkel való felelős gazdálkodás és a dolgozók védelme ezekben az intézményekben kiemelten fontos. A kórházparancsnokok március végén kezdték meg a munkát, azóta segítik a kórházak működését és az egészségügyi készletek védelmét.  Jelzésük alapján már több büntetőeljárás indult védőeszközök eltűnése miatt.

KORÁBBAN ÍRTUK A TÉMÁBAN

31 bentlakó és 1 dolgozó tesztje lett pozitív a Szegeden található Csongrád Megyei Vakok Otthonában. Erről dr. Jeszenszky Diána, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Csongrád Megyei Kirendeltségének jogi referense tájékoztatta szerdán a Szeged365.hu-t.


Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb