Kikapcs

A Szabadtéri elmarad, de a tervek szerint lesz színházi fesztivál nyáron Szegeden

Igaz kicsit más célközönségnek, más műfajokkal és más nagyságrendben. A tervek szerint megtartják július 31 és augusztus 8. között Szegeden, idén kerek 30. alkalommal a Szabad Színházak Nemzetközi Találkozóját, ismertebb nevén a Thealtert, erről Balog József, a fesztivált szervező MASZK Egyesület elnöke beszélt a Szeged365.hu-nak.

Korábban írtunk róla, hogy a Szegedi Szabadtéri Játékok elmarad 2020-ban.

A Szabadtéri mellett számos egyéb szegedi rendezvényt, fesztivált is törölni kell 2020-ra.

A Thealterrel kapcsolatban Balog József elmondta, az 500 fős megkötés őket nem érinti, egyik beltéri helyszínük, a Szegedi Nemzeti Színház Kisszínháza, valamint a Régi Zsinagóga befogadóképessége sem éri el az 500 főt. Sajnos, tette hozzá, a kötelező másfél méter megtartása miatt így legalább fele annyi nézővedl kell számolniuk, mint eredetileg.

A tervek szerint idén nyáron is benépesül a régi zsinagóga kertje a Thealter Fesztivál ideje alatt. A terem befogadóképessége maximum 120 fő, ám a 1,5 méteres távolság miatt úgy tűnik, idén csak kevesebben juthatnak be 1-1 előadásra. (Fotó: Szabó Dávid)

A Fesztivál mérete és jellege nem csak a járványhelyzet alakulásától függ, hanem a működési támogatásoktól vagy éppen a színházi tao pénzt helyettesítő pályázatoktól is.

A fesztiválon fellépő csoportokkal, társulatokkal, ez egyébként 25-30 előadást jelent, február óta rendszeresen tartják a kapcsolatot. Mindnyájan úgy készülnek, hogy játszanak Szegeden. Sajnos a járványhelyzet miatt idén jelentősen csorbát szenved a fesztivál nemzetközi jellege, a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház társulatán kívül más fellépőkkel nem számolnak a határon túlról, pedig az előző években rendszeres volt a romániai, a horvát, a szlovén vendégjáték, de akadt társulat Portugáliából is.

A Szegedi Nemzeti Színház Kisszínházában is rendszeresen vannak teltházas előadások a Thealter alatt. 2020-ban is lehetnek, de kevesebb nézővel (Fotó: Szabó Dávid)

A szervezők mindenesetre úgy tervezik, az előírásokat betartva, de megtartják a 30. Thealter Fesztivált Szegeden július 31. és augusztus 8. között, mindenképpen valamilyen élő formában.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb