Közélet

Elsők között helyeztek el az országban levegőfertőtlenítőket a szegedi klinikákon

A Szegedi Tudományegyetem betegellátó egységeiben helyeztek el először az országban levegőfertőtlenítő készülékeket. Mint azt a Szeged365 megtudta, a kihelyezés célja az egészségügyi dolgozók egészségének védelme a koronavírus-járvánnyal szemben.

A kilenc darab, egyenként közel egymillió forint értékű levegőfertőtlenítő berendezéshez a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ az „Infekciókontroll tevékenységek gyakorlati megvalósítása a Szegedi Tudományegyetem fekvőbeteg ellátást nyújtó intézményeiben” elnevezésű EU-pályázat jóvoltából jutott hozzá.

Fráterné dr. Nagy Kamilla, az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Kórházhigiénés Osztályának higiénikus főorvosa úgy nyilatkozott: ezek a légtechnikai berendezések az UV fény régóta ismert csíraölő tulajdonságait használják ki. Egy technológiai fejlesztés eredményeként már olyan hullámhossz tartományban dolgoznak, hogy folyamatos emberi jelenlét mellett is alkalmazhatók, mert nincs károsanyag-kibocsátásuk.

Illusztráció

Mint azt elmondta a régebb óta ismert Germicid lámpákat fertőtlenítésre – az emberi egészségvédelem céljából – csak kiürített kórtermekben, lezárt műtőkben lehetett bekapcsolni. Ám a modern UV levegőfertőtlenítő eszköz ózonkibocsátása a minimálisan megengedett szint alatt van, vagyis tökéletesen biztonságos. A készülékek fertőtlenítésre a 253,7 nm hullámhosszú UV-C sugarakat használják, ami elpusztítja az élő mikroorganizmusokat, azok maganyagának károsítása révén.

Kiderült, hogy a készülékeket még a koronavírus-járvány előtt pályázta meg az egyetem, és a kórházi betegek között levegő útján is gyakran terjedő kórokozók, például a multirezisztens MRSA okozta fertőzések elleni védekezést kívánta támogatni.

Ezeket a berendezéseket most azonban a világjárvány miatt az egészségügyi dolgozók egészségének védelmére használják.

Illusztráció

A koronavírus-járványnak köszönhetően a levegőt folyamatosan fertőtlenítő mobil berendezések többségét a Járványügyi Ellátó Központban a dolgozóknak fenntartott pihenő és étkező helyiségekben helyezték el, ahol a levetett védőfelszerelésekről a levegőbe juthatnak a kórokozók, illetve az arcmaszkok levételével is megnőhet a fertőződés veszélye, ezért itt is kiemelten fontos az orvosok és ápolók egészségének megőrzése érdekében a levegőfertőtlenítés.

Az új eszközből azonban a nagy betegforgalmú Sürgősségi Betegellátó Önálló Osztályra (SBO) és a fertőzésekre fokozottan fogékony súlyos állapotú betegeket ellátó Intenzív Osztályra is került.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb