Kikapcs

5 zseniális sláger a szegedi éjszakából, a rendszerváltás évéből, szombat estére, tőlünk, Neked

1990. május 2.: ekkor tartották az első szabadon választott Országgyűlés első ülését, pontban ma 30 éve. Áder János mai beszédében nemzeti összefogásért kiáltott, hogy Magyarország kivergődhessen a koronavírus okozta káoszból, mi pedig összekaptuk a legütősebb 5 slágert a rendszerváltás évéből, a szegedi éjszakából, szombat estére. Azokat a dalokat, melyeket a legtöbbet pörgettek anno a Tisza Gyöngyében, a Szőke Tisza hajón vagy épp a JATE Klubban.

Ha a Tisza Gyöngye felirat mesélni tudna… Rólad mit mesélne? Nagyon ciki lenne?

5 zseniális party-himnusz a szegedi éjszakából, a rendszerváltás évéből, szombat estére, tőlünk, Neked:

Milli Vanilli – Girl You Know It’s True és az évszázad botránya (Billboard Hot 100, 8. helyezés)

Nem volt sláger, ami többet szólt volna strandolás mellé a (hamarosan újra nyíló) SZIKI hangfalaiból, amire jobban ment volna a tipi-tapi Dínó a Tisza Gyönyében 1989-ben. Hiszünk benne, hogy kevesebb Y – generációs szegedi lenne most, ha nincs ez a sláger…

Apropó, a Milli Vanilli sztorija megér egy külön pár sort, akkor is, ha annyira fiatal vagy, hogy fogalmad sincs, ki ez a két, cicanaciban és talpig sminkben vonagló Ken baba.

A germán cukifiú-duó ötlete a legendás Frank Fariantól származott, aki többek között a Boney M., a La Bouche, a No Mercy, vagy épp Meat Loaf felfedezője is volt. Amihez ő a 80-as, 90-es években hozzányúlt, az arannyá vált. Frank a Milli Vanilli esetén nem énekeseket, hanem jóvágású, egzotikus srácokat keresett, így jött képbe egy afrikai és egy amerikai modell, Fab Morvan és Rob Pilatus. A srácok hatalmasat mentek a fenti, ’89-es slágerükkel, nem volt szegedi lányszoba a rendszerváltás évében, ahol nem lett volna kint a poszterük. Pedig nem is ők énekeltek (bár ez akkoriban tök normálisnak számított)…

Az évszázad második legnagyobb égése, a Reichstag után:

Egyesek már 1989 során feltételezték, hogy Morvan és Pilatus imposztorok, akik csak tátognak a mások által felénekelt számokra. A totális beégés egy MTV koncerten jött, Bristolban, amikor beakadt a szalag playback közben, a lejátszókról csak a “Girl You Know It’s… Girl You Know It’s… Girl You Know It’s… Girl You Know It’s… Girl You Know It’s… Girl You Know It’s… Girl You Know It’s…” imsétlődött folyamatosan, mialatt a két porrá égő énekes kínjában a már begyakorolt mozdulatokat és tátogást ismételgette mint két megbokrosodott T-Rex, miközben közel nyolcvanezer néző sírt a röhögéstől…

Valahogy így:

Beth McCarthy-Miller amerikai tudósítónak feltűnt egy interjú után, hogy Morvan és Pilatus érzékelhető nehézséggel beszélik az angol nyelvet, amely ugyancsak a szkeptikusok gyanúját erősítette.

Később Charles Shaw, a számok egyik valódi énekese megerősítette a hírt 1989 decemberében a New York Newsday c. lapban, mert állítólag felháborította, hogy a Girl You Know It’s True amerikai albumán kizárólag Rob és Fab neve szerepelt a dal előadóiként, szemben az Európában All or Nothing c. albumban az ő és a többi énekes neve is ott volt, igaz mint társelőadók. A nyilatkozatát hamar visszavonta, miután Farian lefizette őt és a Milli Vanilli megkaphatta a Grammy-díját, de a nyilvánvaló tényt már nem lehetett sokáig elhallgatni. Később Frank Fariannak el kellett ismernie a csalást, állítólag azért, mert felfedezettjei telhetetlenné váltak és több pénzt követeltek a producertől, illetve azt, hogy menessze az eredeti énekeseket. Utóbbival az volt a céljuk, hogy ezentúl ők maguk énekelhessenek, noha Farian jól tudta, hogy ez képtelenség és válaszképp lerántotta róluk a leplet. Ennek eredményeként számos – főleg amerikai – fogyasztó beperelte az együttest és kiadójukat (az USA-ban 27 ilyen per indult), és visszakövetelték az albumok és koncertjegyek árát. A Grammy-díjat elvették; ez mindmáig az egyetlen olyan alkalom, mikor visszavonták a díjat.

Fine Young Cannibals – She Drives Me Crazy (Billboard Hot 100, 18. helyezés)

Minden 1989-es szegedi buli warm up slágere, egyben egy remek zene szombat esti táv-sörözés mellé a haverokkal:

Roxette – Listen To Your Heart (Billboard Hot 100, 22. helyezés)

Nem politizálunk, ebben a cikkben meg főleg nem, de: a Fidesz 1989-es kampányának köszönhetően a Listen to your Heart örökre beégett a fülkagylónkba, egy kicsit olyan, mintha valamiféle rendszerváltás-himnusz lenne. Egy valami biztos: ha 10-ből 7 Y – generációs szegedi baba a Milli Vanilli slágerre fogant, akkor a maradék 3 erre, szenzációsan nagy zene. Isten nyugosztaljon, Marie Fredriksson.

Madonna – Like A Prayer (Billboard Hot 100, 25. helyezés)

111.000.000 megtekintés Youtube-on, úgy, hogy akkoriban nemhogy Youtube nem volt, hanem a legtöbben még azt sem tudtuk, hol a power gomb a Commodore 64-esen…

Mindent visz:

Bon Jovi – Born To Be My Baby (Billboard Hot 100, 39. helyezés)

Áááááá-úúúúú, hogy mi ezt a dalt mennyire imádjuk. Erre aztán lehetett rendszert váltani 1989-ben, akár lehetne is a címe Born To Be My Németh Miklós vagy Born To Be My Antall József is.

Egyébként, van olyan ember Szegeden, aki nem Bon Jovi rajongó?

Mi még nem láttunk olyat közelről.

A mi kis szombat esti összeállításunk végére pedig jöjjön egy fotó a SZIN-ről, a rendszerváltás évéből.

True retro, true Szeged:

Fotó: Index.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb