Mindenmás

Napi pakk, vasárnap: Isten éltesse a Szegedi Anyukákat!

Isten éltesse a csodálatos, utánozhatatlan szegedi anyukákat! Befutott a napi pakkunk, sok-sok hasznos infóval a vasárnap reggeli kávéd mellé!

ANYÁK NAPJA

Isten éltesse a csodálatos, utánozhatatlan szegedi anyukákat! Hősök vagytok, le a kalappal előttetek, minden tiszteletünk a Tiétek. Amióta kitört a karantén-időszak, egyszerre vagytok:

  • csodálatos anyukák
  • “home office” tanítónénik
  • Gordon Ramsay-k, női verzióban
  • háziasszonyok
  • szintén “home office” dolgozó nők
  • feleségek
  • szuperhősök

Köszönjük, hogy vagytok nekünk, köszönjük Nektek az életünket, köszönjük, hogy felnevelitek a jövő generációját, azokat a kis hercegnőket – hercegeket, akik még klasszabb hellyé varázsolják majd Szegedet!

Pár sorban az ünnep eredetéről:

Magyarországon május első vasárnapja. Az ókori Görögországban már ünnepelték Rheát, az istenek anyját. Ehhez fűződik az első olyan alkalom, amikor az anyaságról megemlékeztek. Angliában, 1600-as években, a húsvétot követő 4. vasárnap ünnepelték Máriát, Jézus anyját és ezzel együtt az édesanyákat is. Akik távol dolgoztak, szabadnapot kaptak, hogy hazalátogathassanak édesanyjukhoz. Az Egyesült Államokban először 1872-ben ünnepelték meg Bostonban az anyák napját. 1907-ben a philadelphiai Anna M. Jarvis próbálta az anyák napját nemzeti ünneppé nyilváníttatni. Az ünnepet május második vasárnapjára tűzte ki, elhunyt édesanyja emlékére. Először Woodrow Wilson amerikai elnök mondta ki, hogy hivatalos ünnep ez a nap. Akkor terjedt leginkább el az ünnep (mikor máskor), amikor a virágkereskedők, cukorka és ajándékkészítők meglátták benne a fantáziát. A fenti hölgyet tartják mai napig az “anyják napja anyjának”, pedig a történet ennél sokkal érdekesebb. Amikor Jarvisban tudatosult, hogy az általa indított Anyák Fesztiválja mennyire elüzletesedik, minden eszközzel megpróbálta ezt megakadályozni. Tüntetést rendezett, tiltakozott, még azt is kijelentette, hogy megbánta, hogy elindította a kezdeményezést. 85 éves korában, egyedül halt meg, anélkül, hogy valaha is megtapasztalhatta volna az anyaság érzését. Az egész életét az Anyák Napjára áldozta. Magyarországon 1925-ben a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt tartotta az első ünnepet, a májusi Mária-tisztelet hagyományaival összekapcsolva. 1928-ban már miniszteri rendelet sorolta a hivatalos iskolai ünnepélyek közé az Anyák napját. Az ünnepet a mai napig különböző időpontokban tartják világszerte, főleg a májusi hónapoz igazodva, de ez sem feltétlenül igaz mindenhol. Ami biztos, hogy az arab világtól, a távol keletig, Amerikától Európáig mindenhol megünneplik valamilyen formában az édesanyákat. Gyakran kapcsolódik a helyi mondakörhöz, vallásokhoz. Van, ahol a Jézushoz és a hozzá kapcsolódó Húsvéthoz kötik, máshol viszont a tavaszi ünnepsorozat része.

EGÉSZ HÉTVÉGÉN PÖRÖGHETNEK A VIRÁGÜZLETEK…

…ami jó az Anyukáinknak, nekünk és persze a virágboltosnak is. A lényeg: minden virágüzlet nyitva lehet Szegeden (is), az egész hétvégén, így ma is.

SZÜLINAPOSOK, ÉVFORDULÓK

121 éves a Fradi, Isten éltessen! Az egyesületet néhány lelkes ferencvárosi fiatal alapította az egyesületet a mai Bakáts téren. Az FTC első elnöke dr. Springer Ferenc volt. Íme a tavalyi szezon összes Fradi-gólja, bummmmm:

Ma van a Nemzetközi Sajtószabadság Napja, yeah, imádunk független hírportál lenni! 1991 május 3-án tették közzé a Windhoek Nyilatkozatot, amelyben az afrikai népeknek a független sajtóhoz való jogát fogalmazták meg. Az ENSZ ekkor ezt a napot nyilvánította A nemzetközi sajtószabadság napjává. Ezen a napon világszerte megemlékeznek azokról az újságírókról, akiket munkavégzésük közben gyilkoltak meg.

87 éve született a “Soul keresztapja”, James Brown amerikai zenész. Szenzációs fickó, ez a dal megvan még a Rocky IV-ből?

ŐKET KÖSZÖNTSD FEL!

Segítünk, hogy ne égj a barátok előtt. Dobj rájuk egy gyors üzenetet:

Tímea, Irma, Fülöp, Viola, Antónia, Timót, Sándor, Jakab, Maura

A MAI KORLÁTOZÁSOK SZEGEDEN ÉS AMI HÉTFŐTŐL VÁLTOZIK

Hétfőtől jönnek a lazításos, addig viszont érvényben vannak Botka László Szegedre vonatkozó extra szigorításai, egészen ma éjfélig tehát:

  • a Mars téri piacon marad az 500 fős limit, ha ennél többen vannak bent, a biztonsági őr nem enged be (csak ha kijött valaki)
  • kocogni, kutyát sétáltatni stb maximum egy órára mehetsz el, bandázás nincs
  • tartsd a másfél métert, legyen rajtad maszk

Az alábbi cikkünkben összekaptuk, mi változik hétfőtől, Szegeden:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb