Közélet

Újraindul az egészségügyi ellátás, telefonon kell időpontot egyeztetnünk a háziorvoshoz Szegeden is

Újraindul, azonban nem a kijárási korlátozásokat megelőző módon áll helyre az egészségügyi alapellátás. Erről Müller Cecília országos tisztifőorvos beszélt a délelőtti koronavírus sajtótájékoztatón.

Ahogy arról korábban írtunk, a Magyarország a koronavírus-járvány elleni védekezés második szakaszába lépett, minek köszönhetően hétfőn, azaz május 4-én Szegeden is újraindul az egészségügyi ellátások nagy része. Vagyis a háziorvosi és a fogászati ellátás, a szakrendelések, az egynapos ellátások, a transzplantációk és a magánszolgáltatások is.

Müller Cecília országos tisztifőorvos pontosított néhány szabályt a hétfői koronavírus sajtótájékoztatón. Ezek szerint, amivel a legtöbben találkozunk, az a háziorvosi szolgáltatás, ahova telefonon kell bejelentkeznünk és időpontot egyeztetnünk. Ez azért is fontos, mert egyszerre csak 4 fő tartózkodhat a váróteremben, hogy a távolságtartás meglegyen, a legalapvetőbb higiéniás feltételeknek meg tudjunk felelni. Egy óra alatt maximum 4 főt lehet kivizsgálni. Ugyanígy kéri a bejelentkezést Müller Cecília a járóbeteg ellátás területén is.

Éppen ebből adódóan Müller Cecília kiemelte, fontos, hogy időpontra kell érkeznünk. Ezen felül, ahol nem kell vizsgálat vagy megjelenés, ott elektronikusan vagy telefonon intézzük ügyeinket, orvosunk 5 napon belül teljesítheti kérésünket, például szociális ellátáshoz igazolás vagy például a közgyógyellátási igazolásunk tekintetében.

A sürgősségi ellátás semmilyen formában nem változik.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb