Közélet

A kereszténység születése, Numerus Clausus, a II. világháború és 1956 is előkerült az idei érettségin

Az Eduline szakértője szerint az első rész sok aprólékos információt tartlmaz, a második rész annyira nem nehéz. Összességében megoldhatóak a mai történelem érettségi feladatlapok a szakértők szerint. Reméljük minél több diák szerint is könnyű volt.

Ma a történelem tantárgyon volt a sor, és nem csak magyarul, de 9 idegen nyelven is lehetett vizsgázni.

Az első feladatrészben a diákoknak rövid választ igénylő feladatokat kell megoldaniuk – mindegyik valamilyen forrás, például szöveg, kép, diagram feldolgozását, értelmezését várja a diákoktól. Itt előkerült a a magyarországi népesség és az ipari forradalom is, de a magyarországi romák helyzete és a hidegháború is. Külön feladat foglalkozik a Numerus clausus-szal és törvény elfogadása előtti vitával.

Az írásbeli második részében esszéfeladatokat kapnak a vizsgázók, akik mindegyiknél kapnak valamilyen forrást, például szöveget, képet, adatot vagy térképet segítségképpen. Idén szóba került a kereszténység születése, a második világháború és az 1956-os forradalom is téma az esszéknél.

A feladatsor kétféle kifejtendő feladatot tartalmaz: rövidet, amelyet körülbelül 100-130 szóban, vagyis 12-16 sorban kell megoldani, valamint hosszút, amelynél 210-260 szavas, vagyis körülbelül 26-32 soros esszét várnak a vizsgázókól.

Forrás: Eduline

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb