Közélet

Nincs megállás: ma 9-től töriből adhatnak számot a diákok tudásukról

Reggel 9-től az emelt – és középszintű töri érettségivel folytatódik az érettségi, valamint aki ezt választotta, számot adhat történelem tudásáról idegen nyelven is. Egyre kevesebbet kell már csak kibírni! Minden fontos információt összegyűjtöttünk a feladatsorokról, az írásbeli után pedig jövünk a nem hivatalos megoldásokkal.

A töri írásbeli középszinten 180 perces, összesen 100 pontért, emelt szinten 240 perces szintén 100 pontért megy.

Középszinten:

A vizsgán a rendelkezésére álló időt tetszése szerint oszthatjátok meg az egyes feladatok között, és megoldásuk sorrendjét is meghatározhatjátok. Középszinten az írásbeli vizsgán elérhető 100 pont 50 %-a az egyszerű, rövid választ igénylő feladatok megoldásával, 50 %-a a szöveges (kifejtendő) kérdésekre adott válaszokkal érhető el. Az írásbeli feladatsort kb. 60%-ban a magyar, kb. 40%-ban pedig az egyetemes történelemhez kapcsolódó feladatok alkotják

Emelt szinten:

Emelt szinten a vizsga 240 perces lesz. Az I. (100 perc) és a II. (140 perc) részen belül a rendelkezésére álló időt tetszése szerint oszthatjátok meg az egyes feladatok között, és megoldásuk sorrendjét is meghatározhatjátok. Először az I. feladatlapot oldjátok majd meg. A vizsgadolgozatokat a 100 perc leteltével a felügyelő tanár összegyűjti. Ezután kerülhet sor a II. feladatlap kiosztására és megoldására.

Atlaszt lehet használni, akár csak helyesírási szótárt, mely utóbbit az iskola biztosít. Kronológiai adattáblázatot tartalmazó középiskolai történelmi atlasz nem lehet használni.

Az egyszerű, rövid választ igénylő feladatsor 12 feladatból áll. Egy-egy feladat több részfeladatot is tartalmazhat. Mindegyik feladatban valamely forrás (szöveg, kép, diagram stb.) feldolgozása, értelmezése a cél. A feladatok lehetnek például egyszerű következtetések megfogalmazása forrás alapján, térképekről információk gyűjtése és akár célok és következmények megkülönböztetése is.

Az írásbeli vizsga szöveges feladatait az alábbi kronológiai szakaszolás szerint kell kijelölni: az ókortól 1849-ig és 1849-től napjainkig. Ezekben a feladatokban néhány összefüggő mondatban vagy hosszabb szövegben kell kifejtenetek a válaszokat. Itt is minden feladatnál forrás (szöveg, kép, adat, térkép stb.) segítségével kell majd megválaszolnotok a feltett kérdést.

A feladatsor kétféle típusú kifejtendő feladatot tartalmaz:

Rövid feladatot, amelyet kb. 100-130 szóban, (kb. 12-16 soros) szerkesztett szövegben kell megoldani.

Hosszú feladatot, amelyet kb. 210-260 szóban, (kb. 26-32 soros) szerkesztett szövegben kell megoldani.

A feladatsor két rövid, egyetemes történelemre vonatkozó feladatot (amelyek közül az egyik az 1849 előtti, a másik az 1849 utáni korszakokkal kapcsolatos) és két hosszú, magyar történelemre vonatkozó feladatot (amelyek közül az egyik az 1849 előtti, a másik az 1849 utáni korszakokkal kapcsolatos) tartalmaz. Ezek közül kell majd kettőt választanotok: egyet az egyetemes történelemre vonatkozó két feladat közül, egyet pedig a magyar történelemre vonatkozó két feladat közül.

Ha az általatok választott rövid esszé az 1849 előtti korszakokra vonatkozik, akkor a hosszú esszéteknek az 1849 utáni korszakokra kell vonatkoznia. Ha a választott rövid esszé az 1849 utáni korszakokra vonatkozik, akkor a hosszú esszének az 1849 előtti korszakokra kell vonatkoznia. A választásotokat jelölnötök is kell majd a feladatlapon.

Ma történelemből idegen nyelven is vizsgát lehet tenni.

AMITŐL MÁS AZ IDEI ÉRETTSÉGI

A járványhelyzet miatt az idén csak írásbeli érettségi vizsgák vannak, rengeteg óvintézkedéssel:

  • A tanulóknak a vizsgáknak helyet adó intézmények folyosóin és közösségi helyiségekben kötelező, a vizsga közben pedig erősen ajánlott a maszkviselés – közölte. Maruzsa Zoltán vasárnap hangsúlyozta, a védekezést megszervezték, az ehhez szükséges maszkok, fertőtlenítőszerek kiszállítása megtörtént, az épületekben kitakarítottak, ellenőrizték a mosdók, közösségi területek felszereltségét.
  • Az intézményekben az érettségi alatt folyamatosan betartják a higiéniás intézkedéseket, takarítanak.
  • Az épületek kapuit, ajtóit kitámasztják, a vizsga nyitott ablakok és szellőztetés mellett zajlik.
  • A vizsgák alatt legfeljebb 10 vizsgázó lehet egy teremben, közöttük legalább másfél méter távolságot kell tartani.
  • Az idősebb, krónikus beteg pedagógusokat tehermentesítették.
  • Az államtitkár emlékeztetett rá, hogy nem kötelező részt venni az érettségi vizsgán. Rámutatott, hogy ősszel is lesz érettségi és a keresztféléves felsőoktatási felvételit is meghirdetik. “Bárki, akár reggel is dönthet úgy, hogy a vizsgát későbbre halasztja” – jelentette ki.

Erről alábbi cikkünkben írtunk részletesen, még a magyar nyelv és irodalom érettségik kapcsán. A szabályok azonban változatlanok.

Itt írtunk a tegnapi matek érettségi megoldásairól:

Valamint néhány szegedi diák reakciójáról:

Forrás: Eduline

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb