Közélet

Koronavírus: 373-ra nőtt az elhunytak száma, Szegeden nincs újabb fertőzött

3111 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek (belőlük 1979 fő aktív), 373-ra az elhunytak száma, 759-en pedig már gyógyultan távoztak a kórházból. Szegeden és környékén nem regisztráltak újabb esetet, 101 fertőzöttnél tartunk a megyében. Az aktív fertőzöttek 63%-a, az elhunytak 79%-a, a gyógyultak 51%-a budapesti vagy Pest megyei. 964 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 50-en vannak lélegeztetőgépen. A Pesti úti idősotthonban 40-re nőtt az elhunytak száma, 296 lakó és 26 dolgozó fertőzött.

CSONGRÁD MEGYE ÉS MAGYARORSZÁG

Fertőzöttek száma, országosan: 3111 (változás +46) fő

Fertőzöttek száma, Csongrád megyében: 101 (változás +0) fő

Elhunytak száma: 373 (változás +10) fő

Gyógyultak száma: 759 (változás +50) fő

Megkezdődött a védekezés második szakasza. Ez nem a járvány végét jelenti, hiszen a vírus továbbra is terjed. Az egész országban továbbra is fontos a 1,5 méteres védőtávolság tartása, és az arc eltakarása a boltokban és tömegközlekedési eszközökön. Az időseket továbbra is arra kérik, hogy csak kellő körültekintés mellett hagyják el otthonaikat, és az élelmiszerboltokat, patikákat, drogériákat a nekik kijelölt idősávban, 9 és 12 óra látogassák. 

Fotó: Szabó Dávid, Szeged365.hu

MEGYEI ELOSZLÁS

Csongrád megye továbbra is az ötödik legfertőzöttebb megye, Pest, Fejér, Zala és Komárom-Esztergom után. Még annak ellenére is, hogy Szegeden és környékén nem változott a fertőzöttek száma, regisztráltan 101 főnél járunk.

KORONAVÍRUS A NAGYVILÁGBAN

A Johns Hopkins Egyetem ma reggeli adatsora szerint az eddigi fertőzöttek száma 3.663.824, az elhunytaké 257.277 fő.

MEDDIG FOG EZ TARTANI?

“Hogy meddig fog ez tartani a járvány, senki nem tud biztosat felelni, mert óriási a bizonytalanság. Még a nyarat sem lehet előre látni, ugyanúgy stagnálhat a fertőzöttek aránya, mint ahogyan meg is ugorhat” – fogalmazott Oroszi Beatrix, az Innovációs és Technológiai Minisztérium Járványmatematikai Projektének epidemiológusa a Magyar Egészség-gazdaságtani Társaság online konferenciáján.

Jelenleg egy koronavírus-fertőzött átlagosan 2-2,5 embert fertőz meg. A járvány akkor cseng le, ha a lakosság átfertőzöttsége eléri, illetve meghaladja az 50-60 százalékot, ám elmondása szerint ettől még nagyon messze vagyunk, és védőoltás nélkül ezt nem is fogjuk elérni belátható időn belül. Hozzátette, hogy a jelenlegi ismereteink szerint a koronavírus-fertőzést csaknem felerészben egészségesnek tűnő vagy minimális tünetet produkáló emberek terjesztik, ezért is nagyon fontos a széles körű maszkhasználat.

A szakember arról is beszélt, hogy a 3035 megerősített Covid-19 eset 30,6 százalékos megbetegedési arányt jelent, de az egészségügy dolgozók körében ez az arány ennek a tízszerese: a járványban eddig 414 egészségügyi dolgozó érintett a százezerből.

Még több infó a témában:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb