Mindenmás

Napi pakk, szerda: visszatér a tavasz Szegedre, rajtol a töri érettségi!

Érettségizők, készen álltok? Drukkolunk Nektek, ma rajtol a töri érettségi, amíg Ti szorgosan körmöltök, mi mutatjuk a feladatokat a nem érettségiző szegedieknek, meg persze délután a nem hivatalos megoldásokat is. Szegedre visszatér a tavasz, van némi varia a közlekedésben + egy laza Háború és Békényi történés az elmúlt 24 órából.

Nyomd meg az “on” gombot a kávégépen…

Amíg bemelegszik, képbe hozunk!

SZEGED, SZERDA, TÖRI-ÉRETTSÉGI

Az érettségi vizsgák a hétfői magyar és a keddi matek után ma a történelemmel folytatódnak, szokás szerint reggel 9-től. A középszintű feladatsort az Oktatási Hivatal és az Eduline alapján 60 százalékban a magyar, 40 százalékban pedig az egyetemes történelemhez kapcsolódó feladatok alkotják és az összes feladat fele az 1849-től napjainkig terjedő időszakra vonatkozik.

Az írásbeli feladatlapra ezek az arányok jellemzőek:

  • Politika-, esemény-, állam, jog- és intézménytörténet kb. 40 %
  • Társadalom-, életmód-, mentalitás- és művelődéstörténet, munkaügyi alapismeretek kb. 25 %
  • Gazdaság-, technikatörténet és a környezeti kultúra története, pénzügyi és gazdasági ismeretek kb. 25 %
  • Eszme- és vallástörténet kb. 10 %

EZ TÖRTÉNT KEDDEN

A kedd esti összefoglalónkban Tami kolléganőnk összegyűjtött minden lényegeset, ami Szegeden történt vagy ami a szegedieket direkt érinti. Fokozatosan újraindul az egészségügyi ellátás, csökkenőnek tűnő koronavírus – adatok és egy “kis” szegedi matek következik arról, mekkora összegbe került a városnak a védekezés, Botka László szerint:

SZEGED, SUNSHINE… BIZTOS?

Az előrejelzés szerint ma még előfordulhat zápor, zivatar, csütörtöktől azonban újra ragyog majd a Nap Szeged felett. Vagyis, a hét második felében kellemes, meleg, tavaszias időben lesz részünk.

KÖZLEKEDÉS, SZEGEDEN

Tök durva, de már ilyesmiről is írhatunk. Tényleg olyan, mintha indulna az élet a Napfény Városában (persze, szépen, lassan…). A legfontosabb tudnivalók:

  • Ha kocsival mész: a Tisza Lajos krt. 350 méteres szakaszán, a Hősök kapuja és az Árvizi emlékmű között aszfaltozási munkálatok indultak még hétfőn, a móka ma is pörög. Csak az alsó rakpart felől lehet közlekedni a belváros felé, a Dóm tér felől nem lehet. Szintén fontos tudni, hogy a parkolás továbbra is ingyenes Szegeden.
  • Ha tömegközlekedsz (de szép szó ez, így): az érettségi vizsgák miatt sűrítik a Szegedi Közlekedési Társaság járatait, május 4. és 7. között! A lényeg, hogy minden villamos és trolibusz számát megduplázzák, az alábbi időszakokban: reggel 7:00 – 8:30 óra, 12:00 (hétfőn 13:00) – 13:50 (hétfőn 14:50) között.

ŐKET KÖSZÖNTSD FEL…

…mielőtt Rád szólnak, hogy ideje lenne felköszöntened őket: Ivett, Frida, Friderika, János, Tamara, Ida, Judit, Ditta.

MA SZÜLETETT

226 éve született Maximilien Robespierre a francia forradalom egyik vezetője. Hátha pont ezt húzod a töri érettségin… (adná magát, ha már pont ma született)

164 éve született Sigmund Freud osztrák pszichológus, filozófus, a pszichoanalízis atyja.

105 éve született Orson Welles amerikai filmrendező és színész. Ő volt az író, akinek a rádiójátékán (Világok harca, melyből a Tom Cruise-féle remake is készült) egy komplett nemzet pánikolt be: annyira élethű volt a sztori, hogy amerikai polgárok tízezrei randalíroztak miatta halálra rémülve az utcákon, miután azt hitték, UFO-invázió van. Az emberünk egy zseni (volt).

Ez itt épp a remake:

59 éves Ross doki avagy George Clooney amerikai színész, rendező, producer (Batman és Robin, Vészhelyzet).

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb