Közélet

Nyithatnak az uszodák is, az ottani szabályokról beszélt Müller Cecília mai sajtótájékoztatóján

Az operatív törzs csütörtöki sajtótájékoztatóján Müller Cecília országos tisztifőorvos az uszodák újranyitásáról beszélt leginkább, és ennek szabályait ismertette. Hamarosan ismét mehetünk úszni, persze sokkal szigorúbb szabályokkal.

Elmondta, amennyiben valaki k akarja nyitni és újra üzemeltetni akarja az uszodát, akkor engedélyt kell kérnie a járványügyi hatóságtól, amely szemlét fog tartani, hogy rendelkezésre állnak-e azok a feltételek, amik mentén biztonságosan használhatók lesznek.

Hangsúlyozta, hogy továbbra is távolságot kell tartani, így a strandokon és fürdőkben is. A kültéri medencéket csak úszásra használjuk, ne játékra vagy sportra.

Müller Cecília azt is elmondta, egy emberre 4 négyzetméternyi vízfelület az ideális. Nagyobb figyelmet kell fordítani a zuhanyzókra és öltözőkre, óránként kell fertőtleníteni. A karórákat is fertőtleníteni kell, amikkel be lehet lépni ezekre a területekre, ahogy a fogantyúkat is, de a vízbe vezető korlátokat fél óránként, mivel ezeket igen gyakran és igen sokan megfogják. A fürdővizek szokásos klórozása azonban elegendő.

A töltő-ürítő medencék és gyógyfürdők használatát viszont nem javasolja Müller, mert azok nem fertőtleníthetőek, nem túl biztonságosak. A vízforgató medencék használatát tudja jó szívvel javasolni az országos tisztifőorvos.

A nyitások érinthetik a szegedi fürdőket, uszodákat is. Akár a korábbi tervekhez képest hamarabb is.

Forrás: Index

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb