Kikapcs

Még Tom Cruise Top Gun 2-ben látható egyik repülőgépe is jönne Szegedre – kérdés, jöhet-e?

A tervek szerint az eredeti időpontban, szeptember 11-13 között megrendezik Szegeden a Szegedi Repülőnapokat és Légiparádét. Majó-Petri Zoltán, a repülőtér üzemeltetését végző Szegedi Közlekedési Kft. ügyvezető igazgatója szerint nem is ez a kérdés, hanem hogy kikkel rendezik meg. Az eseménynek ugyanis a legfőbb rangot a nemzetközisége adja, azonban a szabályok jelenleg nem egyértelműek.

A Szeged365.hu-nak Majó-Petri elmondta, a megrendezéssel nem lenne probléma, a jelenlegi jogszabályi környezet szeptember elejére ezt már könnyen lehet, hogy lehetővé tenné.

Azonban ez egy nemzetközi show, és természetesen nem elsősorban a közönség, hanem a pilóták, csapatok teszik azzá. Az, hogy ők miként mozoghatnak országhatárokon át, az egyelőre nem tisztázott. A Nemzeti Közlekedési Hatóság Légügyi Hivatalával folyamatosan kommunikálnak, mert jelenleg nincs világos álláspont azzal kapcsolatban, hogy mi van, ha egy külföldi személy nem turistaként repülne az országba, hanem egy légiparádén akarna részt venni.

Azt is elmondta, a számos nemzetközi fellépő mellett még egy olyan repülőgép is jönne Szegedre, amivel Tom Cruise repült a Top Gun 2-ben, egy II. világháborús katonai gép, Hollandiából. De nem biztos, hogy jöhet. Ez tehát a központi kérdés a következő hetekben.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb