Blog

A szegedi koronavírus karakterek: a sebezhetetlen, a szakértő, a bizniszmágus és a többiek

2020. március 4-én jelentette be Orbán Viktor, hogy Magyarországon is megjelent a koronavírus, azóta eltelt kerek két hónap, a kisszobába menekült egy komplett ország, betérdelt a gazdaság (oké, tudom, Matolcsy szerint mégsem), az emberek egy része minden nap világvégét kiált, a másik része meg pont nem érti, hogy járvány van. A mai blogomban összekaptam a legjellegzetesebb szegedi karaktereket koronavírus-ügyben, a sebezhetetlentől kezdve a szakértőn át a bizniszmágusig.

Fontos már rögtön, az elején megjegyezni: a szegediek (és a magyarok) többsége nem a most következő kasztokba tartozik. Ha mégis így lenne, már rég apokaliptikus helyzetben lennénk, összeomló egészségüggyel és fertőzöttek tízezreivel. Hál’ Istennek nem ez a helyzet. Sőt.

KORONAVÍRUS KARAKTEREK, BEST OF

A SEBEZHETETLEN

Ő az, aki nem vesz fel maszkot, nem fertőtlenít, szexin hozzád dörgölőzik az SZKT járatokon. Ő nem kaphat el semmit, főleg nem ezt a korona-izét. Ha régi haverok vagytok, akkor az utca kellős közepén fog a nyakadba ugrani, pacsizni, ölelni, nyálazni, lihegni, kb. mindent, amivel át lehet ragasztani a másikra bármilyen nyavalyát.

Sőt, a hétvégén egy 6-os pakk sörrel a kezében még be is fog állítani hozzád (lehetőleg krákogva-hörögve), Te meg ott fogsz állni a leghülyébb helyzet kellős közepén: most akkor küldd el a jó büdös francba vagy vállald be a kockázatot?

A minap beugrottam a Szeged365.hu jelen pillanatban (még) üresen tátongó Kárász utcai szerkesztőségébe, pont a bejárat előtt prüszkölt az arcomba 30 centiről egy pasas. Kössz haver, gyere máskor is.

A “MINDMEGHALUNK” ARC

Ő az az ismerősöd, aki még valamikor március közepén felvásárolta az összes rizst, sót, cukrot meg lisztet a Lidliben, magára reteszelte a tripla biztonsági záras ajtaját és azóta is egy lefűrészelt csövű shotgun-t szorongatva várja a totális zombi-apokalipszist a spájzban. Ha bárkit meglát az utcán sétálni, tücsköt-békát hány rá, szerinte emberiség ellenes bűntett elmenni kocogni az Erzsébet Ligetbe vagy tolódzkodni huszat (akkor is, ha egyedül követed el eme bűnt) a Búvár-tó melletti szabadtéri kondiparkban.

A SZAKÉRTŐ

Ő az, aki gyorsabb, mint a komplett magyar média és a koronavirus.gov.hu nevű kormányzati információs portál együtt. Szeged és Magyarország újságírói még fel sem ébredtek, mire ő már kívülről fújja az összes adatot, az aktív fertőzöttek számától kezdve a Pesti úti idősotthon bennfentes információin át Müller Cili nénénk összes rezdüléséig. Ő mindig jobban tudja, ezért az Isten mentsen meg attól, hogy nekiállj vele vitatkozni.

Evolúció: a “szakértő” a “mindmeghalunk” arc továbbfejlesztett változata (tehát: “mindmeghalunk” arc, stage – 2), gyakorlatilag a “mindmeghalunk” arc + 3 hét tömény, végtelenített Operatív Törzs sajtótájékoztató nézés + napi 10-12 féknyúz portál végigböngészése képletből alakul ki.

Ő az, akire a járvány végére egy szakképzett virológus lesz, instant doktori disszertációval.

MR. CONSPIRATION THEORY MAN

Szerinte az egész koronavírus egy nemzetközi nagytőkések által kreált mesterséges izé, aminek a célja:

  • A.: újraosztani a világgazdaság kártyáit
  • B.: megbuktatni Trump-ot
  • C.: tönkretenni Kínát
  • D.: jó sok pénzt keresni a gyógyszeriparból (basszus, ebből amúgy tényleg brutál pénzeket akasztanak most emberek… lehet, hogy van benne valami?)
  • E.: amúgy is Soros Gyuri / Mészáros Lőrinc (tetszés vagy nemtetszés szerint aláhúzandó), meg mindenki mondjon le, meg ilyesmi, meg minden…

Mivel ez az egész mizéria csak a Mátrixban létezik, ő aztán maszkot sem fog felvenni, sőt, reggel 09:01-kor ott fog őrjöngeni a kisbolt előtt, hogy azonnal engedjék be 3 db vizes zsömléért. Apropó, megfigyeltétek már, Győrfi Pál mennyire hasonlít Smith ügynökre? Ez nem lehet véletlen.

A BIZNISZMÁGUS

Basszus, minden egyes blogbejegyzésem után minimum 1 db ismerős / haver / stb megsértődik, mert magára veszi, amit írtam (heti 1 blogposzt, heti 1 ismerős mínusz). Ez most is így lesz, de nem bírom ki, hogy ne írjam le: az egyik ismerősöm kb. két hete betárazott ipari mennyiségű maszkkal, gyakorlatilag az összes pénzét elverte maszkokra, mondván, hogy “a világ maszkjai majd elfogynak” és akkor majd jön ő, a bizniszmágus, a magyar nép nagy megmentője, egyben az üzleti zseni, aki rommá kaszálja magát a szituból. Erre mi történik? Az aktív fertőzöttek száma napról napra csökken, a kormány enyhít, kezd “kilábalunk ebből az egészből” hangulat lenni az országban (őszintén remélem, hogy tényleg így van), a hősünk garázsába már rollerrel sem lehet beállni a többezer maszktól, még vagy 50 évig fogja nézegetni a felstócolt dobozait, sőt, még az ükunokái is ezekben a textíliákban fognak gyerekszoba-falat festeni.

Bukó, ráadásul nagyon nem frankó mások szerencsétlenségére építeni.

Újabb haragos a mai blogbejegyzéssel beszerezve, challenge accepted.

Ismerős a figura?

Tuti, hogy a Te ismerősi körödben is van egy. Hallottam egy Gyálaréten élő hölgyről, aki ugyanezt a bizniszmágiát követte el, csak liszttel… Zseniális üzleti húzás lehet megvenni a Tecsó összes cukrát is, hátha 2022-ben UFO invázió lesz vagy zombi-apokalipszis.

A GYŐRFI PÁL

Ez a fajta démon főként a családtagok között üti fel a fejét. A legváratlanabb helyzetekben ripakodik rád, hogy…

  • még 10 percen keresztül mosd a kezed
  • hol a maszkod? (de az Isten szerelmére, csak a kertbe akartam kimenni)
  • húztál kesztyűt, amikor kiléptél az erkélyre?

A legdurvább ezzel a prototípussal az, hogy 10-ből 9-szer még igaza is van: tényleg nem árt az óvatosság, itt most nem lehet túltolni a “biztonság” faktort. Győrfi Pál családjában például pont Győrfi Pál az a figura, akire klappol ez a karakter…

A POLITIKUS

Ő a legszürreálisabb arc az egészben. Ő az, aki március eleje óta kb semmit sem csinált, most, a járványhelyzet (remélem tényleg így van) fináléjára viszont eszébe jutott, hogy “basszus, semmit sem csináltam.” Mit csinál ilyenkor a hősünk? Gyorsan elkezd üzengetni, általában olyanokat, hogy ki-hol-miért “mondjon le” meg “felszólítom XY-t arra, hogy…” jellegű sajtóanyagokat küldözgetni.

Ez a vonat elment, srácok.

Aki eddig nem csinált semmit, az ne most kezdjen el hirtelen okoskodni, inkább tegye magát hasznossá, próbáljon valami olyat tenni a szavazóiért, ami tényleg jól jön (a Facebook-ra történő koronavírus-közhelyek felírogatása és a másik oldalon pörgő politikusok lemondásra felszólítgatása továbbra sem ez a kategória).

APROPÓ, POLITIKUSOK: HOGY VALAMI JÓT IS ÍRJAK

Magyarország a számok tükrében úgy tűnik, jól szerepelt a vírus elleni védekezésben (bár a gazdaságvédelmi intézkedésekről inkább ne beszéljünk), valahogy végig azt éreztem, hogy ésszel, profin vezénylik le a dolgot odafent. A kormányban dolgozó nagyfiúk mellett némelyik polgármester egész ésszerű intézkedéseket hozott össze (nálunk, Szegeden is akadt ilyen). Szóval, akár az országos, akár a helyi politikát nézzük, voltak páran, akik dolgoztak, agyaltak, tettek valamit a helyzet megoldásáért (nem sokan, de voltak).

Sőt, történt a héten valami, amin még én is meglepődtem.

A felmenőim a Felvidékről származnak, az anyai nagyszüleimet a ’48-as lakosságcsere keretein belül paterolták át a Viharsarokba (ahogy a magyarokkal szokás, egy zsák személyes holmival, vagonba terelve, kisemmizve, megalázva). Adja magát, hogy szívügyem a határon túli magyarság dolga, csípem a székelyeket, a vajdaságiakat, a kárpataljaiakat és persze a felvidékieket is, néha azt érzem, egy kicsit “magyarabbak” mint mi vagyunk. Szétdurrant az agyam (a darabjait még mindig keresem), amikor 2004. decemberében tökön rúgtuk saját magunkat a kettős állampolgárságról szóló népszavazáson, felmegy bennem a pumpa, amikor valahol azért csesztetik a magyarokat, mert magyarok. Éppen ezért volt nagyon kellemes meglepetés, amikor megláttam azon politikusaink és közéleti szereplőink névsorát, akik mellé álltak a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) által kezdeményezett, a nemzeti régióknak közvetlen uniós támogatást kérő európai polgári kezdeményezésnek. Néhány név, jobbról-balról, a teljesség igénye nélkül:

  • Kocsis Máté
  • Karácsony Gergely
  • Schiffer András
  • Széll Bernadett
  • Navracsics Tibor
  • Fekete-Győr András
  • Varga Judit

Nyilván, a listában lévő arcok nem szentek, érezték a politikai marketing értékét a dolognak, de akkor is: végre volt valami, ami mellé oda tudott állni Fideszes és Momentumos, együtt, Mortal Kombat Fatality nélkül. Na végre. Ilyenkor azt érzem, mi, magyarok (és különösen szegediek) érdemesek vagyunk rá, hogy túléljük a történelem viharait. Aki meg ezen a sztorin is köpködni tudott (Feri), az menjen a francba.

Visszatérve, a koronavírus-alapkarakterekre. Ha magadra ismertél bármelyiknél, nyugi, nem Te vagy az, ez csak a véletlen műve… Egyébként pedig azt mondom, maradjunk az arany középúton: ne csavarodjunk be a négy fal között, ha végre lehet menni, ugorjunk el kocogni vagy játszóterezni, de ésszel, nem a másik nyakába lihegve, nem harmincad-magunkkal bandázva, maszkban, gyakran fertőtlenítve.

Józan-paraszti ésszel, becsavarodás-mentesen, át fogjuk vészelni ezt a szürreális Black Mirror epizódot.

Érzem, így lesz.

Kitartást, Szeged!

Kisházi Sándor, főszerkesztő, Szeged365.hu

NÉVJEGY. Kisházi Sándor vagyok, apa, férj, újságíró, marketinges, rendezvényszervező, ex – rádiós szegedi arc, a Szeged365.hu főszerkesztője, egyik alapítója. A Szegedi Tudományegyetem kommunikáció-történelem szakán végeztem, 7 évig voltam a Rádió 88 műsorvezetője, 2012 óta a Starlight – Events in Motion ügyvezetőjeként (is) pörgök éjjel-nappal. Marketing – és PR menedzserként 6 évig toltam a Szegedi Borfesztivál, a Bortér, a Szegedi Karácsonyi Hetek, főszervezőként pedig 4 évig a Deja Vu Fesztivál, az augusztus 20-i Rakpartfeszt, a Gerilla Gourmet és a Chili Weekend szekerét, emellett a csapatunkkal rengeteg imádnivaló szegedi kis – és középvállalkozást segítünk kommunikációs ügynökségként, nomeg fesztiválokat szervezünk (khm, szerveznénk, ha lehetne, de most sajna nem lehet).

Hogy mit jelent nekem Szeged?

Mindent. Itt ismertem meg a gyönyörű Feleségem, ide született a meseszép Kislányom, imádom Szeged pezsgését, a fesztiválokat, a mediterrán éjszakákat, a téli kikötő hangulatát, a mosolygós szegedieket. Rettenetesen boldog vagyok, hogy már ennyire durván sokan olvassátok a Szeged365.hu-t, amivel egy régi, nagy, közös álmunk vált valóra.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb