Közélet

Érettségi Szegeden 2020: Újabb idegen nyelvek és filozófia következik hétfőn

Hétfőn reggel 8-kor kezdődnek a nemzetiségi nyelv és irodalom, filózófia érettségi vizsgák, ugyanezen a napon délután 14 órától tartják a francia érettségit.

Ma tehát nemzetiségi nyelvekből és irodalomból, filozófiából valamint francia nyelvből lehet érettségi vizsgát tenni. Lássuk, mi várható:

A nemzetiségi nyelvi vizsgák középszinten és emelt szinten is 240 percesek. A diákoknak ez alatt kell megoldani két feladatlapot – mint a magyar nyelv ér irodalom vizsgán, itt is lesz egy szövegétési feladatsor és egy szövegalkotási feladatokat tartalmazó rész. A pontozás is megegyezik a magyarból már jól ismert rendszerrel: összesen 100 pont szerezhető (50 az első feladatlapra, 40 a másodikra és 10 pont jár a helyesírásra, valamint az írásképre).

A franciaérettségi írásbelije, négy feladatsorból áll: olvasott szöveg értéséből, nyelvhelyességből, hallott szöveg értéséből és egy íráskészséget mérő feladatsorból. Ezeket ebben a sorrendben fogják megkapni a vizsgázók, és közép szinten 180 percük (60, 30, 30, 60), emelt szinten 240 percük (70, 50, 30, 90) lesz megoldani őket. Az első két részben ez az idő 3-4 feladatra, a harmadikban 2-3, az utolsóban 2 feladatra oszlik el. A második rész, azaz a nyelvhelyességi feladatok után most is lesz egy 15 perces szünet.

Középszinten összesen 117 pontot lehet szerezni: az olvasott szöveg értése, a hallott szöveg értése és az íráskészség feladatsorai egyenként 33 pontot érnek, a maradék 18 pontot pedig a nyelvhelyesség teszi ki. Emelten ettől kicsit eltérnek a pontok, itt a szövegértésért, a nyelvhelyességért, a hallgatásért és az íráskészségért is külön-külön 30 pont jár, azaz összesen 120 pont szerezhető.

A héten ezen kívül kedden reggel 8 órától a kémia érettségin adnak majd számot tudásukról a diákok, és szintén kedden 14 órától indul a földrajz érettségi. Szerdán lesznek a biológiai érettségik, ugyanúgy 8 órakor kezdődik a vizsga, 14 órától pedig társadalomismeretből lesznek vizsgák. Csütörtökön csak egy vizsga lesz, az ágazati szakmai vizsgatárgyak, ágazaton belüli specializáció szakmai vizsgatárgyak, ez a vizsga 8 órakor kezdődik. Pénteken informatikából csak középszintű érettségi lesz, ez reggel 8 órakor kezdődik majd. 14 órától ének-zene, művészettörténet, belügyi rendészeti ismeretek vizsgák lesznek.

Az érettségi vizsgák május 21-ig tartanak, addig szorítunk nektek kedves szegedi (és országos) érettségizők!

Forrás: Eduline

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb