Sport

A szegedi búvárúszó elméletét most az ismert sportpszichológus is megerősítette

„Amennyiben egy sportoló jól kezeli a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetet, az akár minőségi ugrás előkészítését is szolgálhatja a pályafutásában” – vallja dr. Lénárt Ágota sportpszichológus. Pontosan erről beszélt lapunknak Kanyó Dénes, világbajnok búvárúszó is, hetekkel ezelőtt.

Az elsőre meglepőnek tűnő gondolattal már találkozhattak a Szeged365.hu olvasói. Kanyó Dénes úgy nyilatkozott lapunknak, hogy „Plusz lehetőségeket rejt a rendkívüli helyzet. Akinek helyén van az esze, lelépheti az ellenfeleit!” A teljes cikk itt olvasható.

Lénárt Ágota, az egyik legismertebb hazai sportpszicológus, aki a magyar olimpiai csapat mellett is ott van évtizedek óta. Az M1 aktuális csatornának nyilatkozva kiemelte azt, amit a mi sport rovatunkban is nap, mint nap leírunk egy-egy interjú kapcsán: „különleges a jelenlegi helyzet, mert a sportolók nem tudják, hogyan alakul, nincs rá kialakult forgatókönyv. Ez a szakasz, ha jól kezelik, egy minőségi ugrás előkészítésére szolgál” – fogalmazott a szakember.

dr. Lénárt Ágota forrás: www.utanpotlassport.hu

És hogy hogyan fordíthatják akár a szegedi sportolók is előnyükre a járvány miatti helyzetet, arra is van receptje Lénárt Ágotának: „ A saját edzések rögzítésével, korábbi szereplések videofelvételeinek újraelemzésével, ellenfelek felmérésével is előre lehet lépni. A sportolók bíznak benne, hogy jobban kezelik a helyzetet, mint az ellenfeleik, ezáltal stratégiai előnyhöz jutnak riválisaikkal szemben.

Bodó Ricsi és csapattársai is megerősödve jöhetnek ki a kényszerszünetből, ha okosan használják fel az időt. Fotó: www.pickhandball.hu

A pszichológus azt is elárulta: sokan megkeresték, új csoportokat kellett indítania, amit hasznosnak tart, hiszen egy hónap alatt a más időszakhoz képest elsajátítható mennyiségnek akár a két-háromszorosát is meg lehet tanulni intenzíven.”De nem túl sokat, napi öt-tíz-tizenöt perces gyakorlás már szó szerint csodát tud hozni”-zárta gondolatait Lénárt Ágota.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb