Közélet

Érettségi Szegeden 2020: ma a kémia és a földrajz van soron

8 órától kémia, valamint idegen nyelvű kémia, 14 órától pedig földrajz, valamint idegen nyelvű földrajzzal folytatódnak az érettségik országszerte, illetve Szegeden. Összeszedtük, mit kell tudni a mai vizsgákról. Ma is gondolunk az érettségizőkre, és szurkolunk nektek.

A középszintű kémia érettségi 120 perces összesen 100 pontért, az emelt szintű vizsga pedig 240 perces szintén 100 pontért. Az írásbeli feladatsor általános, szervetlen és szerves kémiai kérdéseket tartalmaz. Az írásbeli feladatsor tartalmi összeállításánál meg kell jelennie a környezetkémiai és a hétköznapi élettel kapcsolatos, praktikus szemléletmódnak. Az írásbeli feladatsorben lehetnek feleletválasztásos kérdések, táblázatkiegészítés; reakcióegyenletek kiegészítése, elemző feladatok (kísérletelemzés, táblázatok, illetve diagramok elemzése), esettanulmány típusú problémafeladat és számítási feladatok is – áll az Oktatási Hivatal tájékoztatójában.

Ezen felül az írásbeli feladatsor összeállításában a következő arányok érvényesülnek:

  • A számítási feladatokkal elérhető pontszám az összpontszámnak mintegy 20-40%-át teszi ki: annak, aki az alternatív feladat számításos formáját választja, legfeljebb 40%, annak, aki az elméleti jellegű kérdést oldja meg, 20% körüli érték.
  • Az elméleti feladatokkal elérhető pontszám az összpontszámnak 60-80%-át teszi ki.
  • A feleletválasztásos kérdések pontaránya az elméleti feladatokon belül minimum 15%.
  • Az alternatív feladat pontszáma az összpontszámnak legfeljebb 15%-a lehet.
  • Egy-egy feladat maximális pontszáma nem haladhatja meg az írásbeli feladatsor összpontszámának 20%-át

Az írásbeli feladatsor az egyik feladat esetében két alternatívát kínál: az egyik inkább kémiai anyagismeretet igénylő, a másik számítási feladat.  A vizsgadolgozat megfelelő helyén a vizsgázónak meg kell jelölnie, hogy a választásra felajánlott részben melyik feladatot választotta.

A földrajz érettségik 14 órától kezdődnek.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb