Mindenmás

Napi pakk, csütörtök: őrült időjárás Szegeden, George Lucas best of

Szeged Magyarország második (szerintünk első) legboldogabb városa, kifelé tartunk a járványból, 30 fok körüli nyári őrület készül… Alakul ez a csütörtök reggel, nem? Feldobunk, képbe hozunk – itt a Napi Pakk, a reggeli kávéd mellé a Szeged365.hu-n!

ŐRÜLT IDŐ KÉSZÜL

Lesz itt minden, mint a búcsúban: 30 fok körüli hőmérséklet, napsütés, felhő, zápor, erős szél. Egészen pontosan, ilyen időnk lesz ma:

ŐKET KÖSZÖNTSD FEL!

Bonifác, Gyöngyi, Julianna, Paszkál, Bekény, boldog névnapot kívánunk!

NAGY EMBEREK SZÜLETTEK MA

Isten éltesse George Lucas-t, a Star Wars ma 76 éves atyját! Georgie papa, köszi Neked a gyerekkorunkat (és szégyelld magad Jar Jar – ért, ezzel kis híján tönkre is tetted)! Mivel tudjuk, hogy a Szeged365.hu olvasói között rengeteg a Csillagok Háborúja rajongó, összekaptunk a szülinapjára 10 olyan érdekességet, amelyeket tuti, hogy még a legvásottabb szegedi Lucas-fanek sem tudtak.

  • Sebességőrült: Lucas tinédzserként a sebesség megszállottja volt, autóversenyező szeretett volna lenni. Ez az álom egészen addig hajtotta, amíg középiskolában egy halálközeli balesetet szenvedett el.
  • Pilóta-mánia: nemcsak egy versenyautóban, hanem egy repülőben is ki akarta próbálni a pilóta szerepét. Miután lediplomázott filmszakon, jelentkezett a légierőhöz, ahol a múltja visszaköszönt: túl sok gyorshajtást sikerült felhalmoznia az évek során, így visszadobták a jelentkezését.
  • Így indult a karrierje: a tanulmányai során maga Francis Ford Coppola karolta fel és jelentette a fiatal George számára a mentor karaktert. Később támogatta George-ot az Amerikai graffiti című filmjének elkészítésében, amiben Lucas íróként és rendezőként működött közre. A filmet 5 darab Oscar-díjra jelölték, óriási anyagi és kritikai siker lett.
  • Mindenki kinevette a Csillagok Háborúja ötletével: amikor Lucas a Star Wars ötletével házalt a stúdióknál, mindegyik bezárta előtte az ajtókat: kivéve a 20th Century Fox. Ők adtak neki egy esélyt, hogy elkészíthesse űreposzát, bíztak a férfi képességeiben az Amerikai graffiti után.
  • Skywalker Ranch: Kaliforniában található Lucas kreatív központja. Otthont ad többek között a Skywalker Sound hangstúdiónak és a George Lucas Oktatási Alapítványnak. A “tanya” mintegy 3000 holdnyi területet foglal el és a nagyközönség számára zárt. Egy kisebb, mesterséges tavacska, az Ewok-tó is itt található, Lucas számtalan, réges-régi dokumentumával együtt.
  • Viszlát, Lucasfilm: 2012-ben 4 milliárd dollárért eladta a Lucasfilmet a Disney-nek, akik rögtön neki is láttak az új trilógiának. A hetedik, “Az ébredő Erő” névre keresztelt epizód 2015 decemberében látott napvilágot. Lucas pont ebben az évben kritizálta a Walt Disney Pictures-t, hogy meggyalázzák a gyermekét és túlságosan “retro” irányba viszik a franchise-t. Később elnézést kért a kirohanásáért és elmondta, hogy azóta megbékélt, a Disney jól bánik a Star Wars-szal… Khm, nyilván, volt az a pénz, hogy megbékéljen.

Még csak 36 éves, de már 36 milliószor felhúzott bennünket Mark Zuckerberg, aki még egyetemista korában Dustin Moskovitzcal és Chris Hughesszal együtt útjára indította a Facebookot. A Facebook anno nem volt más, mint az amerikai Harvard egyetem hallgatóinak belső kommunikációs csatornája. A cukorhegyi srácnak magyar pulija van, szóval, végül is, bírjuk.

Ő itt Beast, a kutyája:

Illetve a kutya Facebook oldala, laza 2.5 millió rajongóval: https://www.facebook.com/beast.the.dog

A gazdájának is van saját Facebook oldala, sőt, “saját Facebook”-ja is…

68 éves Robert Zemeckis producer, Oscar-díjas rendező, a Temetetlen Múlt, a Forrest Gump, a Vissza a jövőbe 1-3, a Mesék a kriptából, a Ház a Kísértet-hegyen és a Kapcsolat rendezője. 58 Cate Blanchett (Gyűrűk ura), 77 éve született Demján Sándor, bankár, Magyarország egyik legnagyobb XX. századi bizniszmágusa, aki élete utolsó időszakában Magyarország 1-5. leggazdagabb és 6-16. legbefolyásosabb emberének számított.

HIVATALOSAN IS BOLDOGOK VAGYUNK MI, SZEGEDIEK

Szeged Magyarország második legboldogabb városa az ELTE Pozitív Pszichológia Kutatócsoportjának internetes vizsgálata alapján.

Szerintünk az első:

KIFELÉ TARTUNK A JÁRVÁNYBÓL

Müller Cecília szerdán hangsúlyozta: kedvezőek a járványügyi adatok – fokozatosan csökken az aktív fertőzöttek és a kórházban ápoltak száma -, és kedvező képet mutatnak a magyar orvosképző egyetemek által végzett reprezentatív szűrővizsgálat részeredményei is.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb