Sport

Százmilliók doppingellenőrzésre a súlyemelésben – Nagy Péter szerint is szükséges

A Nemzetközi Súlyemelő Szövetség közel van ahhoz a plafonhoz, amit a költségvetéséből még doppingellenőrzésre tud költeni. Pedig a sportágban ez alapvető feltétel. Nagy Pétert márciusban ellenőrizték utoljára és évente 10 alkalommal kell mintát adnia.

A Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF) 2019-ben bevételeinek mintegy 93 százalékát fordította doppingellenes feladatok elvégzésére. Az IWF weboldalán közzétett pénzügyi jelentés szerint a doppinggal szembeni küzdelemre 2016-ban 704 000 dollárt, 2017-ben ennél egymillióval többet, tavalyelőtt pedig 2,26 millió dollárt költöttek. A pénzügyi jelentésben ugyanakkor szerepel az a megjegyzés, amely szerint az IWF a legfontosabb prioritás miatt “közel áll ahhoz a maximumhoz, amelyet megengedhet magának”.

A Szeged365.hu-nak Nagy Péter, a szegedi Európa-bajnoki bronzérmes súlyemelő is elmondta erről a véleményét.

Péter: „Aján Tamás, de inkább úgy fogalmaznék, hogy a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség, mert ugye nem egy személyben akarta csak elérni a céljait, mindig is küzdött azért, hogy a sportág “tiszta” maradjon, de elismerte azt is, hogy a súlyemelés egy dopping érzékeny sportág. Az is biztos, hogy rengeteg olyan vizsgálat volt a pályafutásom alatt, amit az IWF rendelt, ugye amikor megjelennek a doppingosok, akkor azt is közlik, hogy ki a megrendelő, lehet az állami, magyar súlyemelő szövetség vagy IWF. Évente kb. 10 vizsgálatom van ennek nagyjából a fele IWF megrendelés. Ha azt nézzük a világban hány súlyemelő van, akkor reálisnak mondhatók ezek a számok, mert ezek a vizsgálatok nem olcsók. Engem utoljára márciusban vizsgáltak még az edzőtáborban.

Péter a múlt héten nősült meg, erről írtunk korábban, de ha lemaradtál róla, most még elolvashatod. Ma este pedig a Szeged365 Podcast-ben kifaggatjuk, hogy telnek a mézeshetek!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb