Közélet

4 milliárd forintos árvízvédelmi beruházás növeli a biztonságot Szegedtől Csongrádig

Partbiztosításokkal és kanyarulatrendezéssel fokozzák az árvízvédelmi biztonságot az Alsó-Tisza-vidékén, írja a Szeged365.hu-nak eljuttatott közleményében az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság. A projekt, amelynek célja az alsó-tiszai árvízi biztonság növelése, a kockázatok csökkentése az ott élő emberek és javaik, a mezőgazdasági területek és egyéb védendő értékek érdekében.

A folyómeder folyamatos változása miatt az Alsó-Tiszán néhol már veszélyesen megközelítette egy-egy kanyarulat az árvízvédelmi töltéseket, ezért ezeken a helyeken szükségessé vált a partvédő művek rekonstrukciója.
A Maroson lévő ferencszállási kanyarulat partbiztosítása sem nyújt kellő garanciát, ezért a beavatkozás ezen a helyen is elengedhetetlen, az itt lévő árvízvédelmi töltés védelmi képességének megőrzéséhez.

Ezen árvízi kockázatot jelentősen növelő problémák megszüntetése érdekében valósul meg az Országos Vízügyi Főigazgatóság és az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság együttműködésében a „VTT Hullámtér rendezése az Alsó-Tiszán” című fejlesztés. A beruházás eredményeként jelentősen javulni fog a térség árvízi biztonsága, amely pozitív hatással lesz többek között a régió lakosságára, illetve az ottani agrárterületek megóvására is.

A program keretében megvalósuló projekt a Tisza folyó levelényi, lúdvári és algyői partbiztosításainak helyreállításával, valamint a Maros folyó ferencszállási kanyarulatának rendezésével csökkenti az árvízi fenyegetettséget.

A beruházás nyolc dél-alföldi település, köztük Szeged közigazgatási területére terjed ki. A Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretében 4 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatás segítségével megvalósuló program munkálatai 2021 tavaszára fejeződnek be előreláthatólag.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb