Közélet

Egyre több szegedi szülő tart igényt az óvodai és bölcsődei ügyeletre

Egyre több szegedi szülő tart igényt a kijárási korlátozások enyhítésével egyetemben az óvodai és bölcsődei ügyeletre. A Szegedi Óvodák,-és Bölcsődék Igazgatóságának vezetői a Szeged365.hu-nak úgy nyilatkoztak, a koronavírus-járvány terjedésének megfékezése érdekében hozott rendelet, amely csak és kizárólag 5 fős csoportokban engedélyezi az intézményekben az ügyeletet, lassan de biztosan kevésnek bizonyul a szegediek körében.

Bartáné Tóth Mária, a Szeged Megyei Jogú Város Óvodák Igazgatóságának vezetője lapunkkal ismertette, hogy a kijárási korlátozások enyhítése óta Szeged mind a 45 tagóvodája biztosít ügyeletet, ám az intézményekben meglévő csoportok közül mindegyik csak és kizárólag 5 főt tud fogadni.

Fotó: Szabó Dávid

A mai napon 553 szegedi kisgyermekkel foglalkoznak az ügyeleti időben, mindezt a 45 intézmény, 128 csoportjában teszik. Bartáné Tóth Mária azonban jelezte, hogy a kijárási korlátozások enyhítésével egyre több szülő igényli majd azt, hogy az ügyeleti ellátást a gyermeke abba az óvodában kapja meg, ahová eredetileg is jár. Erre viszont már most sincs mindenkinek lehetősége, ugyanis a kormány által meghozott rendelet, amely szabályozza azt, hogy az óvodák csoportjai hány fővel foglalkozhatnak az ügyeleti időben, ugyebár mindössze 5 fő. Ez pedig azt eredményezi, hogy egy 4 csoportos intézmény jelenleg csak 20 főt, nem pedig 100 főt tud fogadni. Vagyis a maradék nyolcvan kisgyermek vélhetően egy másik óvoda, egy másik csoportjában veheti igénybe azt a bizonyos ellátást.

Fotó: Szabó Dávid

Bartáné Tóth Mária elmondta, hogy ennek okáért az elmúlt napokban igényfelmérést végeztek a szülők körében azzal kapcsolatosan, hogy ők szeretnék-e, hogy feloldják az ügyeleti rendszert és a szegedi szülők közül 3609-en támogatták mindezt. Az igazgatónő éppen ezért azt reméli, mihamarabb enyhítenek majd a rendeleten, ugyanis két hét múlva így, ebben a formában már biztosan nem fogják tudni fogadni a gyermekeket, hiszen a már fennálló igény azt mutatja: be fog telni a rendszer.

Mindezt Király Sándorné, a Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzat Bölcsődéi és Gyermekjóléti Központjának Igazgatósági vezetője is megerősítette. Sőt, kiemelte, hogy ő viszont azt reméli: június elsején visszaáll a rend és ki tudják majd elégíteni a szegedi szülők igényeit.

Fotó: Szabó Dávid

Az igazgatónő elmondta, a szegedi bölcsődék közül jelenleg a 15 helyett csak 14-ben vehető igénybe az ügyeleti ellátás, a Siha közi bölcsőde ugyanis felújítás alatt van, ami azt jelenti, hogy azokat a csoportokat, amelyek ott működtek, szétosztották és áthelyezték a másik, 14 bölcsődébe.

Ma ezekben az intézményekben 274 kisgyermek ügyeleti ellátásáról gondoskodnak, ám a szám napról-napra nő, így az igazgatónő már most meg tudta mondani, hogy a hétfői napra immár 313 gyermek édesanyja és/vagy édesapja jelezte igényét a bölcsődei ügyeleti ellátásra. A gyermekekkel a bölcsődékben is csak 5 fős csoportokban foglalkozhatnak, ami azt jelenti, hogy egy 96 férőhelyes bölcsőde, 8 csoportja most csak 40 gyermeket tud fogadni. Ez pedig rövid időn belül hasonlóképp, mint az óvodáknál, itt is gondot okoz majd.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb