Közélet

SZKT: 300 milliós veszteséget okozhat az ingyenes parkolás, júniusban indul a nyári menetrend

Jelentős bevételkiesést hozott a Szegedi Közlekedési Társaságnak (SZKT) a március közepe óta tartó járvány, és a veszélyhelyzet következtében hozott intézkedések, mint például a köztéri parkolás ingyenessé tétele. A nyári menetrend a társaság járatain júniusban indulhat el, és az is bizonyosnak látszik, hogy a pünkösd utáni valamelyik hétfő lesz ez a dátum. Jelenleg ezt a döntést készítik elő a Városházán. Ezekről Majó-Petri Zoltán, az SZKT vezetője beszélt a Szeged365.hu-nak.

300 MILLIÓ LEHET A PARKOLÁSI ÜZLETÁG ÖSSZES, MÍG HAVI 100 MILLIÓ FELETT A KÖZÖSSÉGI KÖZLEKEDÉS VESZTESÉGE

Egy átlagos hónapban a parkolási üzletág 90 millió forintot bevételt hoz a városnak, erről tájékoztatta a Szeged365.hu-t Majó-Petri Zoltán, az SZKT ügyvezető igazgatója. Március második felében már jelentős volt a visszaesés, bár akkor még fizetni kellett a parkolásért, de kevesen mozdultak ki otthonról. Április első vasárnapján lett ingyenes a parkolás. Akkor még realizáltak körülbelül 1 millió forint bevételt, azóta pedig nincs közterületi parkolásból bevételük. Hozzá kell tenni, hogy aki fizet a parkolójegyért, az az áfát is megfizeti az államnak, tehát ez az államnak is kiesés, mondta Majó-Petri Zoltán.

A 90 millió forint egy átlagos havi bevétel, advent időszakában vagy például a Szeged Napja rendezvények alkalmával ez az összeg magasabb. A nyári hónapokban, és különösen az augusztusban viszont kicsit alacsonyabb, akkor mindenki szabadságon van. Úgy kalkulálnak, hogy a parkolási üzletág mintegy 300 millió forint veszteséget halmoz fel a veszélyhelyzet ideje alatt.

A közösségi közlekedésben pedig 100 millió forint feletti az április veszteségük, ezekről a számokról már vannak pontos áprilisi adataik, árulta el Majó-Petri Zoltán.

JÚNIUSBAN INDULHAT A NYÁRI MENETREND SZEGEDEN – A VÁROSHÁZÁNÁL PATTOG MOST A LABDA

A tervek szerint jövő héten dönt az önkormányzat arról, hogy június 15-tel, vagy valamelyik pünkösd utáni hétfővel visszaállnak a nyári menetrendre. Az ügyvezető igazgató hozzátette, folyamatosan végeznek utasmérést a nap minden szakában. Egyelőre azt látják, hogy a létszámnak folyamatos, de nem hirtelen vagy ugrásszerű az emelkedése. A Városháza megkapta ezeket az adatokat, és jelenleg annak a döntés-előkészítése zajlik, hogy hogyan lesz a mostaninál sűrűbb menetrend.

Természetesen vonalanként megy az egyeztetés, árulta el Majó-Petri. Több munkáltatónál véget ér a home office, ezért is fontos a járatok sűrítése. Az egy konszenzus, árulta el, hogy például a villamosjáratokat bővítik, az a kérdés, hogy az óránkénti 4 helyett például 5 vagy 6 járat legyen-e a jövőben az adott vonalon. Várhatóan a Városháza erről hétfőn dönt. Azt mérlegelik véleménye szerint, hogy a tegnap napvilágot látott jogszabály-tervezet szerint, tudniillik, hogy július 1-től megszűnik az ingyenes köztéri parkolás, júniusban melyik dátummal álljon át Szeged tömegközlekedése nyári menetrendre.

Fotók: Szabó Dávid

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb